Πολωνός έκανε 500.000 km με Tesla Model S - Άλλαξε ή όχι μπαταρία;

Μπορεί τελικά η ηλεκτροκίνηση να αποτελέσει λύσεις στους οδηγούς που καλύπτουν πάρα πολλά χιλιόμετρα ή θα το… πληρώσουν ακριβά κάποια στιγμή;

  • -
  • -

Πολύ συχνά ακούμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα χρειαστούν αργά ή γρήγορα αντικατάσταση στις μπαταρίες τους, με τις τιμές να βρίσκονται… στα ουράνια. Φυσικά δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κανόνας. Και απόδειξη είναι τα πάρα πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, έχοντας ζητήσει ελάχιστα χρήματα σε συντήρηση. Εδώ έχουμε ακόμη ένα παράδειγμα, με το Tesla Model S ενός Πολωνού που έχει ήδη γράψει 500.000 km και συνεχίζει ακάθεκτο.

Πόσα πλήρωσε σε συντήρηση ο ιδιοκτήτης;

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα η μπαταρία του αυτοκινήτου του. Συνολικά μέχρι και τις 500.000 km, έχει πληρώσει περίπου 7.300 € για συντήρηση και βλάβες. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσό, αναλογικά με τη χρήση που έχει γίνει στο όχημα. Άλλωστε και ένα θερμικό μοντέλο θα ζητούσε αρκετά πράγματα για να φτάσει έως τις 500.000 km, ενώ δεν αποκλείεται να είχε απαιτηθεί ακόμη και αντικατάσταση κινητήρα ή κιβωτίου. Φυσικά η σύγκριση δεν έχει νόημα και ούτε θα τη συνεχίσουμε, αφού όπως το Tesla δεν χρειάστηκε μπαταρία, έτσι θα μπορούσε να εμφανιστεί και η περίπτωση ενός θερμικού που ξεπέρασε τα χιλιόμετρα αυτά μόνο με περιοδική συντήρηση. Είναι όμως ένα σπουδαίο επίτευγμα για την ηλεκτροκίνηση και μια απόδειξη προς εκείνους που θεωρούν δεδομένο ότι η μπαταρία θα χρειαστεί σύντομα αντικατάσταση, με εξωφρενικό κόστος.

Δείτε ακόμη: Το Tesla Model Y έσπασε τα ταμεία - Το Νο1 αυτοκίνητο στην Ευρώπη το 2023

Η συντήρηση και η χρήση είναι σημαντικοί παράγοντες για το πόσο αξιόπιστο θα αποδειχθεί ένα αυτοκίνητο, ηλεκτρικό ή μη, μαζί με τον παράγοντα της τύχης φυσικά. Να πούμε πάντως ότι στα συγκεκριμένα Model S, η Tesla έδινε και δωρεάν φόρτιση στους ταχυφορτιστές Superchargers της εταιρείας εφόρου ζωής, άρα είναι πιθανό να τους έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Το τελευταίο, επιταχύνει τη φθορά της μπαταρίας, τουλάχιστον θεωρητικά. Γιατί πρακτικά, άντεξε 500.000 km, άρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι… χάλασε νωρίτερα! Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, η μπαταρία έχει ολοκληρώσει 2.141 κύκλους φόρτισης και πλέον, από 84,7 kWh που ήταν η αρχική χωρητικότητα, αρκείται σε 69,1 kWh, ένα νούμερο μειωμένο αισθητά, αλλά ικανοποιεί απόλυτα μετά από τόσο έντονη χρήση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...