Ντου της ΑΑΔΕ σε όλη την Ελλάδα – Έρχονται πρόστιμα σε χιλιάδες οδηγούς

Όποιος κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα ή δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, τότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα. ΑΑΔΕ και υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο δράσης μέσα στο 2024.

  • -
  • -

Άπαντες οι ιδιοκτήτες οχημάτων, γνωρίζουν πως η διενέργεια τεχνικού ελέγχου στα ΚΤΕΟ και η ασφάλεια, αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις τους για τη νόμιμη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, είτε ανασφάλιστα, είτε χωρίς να έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο, είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Παρά τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να αγνοούν τους νόμους. Προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην παραβατικότητα, ΑΑΔΕ και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχεδιάζουν ένα σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού των οχημάτων.

aade

Ειδικότερα, για τον Τεχνικό Έλεγχο ΚΤΕΟ, μέσω ειδικού αυτόματου μηχανισμού θα εντοπίζονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από υποχρεωτικό έλεγχο. Όποιοι αγνοήσουν το ΚΤΕΟ θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο 150 ευρώ. Στην περίπτωση που η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Δείτε ακόμη: ΚΤΕΟ: Πόσο κοστίζει - Ποιο είναι το πρόστιμο αν χάσω την προθεσμία

Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα οχήματα

Με τον ίδιο αυτόματο μηχανισμό θα εντοπίζονται και τα ανασφάλιστα οχήματα. Μέσω πλατφόρμας που δημιουργείται και περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών, οι Αρχές θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα.

aade

Όποιος λοιπόν εντοπιστεί να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, θα λαμβάνει ειδοποιητήριο για την παράβαση και πρόστιμο έως 250 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν πληρώσει το αντίτιμο του προστίμου και δεν ασφαλίσει το όχημα, τότε το πρόστιμο θα αυξάνεται στα 500 ευρώ και η ποινή θα συνοδεύεται με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Αλλάζει το πρόστιμο για τα Τέλη Κυκλοφορίας

Από την επόμενη χρονιά, αναμένεται να αλλάξει και η διαδικασία βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας. Αυτήν τη στιγμή το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας. Με το νέο σύστημα, θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης.

Δείτε ακόμη: Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αναλυτικά οι τιμές για όλα τα αυτοκίνητα

Το μέτρο, αν τελικά λάβει την έγκριση, θα εφαρμοστεί από το 2025.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...