Η φόρτιση στο μέλλον!

H φόρτιση βελτιώνεται ταχύτερα απ’ όσο μπορούσε να προβλέψει ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο.

  • -
  • -

Πριν δούμε πώς θα είναι η φόρτιση στην αυγή του 2033, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τι ίσχυε όταν η ανθρωπότητα υποδεχόταν τη συγκεκριμένη διαδικασία το 2014. Τα ηλεκτρικά μοντέλα ήταν ελάχιστα, η DC φόρτιση δεν υπήρχε ούτε ως επιλογή στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων και φυσικά οι ταχυφορτιστές ήταν άγνωστη έννοια για τους περισσότερους. Στην Ελλάδα οι παραδόσεις των πρώτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είχαν γίνει στα τέλη του 2013 και ο πρώτος ταχυφορτιστής της χώρας δεν είχε εγκατασταθεί ακόμα, καθώς αυτό έμελλε να γίνει τον Φεβρουάριο του 2014. 

Χιλιάδες φορτιστές μέσα σε 10 χρόνια

Σήμερα, ρίχνοντας μια ματιά στο plugshare βλέπουμε ότι ο χάρτης έχει γεμίσει με χιλιάδες σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν πρίζες οικιακές και βιομηχανικού τύπου, AC wallbox μερικών δεκάδων kW (συνήθως είναι στα 11 ή 22 kW) και φτάνουν μέχρι τους ταχυφορτιστές των εκατοντάδων kW, με τους τελευταίους να φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ελάχιστα λεπτά. Η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια και μέχρι να φτάσουμε στο 2034 θα συνεχίσει να είναι πάρα πολύ γρήγορη, όμως η διαφορά με το σήμερα δεν θα είναι τόσο χαοτική. Τα σημεία φόρτισης θα είναι πολλαπλάσια, με τους γρήγορους φορτιστές να είναι περισσότεροι από τα πρατήρια καυσίμων. Σήμερα, όσοι ασχολούνται ενεργά με την ηλεκτροκίνηση, θυμούνται απ’ έξω τα σημεία που υπάρχουν οι πιο γρήγοροι φορτιστές. Σε 10 χρόνια από σήμερα αυτό πλέον δεν θα συμβαίνει, καθώς ο αριθμός τους θα είναι τεράστιος. 

Φορτιστές παντού

Ωστόσο, η μεγαλύτερη βελτίωση δεν θα είναι η αύξηση των ταχυφορτιστών, αλλά των σημείων φόρτισης, γενικότερα. Super market, καταστήματα εστίασης, εμπορικά κέντρα, χώροι άθλησης, χώροι θεαμάτων, και όχι μόνο. Σε 10 χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχει μέρος που να σταθμεύουν αυτοκίνητα, στο οποίο δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι φορτιστές. Φυσικά, αυξημένες θα είναι και οι ταχύτητες φόρτισης, όμως κι εδώ η διαφορά με το σήμερα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο ανάμεσα στο 2024 και το 2014. Άλλωστε ήδη, χάρη στην αρχιτεκτονική των 800 V, βλέπουμε πολλά μοντέλα να φορτίζουν με ισχύ άνω των 200 kW, το οποίο σημαίνει ότι η στάση τους για ανεφοδιασμό, ακόμα και σε ταξίδι, δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Η πρόοδος τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένη, όμως πλέον η αύξηση της ταχύτητας φόρτισης θα γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Ο τομέας που θα εστιάσουν οι πάροχοι φόρτισης από εδώ και πέρα είναι η παρουσία τους σε περισσότερα σημεία και η μεγαλύτερη αξιοπιστία αυτών των σταθμών φόρτισης. Στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών θα συνεισφέρει καθοριστικά το γεγονός ότι τα νέα κτίρια θα έχουν πρόβλεψη για εγκατάσταση φορτιστών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και προγράμματα επιδοτήσεων. Με αυτά θα υπάρχουν κίνητρα για εγκατάσταση φορτιστών στα ήδη υπάρχοντα κτίρια, με κάποιο μοντέλο αντίστοιχο των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ». 

H πραγματική επανάσταση

Η πτυχή στην οποία υπάρχει περιθώριο για πραγματική επανάσταση είναι αυτή της ευκολίας χειρισμού. Σε 10 χρόνια οι πολλαπλές εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα θα έχουν καταργηθεί, αφού θα δούμε καθολική υιοθέτηση τεχνολογιών τύπου Autocharge (μία άλλη ονομασία είναι το plug & charge). Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα συνδέεται στον φορτιστή, θα επικοινωνεί μαζί του, θα αναγνωρίζεται αυτόματα και θα ξεκινάει η φόρτιση με τη χρέωση να γίνεται στη συνδεδεμένη κάρτα. Εκτός από την καθημερινότητα, τα συστήματα τύπου Autocharge θα κάνουν πολύ πιο εύκολα και τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών χωρών, ειδικά στην Ευρώπη. Η εφαρμογή τους θα κάνει πιο εύκολη την ενεργοποίηση του roaming μεταξύ των εταιρειών, σε ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, κάθε ταξιδιώτης θα μπορεί να ταξιδεύει οπουδήποτε χωρίς πρόβλημα. Η υιοθέτηση του roaming θα κάνει εφικτή την ενσωμάτωση όλων των σταθμών φόρτισης στα συστήματα πλοήγησης των αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα εισάγει τον προορισμό του στο σύστημα πλοήγησης και δεν θα χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο. Το σύστημα θα τον ενημερώνει πού θα σταματήσει για φόρτιση και για πόση ώρα, ενώ το πλάνο θα μεταβάλλεται ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατανάλωση. 

Όλο και λιγότεροι θα ασχολούνται με τη φόρτιση

Εκτός από τη βελτίωση της διαδικασίας και ταχύτητας της φόρτισης, τα επόμενα χρόνια θα γίνουν τρεις ακόμα αλλαγές που θα κάνουν τους ανθρώπους να ασχολούνται λιγότερο με τον ανεφοδιασμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η μία είναι ότι κάποιες εταιρείες θα υιοθετήσουν συστήματα ανταλλαγής μπαταριών (battery swap). Δηλαδή, ο χρήστης θα πηγαίνει σε μία εγκατάσταση που μοιάζει με πλυντήριο αυτοκινήτων, ένας μηχανισμός θα αφαιρεί από το αυτοκίνητο την άδεια μπαταρία, θα βάζει μία φορτισμένη και σε 3 λεπτά θα μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του. Η δεύτερη αλλαγή είναι τα συστήματα διαμοιρασμού. Πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν να μην κατέχουν αυτοκίνητο, αλλά να το νοικιάζουν μόνο για τις ώρες που το χρειάζονται. Έτσι, τα αυτοκίνητα θα είναι σταθμευμένα, οι άνθρωποι θα τα χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν και μετά θα τα αφήνουν για να τα χρησιμοποιήσει ο επόμενος.

Η τρίτη αλλαγή είναι φυσικά η αυτόνομη οδήγηση. Όσο θα εξαπλώνονται τα οχήματα που θα έχουν αυτού του είδους το χαρακτηριστικό μέσα από πλατφόρμες όπως η Waymo, τόσο θα μειώνεται η ανάγκη για φόρτιση από ιδιώτες. Πολλοί από όσους θέλουν να μετακινηθούν θα καλούν ένα αυτόνομο ταξί, εκείνο θα τους μεταφέρει στον προορισμό τους και όταν απαιτείται φόρτιση θα φροντίζει για αυτή αυτόματα, περίπου όπως κάνουν οι ρομποτικές σκούπες που πάνε μόνες τους στη βάση φόρτισης. Κάθε μέρα που περνάει, ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανησυχεί όλο και λιγότερο για την ύπαρξη φορτιστών στη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Σε 10 χρόνια από σήμερα αυτή η ανησυχία θα είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα που έχουν οι κάτοχοι θερμικών αυτοκινήτων. Δηλαδή μηδενική.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...