Η μεγάλη μπίζνα στην Ελλάδα – Έτσι βγάζουν παράνομα χρήματα με ΙΧ

Πρόκειται για ένα έγκλημα παγκόσμιας κλίμακας που εκθέτει ανθρώπους σε σοβαρούς κινδύνους. Εμπρός στα χρήματα όμως, οι δράστες δεν νοιάζονται για τη ζωή.

 • -
 • -

Η παράνομη διακίνηση μεταναστών θεωρείται έγκλημα, είτε γίνεται χερσαία, είτε θαλάσσια, είτε εναέρια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φαινόμενο παραβατικής συμπεριφοράς είναι σύνηθες.

Οι δράστες, μεταφέρουν τους αλλοδαπούς με κάθε τρόπο, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Σε πολλές περιπτώσεις, η μεταφορά γίνεται με οχήματα, με την αστυνομία να διεξάγει συνεχώς έρευνες για να τους εντοπίσει.

metanastes

Πρόσφατα, το Τμήμα Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη σύλληψη εγκληματικής οργάνωσης που συνέδραμε σε παράνομες μεταφορές αλλοδαπών.

Έκλεβαν αυτοκίνητα ή αγόραζαν ΙΧ για τις παράνομες μεταφορές

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί αντίστοιχης αστυνομικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας και της Europol, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και εύρισκαν είτε κλεμμένα οχήματα είτε αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων συμφωνούσαν στην πώλησή τους χωρίς ωστόσο να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία μεταβίβασης του τίτλου κυριότητας, τα οποία στη συνέχεια παρέδιδαν σε συνεργούς τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διακινήσεις παράτυπων αλλοδαπών.

Επίσης, παραποιούσαν και πλαστογραφούσαν άδειες κυκλοφορίας, προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανέγραφαν ως ιδιοκτήτες αυτοκινήτων «εικονικούς» αλλοδαπούς και δημιουργούσαν αντίστοιχα «εικονικά» έγγραφα.

metanastes

Τα οχήματα τα παρέδιδαν σε διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ενώ για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους στάθμευαν τα αυτοκίνητα σε χώρους στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη, σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που διέμεναν.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, τα έτη 2022 και 2023, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν 45 οχήματα σε περιπτώσεις μεταφοράς και απόπειρας μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (11-01-2024) συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί 28, 34 και 37 ετών και ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, και άμεση συνέργεια σε παράνομη προώθηση αλλοδαπών, ενώ επιπλέον έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη 17 αλλοδαπά μέλη της οργάνωσης.

xrimata

Στην κατοχή των συλληφθέντων καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων
 • Κλειδιά διαφόρων οχημάτων
 • Άδειες κυκλοφορίας οχημάτων
 • Χρηματικό ποσό 2.180 ευρώ
 • Κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πόσο είναι το πρόστιμο

Όπως ορίζεται από τον ειδικό ποινικό νόμο 4251/2014, σύμφωνα με τον οποίο, επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σε όσους:

 • μεταφέρουν εντός του ελληνικού εδάφους αλλοδαπούς,
 • παραλαμβάνουν αυτούς από σημεία εισόδου, δεδομένου ότι έχουν ήδη εισέλθει στην Ελλάδα, και τους προωθούν στο εσωτερικό της χώρας,
 • διευκολύνουν τη μεταφορά τους, παρέχοντας τους οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο ή/και χορηγώντας τους πλαστά έγγραφα, προκειμένου να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη χώρα  και,
 • εξασφαλίζουν για αυτούς κατάλυμα, παρατείνοντας ουσιαστικά την παράνομη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Το λάθος που κάνουν όλοι οι οδηγοί στο χωριό – Έχει πρόστιμο 5.000 €

Ως ελάχιστη ποινή (μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν από τις μεταβατικές διατάξεις του νέου ΠΚ) προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή κάθειρξη έως έξι ετών και χρηματική ποινή 30.000 έως 60.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο (αλλοδαπό).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...