Το λάθος που κάνουν όλοι οι οδηγοί στο χωριό – Έχει πρόστιμο 5.000 €

Στην ελληνική επαρχία, είναι μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια των οδηγών. Με βάση τον νόμο όμως, όχι απλά απαγορεύεται, αλλά συνοδεύεται και από ένα εξοντωτικό πρόστιμο.

  • -
  • -

Στα χωριά, τα οχήματα τύπου pick-up με καρότσα ή ακόμη και τα βανάκια είναι από τα πιο συνηθισμένα οχήματα για τη μεταφορά διαφόρων προϊόντων. Οι περισσότεροι, θεωρούν πως με ένα τέτοιο αυτοκίνητο μπορούν να φορτώσουν το οτιδήποτε, από ελιές μέχρι ξύλα, και να τα μεταφέρουν από το χωράφι στο σπίτι.

prostimo

Ειδικά η μεταφορά ξύλων θεωρείται δεδομένη, τόσο στην καρότσα όσο και στο πορτμπαγκάζ. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν τι είναι νόμιμο και τι όχι. Με βάση τη νομοθεσία, η ξυλεία θεωρείται εμπορικό προϊόν και όχι αγροτικό, οπότε για τη μεταφορά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το pick-up που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάποιος αγρότης ή οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί και ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Ακόμη λοιπόν κι αν έχεις κλαδέψει τις ελιές και θες να μεταφέρεις τα ξύλα στην αποθήκη του σπιτιού σου, ώστε να τα χρησιμοποιήσεις στο τζάκι, δεν έχεις το δικαίωμα από τον νόμο.

Έως 5.000 ευρώ το πρόστιμο

Ο μόνος τρόπος για να μεταφερθούν ξύλα νόμιμα, είναι με επαγγελματικό όχημα το οποίο είναι καταχωρημένο σε εταιρεία εμπορίας ξύλου. Ωστόσο και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει ληφθεί άδεια από το δασαρχείο για την κοπή των ξύλων, η οποία θα είναι διαθέσιμη για επίδειξη μαζί με το δελτίο αποστολής, στο οποίο θα αναγράφεται από πού προέρχεται η ξυλεία και πού πηγαίνει, αλλά και τα σχετικά τιμολόγια. Σε περίπτωση που υπάρξει παράβαση των παραπάνω, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

xorio

Δείτε ακόμη: Τι επιτρέπεται να μεταφέρω με το αγροτικό;

Η μοναδική πιθανότητα για να μεταφέρει κάποιος ιδιώτης ξύλα και να μην έχει πρόβλημα σε περίπτωση τυχαίου ελέγχου είναι να τα αγοράσει από κάποιο κατάστημα. Υπό αυτή τη συνθήκη πρόκειται για προϊόν λιανικής και υπάρχει το ελεύθερο να μπουν στο πορτ-μπαγκάζ ενός  αυτοκινήτου ώστε να μεταφερθούν.