Έρχονται οι «ράμπο» των ΚΤΕΟ – Τι ετοιμάζει το υπουργείο μέσα στο 2024

Όποιοι έκαναν παρατυπίες στα ΚΤΕΟ και επέτρεπαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους οχήματα που δεν έπρεπε, καλύτερα να το σκεφτούν. Τα πράγματα αλλάζουν φέτος.

  • -
  • -

Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με το μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων να ανέρχεται στα 17 έτη. Μοντέλα τόσο μεγάλης ηλικίας, πολύ δύσκολα μπορούν να περάσουν Τεχνικό Έλεγχο. Εκτός αν είναι εξαιρετικά προσεγμένα και συντηρημένα. 

Στη χώρα μας ωστόσο, ορισμένα από αυτά κυκλοφορούν κανονικά στον δρόμο. Για να συμβεί αυτό, έχουν λάβει από ΚΤΕΟ το πιστοποιητικό τεχνικής επάρκειας. Έγγραφο το οποίο δεν έπρεπε κανονικά, αφού είτε έχουν προβλήματα στα φρένα, είτε στα αμορτισέρ και, κυρίως στα καυσαέρια.

kteo

Οι παρατυπίες αυτές είναι γνωστές στο υπουργείο Μεταφορών. Προκειμένου να μπει ένα τέλος, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά δράσεων και ενεργειών. Όπως ανέφερε στο GOCAR ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, το υπουργείο αναμένεται να αυστηριοποιήσει σύντομα το πλαίσιο, τοποθετώντας επιθεωρητές ΚΤΕΟ.

Ποια θα είναι η δουλειά των επιθεωρητών ΚΤΕΟ

Το επόμενο χρονικό διάστημα λοιπόν, θα τεθεί σε εφαρμογή το Μητρώο Επιθεωρητών ΚΤΕΟ. Οι επιθεωρητές θα ελέγχουν τα ΚΤΕΟ και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και τα οχήματα. Ουσιαστικά λοιπόν, θα γίνεται ένας... "έλεγχος στον έλεγχο", προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πιστοποιητικό που έλαβε ένα όχημα είναι πραγματικό και δεν υφίσταται ζήτημα παραποίησης των πραγματικών χαρακτηριστικών των ελεγχόμενων οχημάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ξιφαράς.

Δείτε ακόμη: ΚΤΕΟ: Πόσο κοστίζει - Ποιο είναι το πρόστιμο αν χάσω την προθεσμία

«Μέσα από αυτό το μέτρο επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε πλέον ένα ουσιαστικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οχημάτων και για την έκδοση του πιστοποιητικού Τεχνικής Επάρκειας. Θα δούμε λοιπόν να γίνονται κάποια σημαντικά βήματα με τους επιθεωρητές ΚΤΕΟ. Εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες συντηρούν τα οχήματά τους. Όλοι γνωρίζουμε εξάλλου πως όσο γερνάει ένα αυτοκίνητο, γίνεται και πιο ακριβό, λόγω των επισκευών που χρειάζεται. Αν αφήσουμε λοιπόν τα ΚΤΕΟ να «κλείνουν το μάτι» σε ελλαττωματικά οχήματα, αυτομάτως δημιουργείται ένα «παράθυρο» στην αγορά που θα κάνει ανεκτή την ύπαρξη παλαιών, ασυντήρητων και άρα επικίνδυνων και ρυπογόνων οχημάτων.

Με απλά λόγια, αυστηροποιώντας τους τεχνικούς ελέγχους και υποχρεώνοντας τους οδηγούς να έχουν καλύτερα συντηρημένα αυτοκίνητα ή να αφήνουν το παλιό για να αγοράσουν ένα πιο καινούριο όχημα, σίγουρα μειώνεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κάνεις τους δρόμους περισσότερο ασφαλείς», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...