Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό - Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι μόλις δύο χρόνια μακριά;

Μέσα στο 2026 τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν νόμιμα σε ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς μία χώρα έχει ανοίξει τον δρόμο.

  • -
  • -

Ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Mark Harper, αποκάλυψε ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της χώρας ήδη από το 2026 ή και νωρίτερα. Η εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται σε «ανθρώπινα λάθη».

Ο Harper, ο οποίος είναι βουλευτής στην περιοχή Forest of Dean, επισημαίνει ότι έχει δει από κοντά πώς η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης χρησιμοποιείται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και θέλει να την εφαρμόσει σταδιακά στη Βρετανία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0818bf1f07e6091bb58b7ce2eaebbdac.jpeg

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση στη Βρετανία;

Η κυβέρνηση έχει ήδη εισαγάγει τη σχετική νομοθεσία ώστε να επιτρέπονται τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στους δρόμους, παρά την αντίθεση ορισμένων επικριτών που υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή τους πολύ νωρίς θα μπορούσε να προκαλέσει ατυχήματα.

Δείτε ακόμα: Είναι επίσημο! Νόμιμα τα αυτόνομα οχήματα στην Ελλάδα - Δείτε τι ισχύει ακριβώς

Ωστόσο, μιλώντας σε εκπομπή του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού BBC Radio 4, ο Harper δήλωσε ότι θέλει οι άνθρωποι να έχουν «σιγουριά» ότι η τεχνολογία θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ad1270ff9aee24fb0134639efd6e3f13.jpg

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην κινητικότητα, με πολλά υποσχόμενα οφέλη για την ασφάλεια των δρόμων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της ευκολίας μετακίνησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθηθεί μια προσεκτική και μεθοδική διαδικασία εισαγωγής, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...