Η χώρα που έβαλε τέλος στις επιδοτήσεις ηλεκτρικών

Η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης, τερμάτισε το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για… εξοικονόμηση πόρων.

  • -
  • -

Και κάπως έτσι, όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Γερμανία, θα πρέπει να υπολογίζει χωρίς την κρατική βοήθεια των 4.500 ευρώ που πριμοδοτούσε η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Για όλα φταίει η δημοσιονομική… κρίση

Η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση στη χώρα. Το Υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση του πως δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή αιτήσεων για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σημειώνοντας βέβαια, πως οι πληρωμές που έχουν ήδη εγκριθεί θα τηρηθούν, ενώ οι υπάρχουσες αιτήσεις θα διεκπεραιωθούν με τη σειρά με την οποία έχουν παραληφθεί και τα χρήματα θα δοθούν στους αιτούντες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.  

Από την ημέρα που έτρεξε το πρόγραμμα επιδότησης των ηλεκτρικών οχημάτων η Γερμανία το 2016, περισσότεροι από 2,1 εκατ. καταναλωτές απέκτησαν ένα «μπαταριοκίνητο» όχημα, με το κράτος, να επιδοτεί το πρόγραμμα με σχεδόν 10 δισ ευρώ!

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το πρόγραμμα επιδότησης στέφθηκε με επιτυχία, με το υπουργείο να κρίνει ότι μπορεί πλέον να τερματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί.

Βέβαια οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για οικονομικές παρατυπίες στα περιβαλλοντικά πρότζεκτ που τρέχει η Γερμανία τα τελευταία χρόνια, αξίας άνω των 60 δισ ευρώ, κομμάτι του οποίου ήταν και η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Δείτε ακόμα: Τα ηλεκτρικά που πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Θυμίζουμε, πως η Γερμανία, είχε θέσει ως στόχο την πώληση 15 εκατ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030, με αναλυτές της αγοράς να δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι ο στόχος αυτός, μετά και την κατάργηση της επιδότησης, φαντάζει ανέφικτος.

Επιπλέον, γίνεται λόγος ότι η συγκεκριμένη απόφαση, θα φρενάρει άμεσα τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, οδηγώντας σε μείωση κατά 200.000 μονάδες στις ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το επόμενο κιόλας έτος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...