Μιλάμε για Τέλη κυκλοφορίας και μεταβίβαση αυτοκινήτου με το mAigov, το Chat GPT του ελληνικού Δημοσίου

Τεχνητή Νοημοσύνη απέκτησε το Ελληνικό Δημόσιο. To mAigov κάνει πιο εύκολη κάθε επαφή με το κράτος, όπως η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και η μεταβίβαση αυτοκινήτου.

  • -
  • -

mAigov ονομάζεται η πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιούργησε το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία θυμίζει πλατφόρμες όπως το Chat GPT και το Google Bard. Ο στόχος είναι να γίνουν πιο εύκολες και γρήγορες οι συναλλαγές με τον κρατικό μηχανισμό. Σε αυτήν την πλατφόρμα ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει το ερώτημά του σε φυσική γλώσσα, δηλαδή ακριβώς όπως θα ρωτούσε έναν άλλον άνθρωπο, με το σύστημα να απαντάει δίνοντας αναλυτικές οδηγίες.

Αυτήν τη στιγμή το σύστημα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία (beta), όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά από τους πολίτες. Η δοκιμαστική λειτουργία σημαίνει ότι μπορεί κάποιες απαντήσεις να μην είναι 100% σωστές, όμως στη δική μας περίπτωση απάντησε ορθά και στα δύο ερωτήματα που κάναμε.

2-mAigov

Έναρξη λειτουργίας του mAigov και δοκιμή από το GOCAR

Η έναρξη λειτουργίας του mAigov έγινε την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου. Θέλοντας να δοκιμάσουμε τις ικανότητές του νέου συστήματος, κάναμε ερωτήσεις για δύο ζητήματα που απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας. Τη μεταβίβαση αυτοκινήτου και την ηλεκτρονική πληρωμή των Τελών κυκλοφορίας.

Δείτε ακόμαΤέλος στα έγγραφα του αυτοκινήτου - Μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα

Όλη η διαδικασία όπως διαπιστώσαμε, ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο και παρ’ ότι είναι σε δοκιμαστική λειτουργία, οι απαντήσεις που το σύστημα έδωσε ήταν έγκυρες και εύστοχες.

Ρωτήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη πώς κάνω μεταβίβαση αυτοκινήτου

3-mAigov

Ερώτηση GOCAR

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω για να κάνω μεταβίβαση του αυτοκινήτου μου;

Απάντηση mAigov

Για την μεταβίβαση του αυτοκινήτου σας, θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΦΜ του αγοραστή. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

1. Επιλέγετε το όχημα αποκλειστικής κατοχής σας, που θέλετε να μεταβιβάσετε και αυτόματα από την εφαρμογή ελέγχονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσει η διαδικασία.

2. Επιλέγετε τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που θα σταλεί η αίτηση και καταχωρίζετε τον ΑΦΜ του αγοραστή.

3. Ο αγοραστής λαμβάνει ενημέρωση με γραπτό μήνυμα (sms) και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για να εισέλθει στην εφαρμογή, να αποδεχτεί τη συναλλαγή και να δηλώσει αν θα παραλάβει ο ίδιος ή εκπρόσωπος του την νέα άδεια κυκλοφορίας.

4. Αγοραστής και πωλητής, με την ολοκλήρωση της αίτησης, λαμβάνουν αυτόματα στη Θυρίδα πολίτη βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.

5. Ο αγοραστής προσέρχεται στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που δηλώθηκε στην αίτηση για την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας προσκομίζοντας την τρέχουσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και από τους δύο) και το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

Ρωτήσαμε το mAigov πώς θα πληρώσω ηλεκτρονικά τα Τέλη κυκλοφορίας

5-mAigov

Ερώτηση GOCAR

Πώς θα πληρώσω ηλεκτρονικά τα Τέλη Κυκλοφορίας;

Απάντηση mAigov

Για την ηλεκτρονική πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας, θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που παρέχονται εκεί. Θα χρειαστεί να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και να επιλέξετε την επιλογή για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία του οχήματός σας και να επιλέξετε τον τρόπο πληρωμής που σας εξυπηρετεί. Μπορείτε να πληρώσετε μέσω κάρτας ή μέσω web/mobile banking. Πηγή: https://www.aade.gr/

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς την AI του gov.gr πατώντας εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...