Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν νόμιμα χωρίς κάρτα καυσαερίων;

Υπάρχει μια και μοναδική κατηγορία αυτοκινήτων, που ενώ έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, δεν είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να βγάλουν κάρτα καυσαερίων στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Οι «υποχρεώσεις» ενός ιδιοκτήτη αυτοκινήτου απέναντι στο κράτος είναι, μεταξύ άλλων, να περνάει από το ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) κάθε δύο χρόνια και να εκδίδει τη γνωστή κάρτα καυσαερίων, κάθε έναν χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η κατάσταση του αυτοκινήτου του επιτρέπει να κινείται με ασφάλεια στον δρόμο, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους οδηγούς, ενώ μπαίνει παράλληλα και «φρένο» σε ιδιοκτήτες που αμελούν τη συντήρηση του κινητήρα ή άλλων εξαρτημάτων, όπως ο καταλύτης, με αποτέλεσμα το όχημα να μολύνει ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν αυτοκίνητα που δεν βγάζουν κάρτα καυσαερίων;

Από τα αυτοκίνητα που κινούνται με θερμικά μοτέρ ή αλλιώς, κινητήρες εσωτερικής καύσης, υπάρχει μια και μοναδική εξαίρεση από την κάρτα καυσαερίων. Πρόκειται για τα μοντέλα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά CNG (φυσικό αέριο) ή LPG (υγραέριο) ως κύριο καύσιμο κίνησης. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα περνάνε κανονικά από το ΚΤΕΟ, όμως δεν βγάζουν κάρτα καυσαερίων, όπως αποφασίστηκε από το 2021.

Δείτε ακόμη: Οι πιο παράξενοι νόμοι του ΚΟΚ σε όλο τον κόσμο - Ένας είναι ελληνικός

Τότε, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα μοντέλα δεν θα βγάζουν κάρτα καυσαερίων, μέχρι να γίνει τροποποίηση της Κ.Υ.Α. στην οποία θα συμπεριληφθούν οι μέθοδοι μέτρησης και τα επιτρεπόμενα όρια εκπεμπόμενων καυσαερίων των οχημάτων. Φυσικά, υπάρχει ακόμη μια κατηγορία αυτοκινήτων που δεν χρειάζεται να βγάλει κάρτα καυσαερίων, ακριβώς επειδή δεν παράγουν… καθόλου καυσαέρια. Πρόκειται για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία εξ ορισμού δεν υποβάλλονται σε αυτό το τεστ. Από την άλλη τα υβριδικά, είτε τα full hybrid, είτε τα Plug-In Hybrid, υποβάλλονται κανονικά σε μετρήσεις ώστε να διαπιστωθεί η εντός προδιαγραφών λειτουργία του κινητήρα τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...