Οι πιο παράξενοι νόμοι του ΚΟΚ παγκοσμίως - Ένας είναι ελληνικός

Το να σου κόψουν κλήση για υπερβολική ταχύτητα είναι πέρα ως πέρα λογικό. Αλλά το να πληρώσεις πρόστιμο επειδή οδηγείς μαύρο αυτοκίνητο τις Κυριακές στο Ντένβερ… είναι αλλόκοτο. Αυτοί είναι οι πιο παράξενοι νόμοι παγκοσμίως… και ένας ελληνικός!

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι σε γενικές γραμμές κοινός. «Πατάει» δηλαδή πάνω σε μια ενιαία βάση και διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με τις ανάγκες και τη νομοθεσία κάθε χώρας.  

Εξυπακούεται όμως, πως είτε οδηγεί κανείς στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη εάν εντοπιστεί από την Αστυνομία να βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης, θα τιμωρηθεί γιατί είναι παράνομο.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανά την υφήλιο, όπου οι νόμοι καταργούν κάθε έννοια λογικής. Όπως για παράδειγμα, το να πληρώσεις πρόστιμο επειδή οδηγείς ένα μαύρο αυτοκίνητο τις Κυριακές στο Ντένβερ των Η.Π.Α.

Ας δούμε λοιπόν τους πιο περίεργους από αυτούς τους νόμους σε παγκόσμιο επίπεδο ή έστω, αυτούς που εμείς καταφέραμε να συγκεντρώσουμε. Εάν βέβαια έχετε και εσείς κάποιους να προσθέσετε, εκφραστείτε ελεύθερα στα σχόλια.  

Αγγλία: Όλες οι αγοραίες άμαξες οφείλουν να έχουν ένα δεμάτι σανό και μια σακούλα με βρώμη. Ο νόμος αυτός έχει ξεμείνει στο Αγγλικό Δίκαιο για εθιμοτυπικούς λόγους.

Αυστραλία: Απαγορεύεται στους οδηγούς -εκτός κι αν φέρουν ειδική άδεια- να μεταφέρουν με το όχημα τους πατάτες βάρους άνω των 50 κιλών! Οι αστυνομικοί δε χρειάζεται να έχουν πάνω τους ζυγαριά για να επιβάλουν το πρόστιμο. Η εκτίμηση... γίνεται με το μάτι!

Γαλλία: Είναι απολύτως νόμιμο να οδηγεί κανείς χωρίς άδεια (αρκεί να είναι άνω των 14 ετών) ένα οποιοδήποτε τετράτροχο ή δίτροχο όχημα, αρκεί αυτό, να μην υπερβαίνει τους 8 ίππους και τα 35 km/h τελικής ταχύτητας. Οι αρχές της μικροκινητικότητας ίσχυαν εδώ και χρόνια στη Γαλλία…

Γεωργία: Απαγορεύεται να οδηγεί κανείς μέσα από παιδικές χαρές!

Δανία: Όλοι οι οδηγοί θα πρέπει προτού ξεκινήσουν το αυτοκίνητο τους να τσεκάρουν από κάτω μη τυχόν και είναι κρυμμένος κάποιος άνθρωπος. Όχι ζώο αλλά άνθρωπος…

Ελβετία: Απαγορεύεται να πλύνει κανείς το αυτοκίνητο του στο σπίτι, στην αυλή ή στο γκαράζ του! Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τα καθαρά αυτοκίνητα. Απλώς θέλει να προστατεύσει το περιβάλλον από τα μολυσμένα ύδατα. Ίσως να μην είναι και τόσο παράξενος αυτός ο νόμος…  

Ελλάδα: Απαγορεύεται η κίνηση αυτοκινήτου χωρίς οδηγό. Λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό βέβαια εκτός κι αν ο νομοθέτης εννοεί να σπρώχνει κάποιος ένα όχημα σε περίπτωση βλάβης. Και πάλι όμως, τυπικά θα πρέπει στην καμπίνα να βρίσκεται ένας οδηγός ο οποίος θα το κατευθύνει. Όπως και να χει για την κίνηση αυτοκινήτου χωρίς οδηγό θα πληρώσετε 100 € και θα χάσετε το δίπλωμά σας για 30 ημέρες.

Ισπανία: Ο οδηγός, οφείλει να έχει στο αυτοκίνητο ένα έξτρα ζευγάρι γυαλιών μυωπίας στο ακόμα και αν φορά ήδη γυαλιά...

Καναδάς: Στο Οντάριο του Καναδά κάθε μοτοσικλετιστής είναι υποχρεωμένος να έχει μόνιμα και τα δύο χέρια στο τιμόνι αλλά και να κάθεται συνεχώς σέλα! Αν για παράδειγμα σταθεί στα πόδια του και ανασηκωθεί για λίγο προκειμένου να ξεπιαστεί ή για να αποφύγει τα «χτυπήματα» στη μέση του από το ανάγλυφο του δρόμου, μπορεί και να πληρώσει έως 2.000 δολάρια εάν υποπέσει στην αντίληψη της Αστυνομίας.

Κύπρος: Απαγορεύεται να τρως ή να πίνεις στο αυτοκίνητο. Μέχρι και το νερό απαγορεύεται.

Λουξεμβούργο: Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν υαλοκαθαριστήρες ακόμα και εάν δε διαθέτουν παρμπρίζ.

Δείτε ακόμα: Ο Κ.Ο.Κ. έχει πρόστιμα και για παιδιά

Μογγολία: Οδηγήστε ότι θέλετε όπως θέλετε. Αυτό ισχύει στη Μογγολία. Παρότι οι Μογγόλοι θεωρητικά έχουν υιοθετήσει το ευρωπαϊκό στιλ οδήγησης, το 48% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα είναι δεξιοτίμονα! Μάλιστα στη πρωτεύουσα της χώρας το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55%!

Μπαχρέιν: Η Αστυνομία μπορεί να φυλακίσει οποιοδήποτε οδηγό για οποιαδήποτε παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας! Εναπόκειται ξεκάθαρα στην κρίση ή καλύτερα στη «μέρα» που θα βρεθεί το «όργανο» της τάξης που καλείται να επιβάλλει την ποινή.  

Ταϊλάνδη: Απαγορεύεται να οδηγείτε οποιοδήποτε όχημα χωρίς ρούχα! Μάλιστα από το 2014 οι αρχές κόβουνε αβέρτα πρόστιμα και στους τουρίστες που δεν τηρούν τον εν λόγω νόμο.

Φιλιππίνες: Στη Μανίλα, απαγορεύεται να οδηγεί κανείς το αυτοκίνητο του τη Δευτέρα εάν η πινακίδα του τελειώνει στους αριθμούς 1 ή 2.  

Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους πιο παράξενους νόμους που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταφερόμαστε λοιπόν ευθύς αμέσως στις Η.Π.Α όπου εκεί η τρέλα περνά σε άλλο επίπεδο

Αλάσκα: Είναι παράνομο να δέσεις ένα σκύλο στην οροφή του αυτοκινήτου.

Αλαμπάμα: Απαγορεύεται να κάνεις επισκευές σε αυτοκίνητα με... δεμένα μάτια!

Αρκάνσας: Απαγορεύεται να κορνάρει κανείς μετά τις 9 το βράδυ σε οποιοδήποτε μέρος τρώει κάποιος σάντουιτς ή πίνει κρύο ρόφημα.

Καλιφόρνια: Είναι παράνομο να πηδήξει κανείς έξω από ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα άνω των 70 km/h. Επίσης, στην ίδια πολιτεία, απαγορεύεται να σκουπίζεις το αυτοκίνητο σου με εσώρουχα, να χρησιμοποιείς το δρόμο σα κρεβάτι και να πυροβολείς ζώα μέσα από το αυτοκίνητο, εκτός και εάν αυτό είναι μια φάλαινα!

Κολοράντο: Στο Ντένβερ του Κολοράντο είναι παράνομο να οδηγεί κανείς μαύρο αυτοκίνητο τις Κυριακές.

Μασαχουσέτη: Απαγορεύεται στους οδηγούς να μεταφέρουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους άγρια ζώα και ειδικά… γορίλες.

Μίτσιγκαν: Στο Μίτσιγκαν των Η.Π.Α δεν είναι υποχρεωτικό από τους οδηγούς να περνούν το αντίστοιχο «ΚΤΕΟ» για τον τακτικό έλεγχο των οχημάτων τους. Αν θέλει και όποτε θέλει ο καθένας.

Νιου Τζέρσεϋ: Απαγορεύεται να κοιτάς έναν αστυνομικό όταν σου μιλάει.

Οχάιο: Οι αρχές θα επιβάλλουν πρόστιμο σε όποιον κινηθεί πάνω από 100 φορές σε μια πλατεία.

Φλόριντα: Δεν είναι υποχρεωτικό να φοράς κράνος στη μοτοσικλέτα, αρκούν μόνο προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια.

Χαβάη: Οι οδηγοί στη Χαβάη επιτρέπεται να μεταφέρουν όσους επιβάτες χωρά η «καρότσα» στο pick up τους αρκεί, να είναι άνω των 12 ετών και με την προϋπόθεση όλες οι θέσεις στην καμπίνα του οχήματος να είναι κατειλημμένες.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...