Αυτοκίνητο αντικατάστασης: Καλύπτει η ασφαλιστική την ενοικίαση αν τρακάρω;

Τι ισχύει με την πολιτική των αυτοκινήτων αντικατάστασης; Δικαιούται ο ασφαλισμένος να ενοικιάσει αυτοκίνητο για όσο διαρκούν οι επισκευές στο δικό του;

  • -
  • -

Όταν συμβαίνει ένα τροχαίο ατύχημα, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να μην υπάρξει τραυματισμός. Ξεπερνώντας αυτό το σημείο όμως, η διαδικασία που ακολουθεί μέχρι να τακτοποιηθεί η ζημιά μόνο… εύκολη δεν είναι, ενώ ο οδηγός πολύ συχνά «ξεβολεύεται» αφού δεν έχει αυτοκίνητο για να μετακινηθεί. Η κατάσταση σώζεται όταν υπάρχει αυτοκίνητο αντικατάστασης από το συνεργείο ή την ίδια την ασφαλιστική. Τι πρέπει να γίνει όμως προκειμένου να δοθεί η συγκεκριμένη παροχή; Θα πρέπει να είναι συμφωνημένο από πριν ή γίνεται και εκ των υστέρων;

Πώς θα πάρω αυτοκίνητο αντικατάστασης;

Αρχικά, να πούμε ότι υπάρχουν αρκετά συνεργεία τα οποία παρέχουν αυτοκίνητο εξυπηρέτησης πελατών. Αυτά ανήκουν στον στόλο της συγκεκριμένης εταιρείας και δίνονται στους πελάτες που πρόκειται να μείνουν για καιρό χωρίς αυτοκίνητο, όμως το αν θα δοθεί ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαθεσιμότητα της εκάστοτε περιόδου. Εδώ, θα ασχοληθούμε κυρίως με το αυτοκίνητο αντικατάστασης από την ασφαλιστική. Σε πολλά συμβόλαια ο πελάτης μπορεί να επιλέξει την κάλυψη αυτοκινήτου αντικατάστασης, που σημαίνει ότι αν τρακάρει και το όχημά του ακινητοποιηθεί λόγω της ζημιάς, μπορεί να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο και το κόστος να καλυφθεί από την ασφαλιστική.

Αυτό ισχύει αποκλειστικά στις περιπτώσεις που το όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα, έχει καταστραφεί από φωτιά, έχει κλαπεί ή έχουν κλαπεί εξαρτήματα που δεν επιτρέπουν την κίνησή του. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (μηχανική βλάβη, τρακάρισμα με υπαιτιότητα του οδηγού κλπ) δεν ενεργοποιείται η κάλυψη.

Δείτε ακόμη: Τράκαρα με αυτοκίνητο leasing - Τι πρέπει να κάνω;

Αν και δεν ισχύουν τα ίδια για κάθε ασφαλιστική, συνήθως οι προϋποθέσεις για να καλυφθεί η ενοικίαση αυτοκινήτου όσο το όχημα επισκευάζεται, είναι να υποβληθεί η αναγγελία της ζημιάς, να υποβληθεί το αίτημα αποζημίωσης, να ενοικιαστεί όχημα από συνεργαζόμενη εταιρεία με την ασφαλιστική, ο οδηγός να έχει ηλικία άνω των 23 ετών ώστε να μην προκύπτει επασφάλιστρο και να έχει το δίπλωμα οδήγησης στην κατοχή του για τουλάχιστον έναν χρόνο, για τον ίδιο λόγο. Αν δεν υπάρχει η κάλυψη αυτοκινήτου αντικατάστασης στο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη, τότε η ασφαλιστική δεν καλύπτει την ενοικίαση οχήματος όσο διαρκέσει η επισκευή. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...