Ελληνική αγορά αυτοκινήτου: «Τέρμα γκάζι» τον Νοέμβρη - SUV 2 στα 3 καινούργια

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, έχουμε στοιχεία για τις ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά τον μήνα Νοέμβρη.

  • -
  • -

Το 2023 θα κλείσει με πολύ καλά αποτελέσματα για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε επίπεδο πωλήσεων. Μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ ο Δεκέμβρης δεν εμφανίζει πτωτικές τάσεις, άρα περιμένουμε η καλή πορεία να συνεχίσει δυναμικά. Σε ό,τι αφορά τον Νοέμβρη, έχουμε και τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων από τον ΣΕΑΑ, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Πόσα αυτοκίνητα πουλήθηκαν, τι είδος καυσίμου χρησιμοποιούν, τι αμάξωμα προτίμησαν οι αγοραστές και ποιες κατηγορίες μοντέλων ξεχώρισαν στον «στίβο»;

Πολύ υψηλό το ποσοστό των SUV

Τα στοιχεία λένε ότι κατά τον Νοέμβρη του 2023, πουλήθηκαν 10.454 νέα αυτοκίνητα, νούμερο αυξημένο κατά 29,5% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2022 (8.070 αυτοκίνητα). Από τα αυτοκίνητα που ήρθαν στην Ελλάδα τον φετινό Νοέμβρη, το 63% ανήκει σε κατηγορίες SUV, ένα εντυπωσιακό ποσοστό που αποδεικνύει την κυριαρχία των υπερυψωμένων αμαξωμάτων. Σχετικά με το αγαπημένο καύσιμο των Ελλήνων, για ακόμη έναν μήνα η πρωτιά πάει στη βενζίνη με 38,7%. Τα υβριδικά ακολουθούν με 32,1%, τα ηλεκτρικά και PHEV συνεχίζουν, με 13,7%, το diesel παίρνει το 12,4%, το υγραέριο LPG το 2,9% και τέλος, το φυσικό αέριο CNG, καταλαμβάνει το 0,2% της αγοράς.

Δείτε ακόμη: Τα φθηνότερα SUV στην Ελλάδα - Τιμές κάτω από 20.000 €

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν το 50% (49,3%) των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν τον Νοέμβρη ανήκουν στην κατηγορία B, με τα B-SUV στο 31,3% (και στην κορυφή της προτίμησης του ελληνικού κοινού) και τα κλασικά μοντέλα (supermini) να παίρνουν το 18,1%. H κατηγορία C ακολουθεί με τα C-SUV στο 22,4% και τα μικρομεσαία του C-Segment στο 8,6%, ενώ η μικρότερη κατηγορία A έχει σημαντικά εξασθενημένες πωλήσεις, περιορίζοντας το ποσοστό της στο 8,8% συνολικά (1,8% τα A-SUV και 7% τα Α). Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι μέχρι και τον Νοέμβριο, έχουν πουληθεί 126.246 καινούργια αυτοκίνητα στην Ελλάδα, άρα είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι το σύνολο για ολόκληρο το 2023 θα ξεπεράσει τις 130.000 αυτοκίνητα, μαζί με τις ταξινομήσεις του Δεκέμβρη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...