Αυτό είναι το νέο ημερολόγιο της Pirelli για το 2024

Το διασημότερο ημερολόγιο του κόσμου, γνωστό και ως «The Cal», γιορτάζει τα 60 του χρόνια. Το τεύχος του 2024, υμνεί τη διαχρονικότητα.

  • -
  • -

Το Ημερολόγιο Pirelli 2024 με τίτλο «Timeless» παρουσιάστηκε επίσημα. Έργο του Prince Gyasi, τιμά κάποιες προσωπικότητες που ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν αφήσει το στίγμα τους και προορίζονται να εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές. «Διαχρονικοί δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε», ισχυρίζεται ο Γκανέζος εικαστικός καλλιτέχνης εξηγώντας ότι τα πρόσωπά του, φωτογραφημένα με τα ζωηρά χρώματα και τις έντονες αντιθέσεις που αποτελούν σήμα κατατεθέν των έργων του, είναι γι' αυτόν σαν «υπερήρωες, αλλά ταυτόχρονα οικείοι».

pirelli

Ο Prince Gyasi είναι ο τελευταίος από τους 39 δημιουργούς ημερολογίων της Pirelli και το έργο του αποτελεί την 50ή έκδοση στην 60χρονη ιστορία του The Cal, από το 1964 έως το 2024, λαμβάνοντας υπόψη τις χρονιές κατά τις οποίες δεν εκδόθηκε.

Η Naomi Campbell στο ημερολόγιο της Pirelli

Για τις ανάγκες του ημερολογίου, ο Γκανέζος καλλιτέχνης έβαλε τις ιδέες του σε ένα μανιφέστο αφιερωμένο στους δυνητικά διαχρονικούς. Στόχος του ήταν να ενθαρρύνει τους ανθρώπους, και κυρίως τους νέους, να μαθαίνουν, να δημιουργούν και με τη σειρά τους να γίνουν πηγή έμπνευσης. «Ελπίζω να τους βοηθήσω να αντιληφθούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αν το θελήσουν και είναι συνεπείς» εξηγεί.

Ανάμεσα στα πρόσωπά είναι η Naomi Campbell που εμφανίζεται στο ημερολόγιο ως «Time Stopper». Επίσης, εμφανίζεται ο Otumfuo Osei Tutu II, βασιλιάς της ιστορικής αυτοκρατορίας Asante της Δυτικής Αφρικής, μαζί με τη βασιλική αντιπροσωπεία, στο παλάτι Manhyia υπό τον τίτλο «Ο Γαλαζοαίματος». Η Αμερικανίδα ηθοποιός Angela Bassett εκπροσωπεί την «Αλτρουίστρια», η συγγραφέας Margot Lee Shetterly και η ποιήτρια Amanda Gorman είναι «Το Πρότυπο» και ο σύγχρονος καλλιτέχνης από τη Γκάνα, Amoako Boafo είναι «Ο Εκλεκτός».

pirelli

Ο Gyasi αφιέρωσε έναν μήνα στον εαυτό του με τον τίτλο «Οι Λεπτομέρειες». Η εικόνα που επιλέχθηκε για το εξώφυλλο - και έναν από τους μήνες - είναι του «Φιλομαθή» νεαρού Gyasi, όπως απεικονίζεται από το παιδικό μοντέλο Abul Faid Yussif.

Σε ένα φωτεινό τυρκουάζ φόντο, ο Yussif απεικονίζεται να παίζει με μινιατούρες μερικών από τα αντικείμενα που εμφανίζονται στις σελίδες του ημερολογίου: ένα κλειδί που κρατάει η Bassett, κομμάτια ενός ρολογιού από το σκηνικό της Campbell, ροζ σκάλες που ανεβαίνει η Gorman, μια μπλε βαλίτσα που κρατάει «ο Έντιμος», ηθοποιός, σκηνοθέτης, DJ και παραγωγός Idris Elba.

pirelli

Η παγκοσμίου φήμης superstar και ηθοποιός Tiwa Savage εκφράζει την «Ανθεκτικότητα», ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Jeymes Samuel είναι «Ο Οραματιστής», ο επιχειρηματίας, πρώην ποδοσφαιριστής Marcel Desailly παραπέμπει στο «Focus» και η τραγουδίστρια, καλλιτέχνης και ηθοποιός Teyana Taylor είναι «Η Πρωτοπόρος».

Η φωτογράφηση

Για τη φωτογράφιση του ημερολογίου, η διαδικασία περιελάμβανε τη δημιουργία ποικίλων στοιχείων, από ένα ρολόι που λιώνει μέχρι μια γιγαντιαία κόκκινη καρδιά. Οι λήψεις έγιναν στο Λονδίνο και τη Γκάνα, με τον Gyasi να παρουσιάζει την κουλτούρα και τη φυσική ομορφιά της χώρας του.

Η ιστορία του ημερολογίου της Pirelli  

Το ημερολόγιο της Pirelli, ήταν πνευματικό παιδί της Pirelli UK Limited, της Βρετανικής θυγατρικής εταιρίας του Group, η οποία εργάστηκε στο project με άφθονη ελευθερία και ευελιξία. Το 1964 οι Βρετανοί αναζήτησαν μία στρατηγική μάρκετινγκ που θα βοηθούσε την Pirelli να ξεχωρίσει από τον τοπικό ανταγωνισμό. Ανέθεσαν λοιπόν στον καλλιτεχνικό διευθυντή Derek Forsyth και τον Βρετανό φωτογράφο Robert Freeman, διάσημο για τα πορτρέτα των Beatles, να δημιουργήσουν κάτι εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή.

pirelli

Το αποτέλεσμα ήταν ένα φινετσάτο, αποκλειστικό προϊόν με καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς συνειρμούς που εξ αρχής ξεχώριζε από τον κόσμο της μόδας και τις αισθησιακές φωτογραφίες. Από τότε, το «The Cal» συνεχίζει να σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου με εικόνες από τους πιο αναγνωρισμένους φωτογράφους της εποχής - αποτυπώνοντας και ερμηνεύοντας τη σύγχρονη κουλτούρα και συχνά θέτοντας νέες τάσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...