Νέο Dacia Duster: Τα 5 στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει

Η ολοκαίνουργια γενιά του διάσημου C-SUV μόλις παρουσιάστηκε και φέρνει νέες τεχνολογίες, εμφάνιση και κινητήρια σύνολα.

  • -
  • -

Το νέο Dacia Duster είναι το καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία ενός μοντέλου που έγινε ορόσημο στην αγορά. Ένα εμβληματικό μοντέλο που ενσωματώνει όλα όσα πρεσβεύει η ρουμανική μάρκα. Στιβαρό και εκδρομικό, ουσιώδες αλλά και «Cool», έξυπνα φιλικό προς το περιβάλλον. Το Duster γεννήθηκε το 2010, ανανεώθηκε για πρώτη φορά το 2017 και ανέβηκε στην κορυφή, επαναπροσδιορίζοντας τους κανόνες value for money της κατηγορίας των μεσαίων SUV.

Τώρα σειρά έχει η 3η γενιά του μοντέλου να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων του και παρακάτω θα δούμε τα 5 στοιχεία που θα το βοηθήσουν να το πετύχει:

1 - Πιο εντυπωσιακό από ποτέ

Dacia-Duster-2024-5-tips-2

Με ξεκάθαρη επιρροή από το πρωτότυπο Bigster, το νέο Duster έρχεται με δυναμικό σχεδιασμό που οφείλεται στην απλότητα των σχημάτων και των όγκων. Η σχεδίαση συμβαδίζει απόλυτα με την εποχή της, συνδυάζοντας με ένα πιο βιώσιμο τρόπο τον περιπετειώδη και στιβαρό του χαρακτήρα. Τα νέας σχεδίασης LED φώτα σε σχήμα «Υ», το νέο logo της φίρμας στο κέντρο της μάσκας, οι νέοι προφυλακτήρες και τα πλαϊνά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος, συνθέτουν μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα.

2 – Σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση

Dacia-Duster-2024-5-tips-3

Η καμπίνα έχει αποκτήσει μία εξαιρετικά πιο προηγμένη τεχνολογικά εικόνα φέροντας όχι μόνο μία μεγαλύτερη οθόνη 10,1 ιντσών για το infotainment, αλλά και έναν ολοκαίνουργιο ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών. Το σύστημα πολυμέσων, σύμφωνα με τη Dacia, έχει εξαιρετικά γραφικά, γρήγορη απόκριση και πλήθος τεχνολογικών συστημάτων (ασύρματη φόρτιση κινητού, σύνδεση Apple CarPlay και Android Auto κ.α.).

3 – Νέα κινητήρια σύνολα με υβριδική τεχνολογία

Dacia-Duster-2024-5-tips-4

Πιστό στις αξίες της Dacia, το νέο Duster προσφέρει μία προσιτή εναλλακτική για περισσότερο βιώσιμη οδήγηση, συνδυάζοντας νέους υβριδικούς κινητήρες και περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά. Εκτός λοιπόν από τη δοκιμασμένη τεχνολογία διπλού καυσίμου που βλέπουμε σε όλη την γκάμα της μάρκας με το 1.000άρι μοτέρ των 100 ίππων που χρησιμοποιεί βενζίνη και υγραέριο, χαρίζοντας αυτονομία που αγγίζει τα 1.300 km, με τα δύο ρεζερβουάρ του χωρητικότητας 100 λίτρων – 50 λίτρα βενζίνης και 50 λίτρα LPG, το νέο μοντέλο θα χρησιμοποιεί και δύο ολοκαίνουργια σύνολα για αυτό.

Dacia-Duster-2024-5-tips-5

Αρχικά έχουμε το πλήρως υβριδικό σύνολο HYBRID 140 που γνωρίσαμε αρχικά στο Jogger. Αυτό το κινητήριο σύνολο περιλαμβάνει έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρου, 94 ίππων, δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας κινητήρας 49 ίππων και μια γεννήτρια εκκίνησης υψηλής τάσεως) και ένα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (με 4 σχέσεις για τον κινητήρα και 2 σχέσεις για τον ηλεκτροκινητήρα). Υπόσχεται αμιγή ηλεκτροκίνηση μέχρι και στο 80% του χρόνου κίνησης στην πόλη, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση έως και 20% (σε μικτό κύκλο), και έως 40% (σε αστικό κύκλο).

Εν συνεχεία, ακόμη ένα νέο σύνολο για το Duster είναι ο 1.200άρης mild hybrid των 130 ίππων. Είναι η πρώτη φορά που η Dacia χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα κίνησης το οποίο συνδυάζει έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα και ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Το σύστημα κίνησης TCe 130 διατίθεται με κιβώτιο 6 σχέσεων, για τις εκδόσεις 4x2 και 4x4.

4 – Με έμφαση στα ανακυκλώσιμα υλικά

Dacia-Duster-2024-5-tips-6

Το νέο Duster είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποιεί το Starkle, ένα νέο υλικό που εφευρέθηκε από τους μηχανικούς της μάρκας. Είναι 20% ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο που είναι εντελώς άβαφο, γεγονός που σημαίνει ότι το αποτύπωμα άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής του είναι μικρότερο.

Τα πλευρικά προστατευτικά χαμηλά στο αμάξωμα, τα προστατευτικά στα φτερά πάνω από τους τροχούς, τα χαρακτηριστικά σήματα, τα τρίγωνα στον μπροστινό προφυλακτήρα, οι (πρόσθετες) μπροστινές και πίσω ποδιές, και το προστατευτικό χείλος της πόρτας του πορτμπαγκάζ, είναι κατασκευασμένα από Starkle. Η κατασκευή επίσης της μπροστινής και της πίσω ποδιάς περιορίζει επίσης, χάρη στην τεχνολογία εμβάπτισης, την ποσότητα του χρώματος που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής του.

Δείτε ακόμη: Τα πάντα για το νέο Dacia Duster – Πότε έρχεται στην Ελλάδα

5 – Πιο άνετο από ποτέ

Dacia-Duster-2024-5-tips-7

Το νέο Duster παρέχει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής στην κατηγορία του. Η υιοθέτηση της πλατφόρμας CMF-B είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερου χώρου στο εσωτερικό – ειδικά στο πλάτος μπροστά και στο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών. Το πάτωμα του πορτμπαγκάζ είναι χαμηλότερο και το άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι πιο φαρδύ. Ο χώρος του πορτμπαγκάζ είναι επίσης φαρδύτερος και ψηλότερος, παρέχοντας έως και 6% επιπλέον χώρο (472 λίτρα κάτω από τη εταζέρα στην έκδοση 4x2). Παράλληλα, ο πλούσιος εξοπλισμός αλλά και τα έξυπνα αξεσουάρ όπως τα YouClip, κάνουν την καθημερινότητα ακόμη πιο εύκολη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...