Τέλος στα έγγραφα του αυτοκινήτου - Μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα

Άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια, Τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ. Σήμερα κουβαλάμε ένα σωρό «χαρτιά» στο αυτοκίνητό μας. Πολύ σύντομα δεν θα χρειάζεται να έχουμε κανένα.

  • -
  • -

Στα περισσότερα αυτοκίνητα το ντουλαπάκι είναι σαν υπόγειο αρχείο δημόσιας υπηρεσίας. Γεμάτο με χαρτιά και έγγραφα τα οποία μπερδεύονται μεταξύ τους, ξεθωριάζουν, μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα, ενώ κατά καιρούς χάνονται κιόλας.

Πολύ σύντομα το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου θα αδειάσει από όλα αυτά, με αποτέλεσμα το μόνο που θα βρίσκουμε εκεί μέσα να είναι το manual και το βιβλίο του service. Όχι, δεν θα κυκλοφορούμε παράνομα, απλά τα πάντα θα μπουν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/17d58f4c29b0bddd80fe6eea6ee7a793.jpg

Όλα τα έγγραφα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι

Το ψηφιακό πορτοφόλι που θα περιλαμβάνει τα πάντα είναι το Gov.gr Wallet. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό, επειδή έχουμε ήδη περασμένη την ταυτότητα και το δίπλωμά μας. Πλέον αυτό το application του κράτους θα έχει τα πάντα για το αυτοκίνητό μας και αργότερα για εμάς, συνολικά.

Δείτε ακόμα: Τι ισχύει με το ελληνικό δίπλωμα στο εξωτερικό - Σε ποιες χώρες μπορώ να οδηγήσω;

Όσον αφορά το αυτοκίνητο, πολύ σύντομα (μέσα στον Δεκέμβριο ή στις αρχές του 2024), στο Wallet θα μπορούμε να περάσουμε την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μας, τα Τέλη κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) καθώς και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης του αυτοκινήτου, ενώ εκεί θα είναι καταγεγραμμένο και αν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά, είναι σε καθεστώς ακινησίας ή είναι κλεμμένο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d8a4976c156844bfa45022f9721cda3e.jpg

Τι άλλο θα περιλαμβάνει το Gov.gr Wallet;

Μαζί με την ταυτότητα και το δίπλωμα, αυτή τη στιγμή στο Gov.gr Wallet μπορούμε να έχουμε περασμένη την κάρτα Δακτυλίου (για κίνηση στο κέντρο της Αθήνας), την κάρτα αναπηρίας, καθώς και την  ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ (ο παλιός ΟΑΕΔ).

Οι παραπάνω προσθήκες αναμένονται το επόμενο διάστημα, όμως η μέγιστη λειτουργικότητα του Gov.gr Wallet θα έρθει αργότερα, όταν σε αυτό θα έχουν ενσωματωθεί κι άλλα στοιχεία όπως η ακαδημαϊκή ταυτότητα (π.χ. φοιτητικό πάσο), η επαγγελματική μας ιδιότητα, η κάρτα αιμοδότη και η κάρτα πολυτέκνου (πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας), μεταξύ άλλων.

Τέλος, θα αρκεί μία συγκατάθεση μέσω του Gov.gr Wallet, ώστε μία υπηρεσία του Δημοσίου να μπορεί να τραβήξει δεδομένα από τα αρχεία που διατηρεί μία άλλη. Για παράδειγμα αν πρέπει να κάνουμε επανέκδοση διπλώματος μετά από απώλεια, δεν θα χρειάζεται κάποιο ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητάς μας, αλλά το υπουργείο μεταφορών θα τραβάει αυτόματα αυτό το δεδομένο από την Αστυνομία, αφού δώσουμε τη σχετική έγκριση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...