Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «σκοτώνουν» το diesel στην ΕΕ – Πουλάνε περισσότερο για 1η φορά

Η ΕΕ γυρίζει οριστικά την πλάτη στο diesel και πάει στα ηλεκτρικά. Μια ματιά στις πωλήσεις είναι αρκετή, καθώς τα αυτοκίνητα με μπαταρία πλέον κάνουν περισσότερες ταξινομήσεις.

  • -
  • -

Μέχρι πριν μερικά χρόνια το diesel ήταν ο απόλυτος βασιλιάς στην Ευρώπη, φτάνοντας να έχει μερίδιο ακόμα και 50%. Αυτό πλέον αποτελεί οριστικά παρελθόν. Σήμερα η βενζίνη και τα υβριδικά έχουν τα σκήπτρα, όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανεβαίνουν συνεχώς σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όσο πληθαίνουν τα μοντέλα που διατίθενται, βελτιώνονται οι υποδομές, αυξάνονται οι φορτιστές, εξοικειώνεται το κοινό και πέφτουν οι τιμές, τόσο περισσότεροι γίνονται οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων που επιλέγουν ένα μοντέλο μηδενικών ρύπων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a4e379a575b438267f32535e2cd7f07f.jpg

Περισσότερα τα ηλεκτρικά στο σύνολο του 2023

Η εικόνα των πωλήσεων στην ΕΕ είναι αποκαλυπτική, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις εκείνα που καίνε diesel. Μάλιστα, το ποσοστό αφορά εκείνα που είναι αμιγώς ηλεκτρικά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών (PHEV).

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς επιδότηση. Αξίζει ή ούτε καν;

Συγκεκριμένα, το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2023 στην ΕΕ πουλήθηκαν 1,23 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ οι πωλήσεις των diesel έφτασαν τα 1,22 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c258488e3465d17e33105b358b31e15b.jpg

Ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά υπέρ των ηλεκτρικών τον Οκτώβριο του 2023

Όσον αφορά τον Οκτώβριο, το ποσοστό των ηλεκτρικών είναι στο 14,2%, ενώ των diesel στο 12%. Αν προσμετρηθούν και τα PHEV που έχουν μερίδιο 8,4%, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πρίζα φτάνουν το εντυπωσιακό 22,6%, απειλώντας ευθέως τα υβριδικά που έχουν ποσοστό 28,6%.

Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε να ολοκληρωθούν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, ώστε να δούμε ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πετύχουν τα ηλεκτρικά, αλλά και τα diesel, καθώς και τη διαφορά που θα διαμορφωθεί ανάμεσά τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...