Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον χειμώνα;

Είναι γνωστό ότι το πολύ κρύο επηρεάζει την απόδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να «βγάζουν» λιγότερα χιλιόμετρα. Ποια μοντέλα επηρεάζονται λιγότερο και ποια περισσότερο;

  • -
  • -

Όσο η θερμοκρασία πέφτει και οι πραγματικά χειμερινές συνθήκες πλησιάζουν, η θεωρία ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν μικρότερη αυτονομία στο κρύο, έρχεται στην επικαιρότητα. Γενικότερα, τα ηλεκτρικά μοντέλα δεν συμπαθούν τις ακραίες συνθήκες, ούτε την αφόρητη ζέστη, ούτε όμως και το τσουχτερό κρύο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν ο υδράργυρος πέφτει σημαντικά -και ειδικότερα κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου- η αυτονομία που χαρίζει η μπαταρία μπορεί να είναι πολύ μικρότερη, λόγω συνεχόμενης χρήσης της θέρμανσης αλλά και λόγω της ίδιας της μπαταρίας που δεν αποδεικνύεται τόσο αποδοτική σε τέτοια θερμοκρασία. Ας δούμε πόσο «χάνουν» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν έχει πολύ κρύο!

Απώλεια 16% είναι η καλύτερη επίδοση!

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν του 2022-2023, η startup εταιρεία Recurrent συγκέντρωσε στοιχεία από περίπου 10.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανέλυσε πόσο επηρέασαν την αυτονομία τους οι χαμηλές θερμοκρασίες. Η έρευνα έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά, εξετάστηκαν 18 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ως ένα γενικότερο αποτέλεσμα, να αναφέρουμε ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποδίδουν περίπου το 70,3% της αυτονομίας τους σε συνθήκες ψύχους. Ωστόσο, αυτό διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο, ενώ θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλάμε για σχεδόν παγωμένο καιρό με πάρα πολύ κρύο και όχι συνθήκες σαν και τον γενικότερα ήπιο ελληνικό χειμώνα.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το Audi Q8 e-tron 55

Οι ακριβείς συνθήκες θερμοκρασίας που έγινε η έρευνα δεν αναφέρονται καθώς τα περίπου 10.000 αυτοκίνητα από τα οποία έγινε η συλλογή των δεδομένων δεν ήταν στην ίδια περιοχή, όμως μιλάμε για συνθήκες γύρω από τους 0 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα. Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, τα πιο πολλά ηλεκτρικά «χάνουν» γύρω στο 30% αυτονομίας. Η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε από το Audi e-tron (πλέον Q8 e-tron) με μόλις -16% αυτονομίας, ενώ η χειρότερη επίδοση, έρχεται και πάλι από το Volkswagen Group με το Volkswagen ID.4 που χάνει 46% αυτονομίας όταν έχει πολύ κρύο. Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα όπως το Hyundai Kona Electric (-34%), το Ford Mustang Mach-E (-34%), το Tesla Model S (-28%), τα Tesla Model 3, Model Y και Model X (-24% και τα τρία) αλλά και το Chevrolet Bolt (-42%).

Πηγή: reccurentauto.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...