Θανατηφόρο τροχαίο με Tesla: Αθώο το Autopilot!

Αθώα και με την απόφαση της δικαιοσύνης κρίθηκε η Tesla σε δίκη που έγινε σχετικά με ένα ατύχημα, για οποίο κατηγορούνταν ότι έφταιγε το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, Autopilot.

  • -
  • -

Η Tesla κέρδισε την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για το σύστημα υποβοήθησης οδηγού Autopilot, σε μια υπόθεση που αφορούσε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Η εταιρεία αντιμετωπίζει αρκετές άλλες παρόμοιες αγωγές σε όλη τη χώρα.

Η αγωγή που εκδικάστηκε σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, κατατέθηκε από δύο επιβάτες σε τροχαίο δυστύχημα το 2019, οι οποίοι κατηγόρησαν την εταιρεία ότι γνώριζε ότι το Autopilot ήταν ελαττωματικό όταν πούλησε το αυτοκίνητο. Η Tesla υποστήριξε ότι ανθρώπινο λάθος προκάλεσε το δυστύχημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2d68d29ee0d66c974b54ef86d040a2b7.jpg

Πώς αποφάσισαν οι ένορκοι στη δίκη για το Autopilot;

Οι 12 ένορκοι κατέληξαν στην απόφαση ότι το όχημα δεν είχε ελάττωμα κατασκευής. Η ετυμηγορία ήρθε την τέταρτη ημέρα της διαδικασίας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 9-3 υπέρ της αθώωσης της Tesla. Τόσο οι εκπρόσωποι της Tesla, όσο και των εναγόντων, δεν σχολίασαν αμέσως την ετυμηγορία.

Δείτε ακόμα: Πόσα είναι τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης; Ποιες οι διαφορές τους;

Η αγωγή ισχυριζόταν ότι το σύστημα Autopilot προκάλεσε το Model 3 του ιδιοκτήτη Micah Lee να βγει ξαφνικά από την εθνική οδό ανατολικά του Λος Άντζελες με 105 km/h, να χτυπήσει σε έναν φοίνικα και να πάρει φωτιά, όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/498c42e7178737390e3339d201b6f980.jpg

Το δυστύχημα του 2019 σκότωσε τον Lee και τραυμάτισε σοβαρά τους δύο επιβάτες του, συμπεριλαμβανομένου ενός τότε 8χρονου αγοριού που έπαθε διάτρηση εντέρων, όπως δείχνουν έγγραφα του δικαστηρίου. Η αγωγή, που κατατέθηκε κατά της Tesla από τους επιβάτες, κατηγορεί την εταιρεία ότι γνώριζε ότι το Autopilot και άλλα συστήματα ασφάλειας ήταν ελαττωματικά όταν πούλησε το αυτοκίνητο.

Η Tesla αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι ο Lee είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν πιάσει το τιμόνι. Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων ισχυρίζεται επίσης ότι δεν ήταν σαφές εάν το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο τη στιγμή του δυστυχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...