Ο μεγαλύτερος πεζόδρομος στον κόσμο – Αγγίζει τα 100.000 τ.μ.!

Στην Ευρώπη συναντά κανείς το μεγαλύτερο πεζόδρομο παγκοσμίως, το μήκος του οποίου ανέρχεται σε 3,2 km καταλαμβάνοντας, σχεδόν 100.000 τ.μ. γης…

  • -
  • -

Οι συνθήκες της πανδημίας, αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για την αναδιαμόρφωση πολλών πόλεων, καθώς οι άδειοι δρόμοι έδωσαν στις Αρχές την ευκαιρία να υλοποιήσουν και να επιταχύνουν έργα μεγάλης κλίμακας.

Πρωτοστάτες στην τάση της πεζοδρόμησης παραμένουν οι ευρωπαϊκές πόλεις. Άλλωστε, η Ευρώπη είναι η πιο αστικοποιημένη ήπειρος στον κόσμο, με πάνω από το 80% του πληθυσμού της να κατοικεί σε πόλεις.

Η ανάγκη λοιπόν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα της γηραιάς ηπείρου, σε συνδυασμό με την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για βελτίωση της κινητικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργεί με αργά αλλά σταθερά βήματα τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις να αποκτήσουν ένα «αστικό ιστό» μετακινήσεων που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες!

Το παράδειγμα της Κοπεγχάγης

Η Κοπεγχάγη ήταν ούτως η άλλως μια από τις πλέον φιλικές πόλης στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, προς τους πεζούς. Διαθέτει μάλιστα και τον μεγαλύτερο και παλαιότερο πεζόδρομο παγκοσμίως, μήκους 3,2 km.

Η οδός Strøget προσφέρει στους κατοίκους της πόλης τη δυνατότητα να περπατήσουν στο ιστορικό της κέντρο χωρίς να τους ενοχλήσει δευτερόλεπτο κανένα αυτοκίνητο!     Οι Δανοί, ξεκίνησαν να δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές στην Κοπεγχάγη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν και ο όγκος της κυκλοφορίας είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά.  

Οι Αρχές της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ελεύθερη από αυτοκίνητα, μόνο για πεζούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώνοντας μεταξύ τους πολλά στενά σοκάκια και διάφορες ιστορικές πλατείες της πόλης σε ένα πεζόδρομο!

Η προσπάθεια συνεχίστηκε και ο πεζόδρομος επεκτάθηκε και άλλο το 1973, το 1980 και το 1992, με αποτέλεσμα από τα 15.800 τ.μ. το 1962, σήμερα το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου να αγγίζει τα 100.000 τ.μ. και την πόλη να βάζει πλέον στόχο να γίνει η πιο πράσινη του πλανήτη!

Η Ελλάδα και οι άλλοι…

 

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπροστά στην Ακρόπολη και η Αποστόλου Παύλου που αποτελεί την προέκτασή της μέχρι το Θησείο, συνθέτουν το μεγαλύτερο πεζόδρομο στην «καρδιά» στην Αθήνας!

Δείτε ακόμα: Μια ελληνική πόλη, κορυφαία σε ασφάλεια για πεζούς και ποδηλάτες

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις από τους πιο γνωστούς πεζόδρομους είναι η La Rambla, στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, η «Vaci Utca», στην «καρδιά» της Βουδαπέστης, η Kärntner Straße, στη Βιέννη της Αυστρίας, η Crafton Street στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, η Via Della Spiga στο Μιλάνο της Ιταλίας, η Rue Sainte Catherine, στο Μπορντό της Γαλλίας, η Kalvestraat στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας καθώς και η Lijnbaan στο Ρότερνταμ, η Koenigsstrasse, στη Στουτγκάρδη στη Γερμανία, ενώ πολλούς πεζόδρομους διαθέτει η Λισαβώνα στην Πορτογαλία όπως και το κέντρο του Όσλο στη Νορβηγία από το οποίο εξαφανίζονται ταχύτατα τα αυτοκίνητα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...