Λαμία–Πάτρα σε 1,5 ώρα – Μπαίνουν οι μπουλντόζες στον νέο δρόμο

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Μπράλος–Άμφισσα αναμένεται να είναι έτοιμος σε 3 χρόνια. Για να πας από τη Λαμία στην Πάτρα δεν θα χρειάζεται καν να περνάς από την Αττική.

  • -
  • -

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπράλος-Άμφισσα, τα εργοτάξια έχουν ήδη πάρει θέση στο έργο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανοίξουν τα πρώτα μέτωπα του έργου, που αποτελεί τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.

mpralos

Η συμβατική ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τις 15 Αυγούστου 2027, δήλωσε σχετικά ο κύριος Σταϊκούρας, για να προσθέσει: «Σήμερα, έχει γίνει η εγκατάσταση των εργοταξιακών γραφείων στο έργο, πραγματοποιούνται εργασίες για την εγκατάσταση των εργοταξιακών εγκαταστάσεων, έχουν κατασκευαστεί οι οδοί πρόσβασης για τα ακρόβαθα των γεφυρών, και εκτελούνται εργασίες καθαρισμού σε δασικές εκτάσεις που παραδόθηκαν από τα Δασαρχεία με πρωτόκολλα εγκατάστασης. Τα πρώτα μέτωπα του έργου αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες».

2 σήραγγες, 7 γέφυρες και 6 ισόπεδοι κόμβοι

Το «Μπράλος-Άμφισσα», μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων, με δύο σήραγγες, επτά γέφυρες, και έξι ισόπεδους κόμβους, αφορά την κατασκευή του τμήματος από το Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς, και από τον ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα.

Το έργο αυτό είναι τμήμα του διαγώνιου άξονα «Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο», ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65, που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό και φέρνει πιο κοντά τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

mpralos

Το κόστος κατασκευής του έργου φθάνει, σχεδόν, τα 260 εκατομμύρια ευρώ και είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της διαδρομής από Πάτρα και Αντίρριο έως τη Λαμία, επιτρέποντας την ταχύτερη μετακίνηση από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία απευθείας προς τη Δυτική Ελλάδα και συνδέοντας το λιμάνι της Πάτρας με αυτό του Βόλου.

Τα χαρακτηριστικά του έργου «Μπράλος – Άμφισσα»

Με την ολοκλήρωση του τμήματος Μπράλος– Άμφισσα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία- Ιτέα- Αντίρριο, θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει οδικώς από Λαμία στην Πάτρα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, χωρίς να περάσει από την Αττική.

Ενδιάμεσα έχει ήδη κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς, ενώ το τμήμα από την παράκαμψη Γραβιάς έως τον Ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη μήκους 4,7 χλμ έχει δημοπρατηθεί.

Δείτε ακόμη: Τέλος οι στροφές προς Καρπενήσι – Το νέο μεγάλο έργο

Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα θα έχει πλάτος 11 μέτρα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (πλάτους 3,75 μέτρων), ενώ ένα μέρος των ερεισμάτων έχει ασφαλτοστρωθεί δημιουργώντας μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων (Λ.Π.Χ.) ανά κατεύθυνση, πλάτους 1,5 μέτρου.

Με την ολοκλήρωση του Μπράλος–Άμφισσα το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...