Νέο Kia EV9: Τα 5 στοιχεία που κάνουν τη διαφορά

Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Kia, το EV9, είναι ένα πολυτελές SUV με έως και 7 θέσεις στο εσωτερικό του, και το πιο προηγμένο τεχνολογικά όχημα στην γκάμα της!

  • -
  • -

Η Kia έχει αλλάξει status προ πολλού. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και στη νέα ηλεκτρική εποχή που βαδίζει με γοργούς ρυθμούς η αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία έχει καταφέρει να μετασχηματιστεί τόσο γρήγορα και τόσο αρμονικά, που μοιάζει να έχει ανοίξει σημαντικά τη ψαλίδα από τους ανταγωνιστές της.

Η βιώσιμη κινητικότητα, η προηγμένη αρχιτεκτονική της ηλεκτρικής πλατφόρμας, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα ηλεκτρικά της μοντέλα, η ταχύτατη φόρτιση των οχημάτων της αλλά και ο φουτουριστικός τους σχεδιασμός, θέτουν τις βάσεις όχι μόνο για την επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2045 που έχει θέσει η φίρμα αλλά κυρίως δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναρρίχησή της στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Τελευταίο δείγμα γραφής της Kia, δεν είναι άλλο από το EV9. Η ναυαρχίδα της φίρμας βασίζεται στην Electric Global Modular Platform (E-GMP) και χρησιμοποιεί την τεχνολογία μπαταριών τέταρτης γενιάς του ομίλου. Το EV9 αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του σταδιοδρομία στην Ευρώπη προς τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε.  

Με ηλεκτρικό κύκλωμα 800V

Το Kia EV9 εφοδιάζεται με δυο μπαταρίες. Η μπαταρία των 76,1 kWh προσφέρεται αποκλειστικά στη στάνταρντ έκδοση RWD, ενώ μία μπαταρία 99,8 kWh τοποθετείται και στις δύο μεγαλύτερες εκδόσεις: RWD Long Range και All Wheel Drive.

Η έκδοση RWD Long Range συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 204 PS (ροπή 350 Nm), ενώ μια πιο ισχυρή παραλλαγή της ίδιας έκδοσης αποδίδει 218 PS. Η version AWD εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά αποδίδουν 385 PS με ροπή 600 Nm. Επίσης, προαιρετικά μέσω του Kia Connect Store θα μπορεί κανείς αργότερα να επιλέξει τη λειτουργία Boost, για «τόνωση» των επιδόσεων με τη ροπή να φθάνει τα 700 Nm.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, η έκδοση RWD Long Range προσφέρει άνω των 541 km, με την πλατφόρμα E-GMP να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό το ηλεκτρικό κύκλωμα 800 Volt. Αυτό σημαίνει πως σε έναν DC φορτιστή υψηλής ισχύος το EV9 θα δεχτεί 239 km αυτονομίας σε χρόνο μικρότερο των 15’.

Με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3

Το EV9 χάρη στο σύστημα Highway Driving Pilot της Kia, ενσωματώνει χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, υπό όρους. Λέω «υπό όρους» γιατί αυτό εξαρτάται από το που επιτρέπεται η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3, βάσει νομοθεσίας!

Πίσω στο σύστημα Highway Driving Pilot, όπου 15 συνολικά αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων δύο lidars, επιτρέπουν την ανίχνευση αντικειμένων σε ένα πλήρες οπτικό πεδίο 360 μοιρών και σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας ουσιαστικά μια τεχνολογική χείρα βοηθείας σε οδηγό και πλήρωμα, ώστε άπαντες να νιώθουν πιο ασφαλείς στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Επίσης, το EV9 μπορεί να παρκάρει μόνο του, χωρίς μάλιστα να βρίσκεται στη καμπίνα ο οδηγός του, χάρη στο έξυπνο κλειδί της Kia, «Digital Key 2».  Το σύστημα, χρησιμοποιεί  αισθητήρες υπερήχων για την ανίχνευση εμποδίων, καθοδηγώντας αυτόματα το EV9 στον καθορισμένο χώρο στάθμευσης, ελέγχοντας το γκάζι, τα φρένα όπως επίσης και την αλλαγή ταχυτήτων.

Με… περιστρεφόμενα καθίσματα

Το Kia EV9 προσφέρει μια σειρά από επιλογές 7θέσιων και 6θέσιων διαμορφώσεων καθώς και μια ποικιλία επιλογών καθισμάτων δεύτερης σειράς, κατάλληλων για ποικίλες χρήσεις.

Η πρώτη σειρά διαθέτει καθίσματα χαλάρωσης, που εξασφαλίζουν μια άνετη στάση ανάπαυσης, ενώ η δεύτερη σειρά προσφέρει τέσσερις επιλογές καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων 3θέσιων καθισμάτων, καθώς και διθέσια ανεξάρτητα καθίσματα περιστρεφόμενου τύπου.

Με τα καθίσματα χαλάρωσης δεύτερης σειράς, το EV9 επιτρέπει στους επιβάτες της πρώτης και της δεύτερης σειράς να ξαπλώνουν ενώ το SUV φορτίζει για παράδειγμα. Με την επιλογή περιστρεφόμενου καθίσματος, τα καθίσματα της δεύτερης σειράς περιστρέφονται κατά 180 μοίρες για να επιτρέψουν την άμεση επαφή με όσους κάθονται στην τρίτη σειρά.

Με ανακυκλωμένα υλικά

Το EV9 είναι το πρώτο μοντέλο της Kia που υιοθετεί τη στρατηγική βιωσιμότητας σχεδιασμού τριών βημάτων της φίρμας. Η αρχή έγινε με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ζωικού δέρματος σε όλα τα μοντέλα της φίρμας, ακολούθησε η εφαρμογή «10 must-have» των βιώσιμων υλικών και συνεχίστηκε με την αυξημένη χρήση προϊόντων βιολογικής βάσης, όπως καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο και φυσικά έλαια.

Το σαλόνι λοιπόν στο νέο EV9 είναι κατασκευασμένο από εναλλακτικό δέρμα βιο-πολυουρεθάνης, το οποίο προέρχεται εν μέρει από καλαμπόκι. Επιπλέον, το ανακυκλωμένο PET (polyethene terephthalate) και το TPO (thermoplastic olefin) χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ταμπλό και των επενδύσεων στις πόρτες.

Στο υπόλοιπο εσωτερικό, χρησιμοποιείται ευρέως ανακυκλωμένο πλαστικό, οι υφασμάτινες επενδύσεις προέρχονται επίσης από ανακυκλωμένο PET καθώς και από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος.

Δείτε ακόμα: Νέα Kia EV3 & EV4 Concept

Στόχος της Kia είναι να αυξήσει το ποσοστό των ανακυκλωμένων πλαστικών που χρησιμοποιεί στο 20% έως το 2030.

Με αεροδυναμικό συντελεστή 0,28

Tο EV9 προσφέρει παρά τις ευμεγέθεις διαστάσεις του (5.010 mm μήκος, 1.980 mm πλάτος, 1.755 mm ύψος και μεταξόνιο 3.100 mm) έναν ομολογουμένως εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή (cd) 0,28.

Αυτό επετεύχθη χάρη στην εφαρμογή πολλών προηγμένων λειτουργιών μεταξύ των οποίων το πρώτο τρισδιάστατα διαμορφωμένο υποδαπέδιο αεροδυναμικό κάλυμμα, το οποίο διαθέτει κυρτό σχήμα μπροστά και κοίλο πίσω, μαζί με αεροδυναμικούς τροχούς και καινοτόμους αεραγωγούς ενσωματωμένους στον μπροστινό προφυλακτήρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...