Νέα Kia EV3 & EV4 Concept - Το Ηλεκτρικό SUV και sedan έρχονται

Στην Kia EV Day, παρουσιάστηκε το νέο ηλεκτρικό SUV EV5, μαζί με δύο πρωτότυπα, το EV3 και το EV4, ενω η φίρμα παρουσίασε το πλάνο της σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Kia εγκαινιάζει την EV Day, η οποία θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα ενημερώνει σχετικά με το πλάνο της εταιρείας για την ηλεκτροκίνηση. Διοργανώθηκε στην Νότια Κορέα και επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις όπως την παρουσίαση τριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και την ανάλυση για μελλοντικές κινήσεις της μάρκας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε επίσημα σε έκδοση παραγωγής το νέο SUV EV5 με εντυπωσιακές προδιαγραφές και μεγάλη αυτονομία έως 720 km, ενώ στο φως της δημοσιότητας ήρθαν δύο νέα ηλεκτρικά πρωτότυπα, το compact SUV EV3 και το ηλεκτρικό sedan EV4.

Μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 28.250 έως 75.350 €

Στόχος της Kia, είναι να εξελιχθεί σε μια υπερδύναμη ηλεκτροκίνησης, με πολλές προτάσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην γκάμα της για κάθε υποψήφιο αγοραστή. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, τα μοντέλα που παρουσιάζουν (EV3, EV4, EV5) θα έχουν ένα εύρος τιμής περίπου από 35.000 έως 50.000 δολάρια (32.950 - 47.100 € με τη σημερινή ισοτιμία) ενώ το πλάνο τους μελλοντικά, είναι η ηλεκτρική γκάμα τους να ξεκινά από τις 30.000 δολάρια (28.250 €) και να καταλήγει έως τις 80.000 δολάρια (75.350 €). Λέγεται, ότι το φθηνότερο ηλεκτρικό στην γκάμα της KIA θα είναι ένα μοντέλο του B-Segment με το όνομα EV2.

Προφανώς, αυτό θα είναι το αυτοκίνητο που θα τιμολογείται στις 28.250 € μελλοντικά, ενώ μέχρι το 2025 θέλουν να έχουν 8 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κατάλογό τους. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, έμφαση θα δοθεί στα μικρά και μεσαία ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα της Κίνας, θα επενδύσουν περισσότερο στις μεσαίες και μεγάλες κατηγορίες. Αυτό που θέλει να πετύχει πάντως η Kia, είναι να εδραιώσει ένα αξιόπιστο πλάνο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μεγάλους προμηθευτές μπαταριών για τα μοντέλα της και απλοποιημένη διαδικασία συναρμολόγησης που θα μειώσει το συνολικό κόστος.

Νέο Kia EV3 - Compact, αλλά γνήσιο SUV

Όπως είπαμε, η Kia μας έδειξε δύο πρωτότυπα στην EV Day και χωρίς αμφιβολία, το compact SUV με το όνομα EV3 είναι εκείνο που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Έχοντας στοιχεία από το κορυφαίο EV9 αλλά μαζεμένες διαστάσεις και δυναμικές αναλογίες, στοχεύει στους αγοραστές που θέλουν ένα χρηστικό αυτοκίνητο για την καθημερινότητα, αλλά με επιβλητική εμφάνιση. Φυσικά, μιλάμε για ένα πρωτότυπο άρα η έκδοση παραγωγής του θα έχει διαφορές, ωστόσο με βάση τα πιο πρόσφατα αυτοκίνητα που μας έχει δείξει η Kia, δεν θα μας κάνει εντύπωση αν το EV3 βγει στην παραγωγή έχοντας ελάχιστες αλλαγές συγκριτικά με το concept car.

Από την άλλη, το εσωτερικό του είναι αφαιρετικής λογικής, με το minimal στοιχείο να κυριαρχεί. Τα βιώσιμα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του ενισχύουν το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ του οχήματος, ενώ οι χώροι είναι εξαιρετικοί για τα δεδομένα του μεγέθους του, έχοντας γίνει σωστή εκμετάλλευση των εξωτερικών διαστάσεων. Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι το πίσω κάθισμα αναδιπλώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αποθηκεύσει ογκώδεις αποσκευές ή να μεταφέρει μεγάλα αντικείμενα, όπως είναι για παράδειγμα ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή ένα e-scooter.

Νέο Kia EV4 - Αλλάζει τα δεδομένα των sedan

Η Kia, εκτός από τα SUV και τα crossover, επενδύει και σε πιο «παραδοσιακές» κατηγορίες αμαξώματος, όπως τα sedan. Εννοείται βέβαια ότι δεν γίνεται με τον κλασικό τρόπο, αφού το νέο ηλεκτρικό concept EV4 έχει έναν πραγματικά μοναδικό σχεδιασμό που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Σύμφωνα με τη μάρκα, είναι ένα σύμβολο καινοτομίας, αφού ξεφεύγει από τα όρια των τετράθυρων sedan και λανσάρει μια δική του γραμμή που εμπνεύσθηκε από «τη δύναμη της προόδου». Παρατηρώντας το αυτοκίνητο από το πλάι, τα γεωμετρικά σχήματα που διακρίνονται και η αεροδυναμική σιλουέτα του, δίνουν το στίγμα ότι είναι άκρως αποδοτικό και ξεχωριστό.

Επέκταση στις υποδομές φόρτισης

Η Kia γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, είναι να δημιουργηθούν ακόμη καλύτερες υποδομές φόρτισης. Με ταχυφορτιστές υψηλής ισχύος σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία, οι χρήστες δεν θα έχουν το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας», ειδικά αν σε λίγα λεπτά έχουν αναπληρώσει μεγάλο μέρος της ενέργειας στην μπαταρία τους. Σε εξελιγμένα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως για παράδειγμα το Kia EV6, η διαδικασία φόρτισης από το 10% περίπου έως το 80% δεν κρατάει περισσότερα από 20-25 λεπτά, αν βρεθεί φυσικά ο φορτιστής κατάλληλης ισχύος.

Δείτε ακόμη: KIA - Διπλή επιτυχία στα βραβεία Red Dot Award 2023

Έτσι, η Kia θέλει να επενδύσει περισσότερο στις υποδομές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα μοντέλα της Kia θα χρησιμοποιούν το βύσμα φόρτισης NACS (North American Charging Standard), το ίδιο με την Tesla, ώστε τα αυτοκίνητα της KIA να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τεράστιο δίκτυο ταχυφορτιστών Tesla Superchargers με περίπου 12.000 σημεία φόρτισης!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...