Τι αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες το 2023

Σε πολύ υψηλούς ρυθμούς κινείται η αγορά αυτοκινήτου το φετινό έτος, με τις πωλήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Ποιες κατηγορίες όμως, είναι οι πιο δημοφιλείς;

  • -
  • -

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, το 2023 οδεύει προς ένα μεγάλο ρεκόρ, με την αύξηση τους πρώτους εννέα μήνες του έτους να αγγίζει το 26%. Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ταξινομήθηκαν στη χώρα μας 104.516 νέα επιβατικά ΙΧ, έναντι 82.936 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Με τον ρυθμό που κινείται η αγορά είναι βέβαιο πως θα αγγίξει τις 140.000 μονάδες, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη και οι χρόνοι παράδοσης έχουν μειωθεί σημαντικά, τουλάχιστον στα περισσότερα μοντέλα.

5 στους 10 Έλληνες επιλέγουν SUV

Τα SUV εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή των υποψηφίων αγοραστών, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΣΕΑΑ. Το 9μηνο του έτους, πάνω από 50.000 οδηγοί και συγκεκριμένα το 54,1% επί του συνόλου, επέλεξαν ένα IX αυτής της κατηγορίας.

agora

Τα B-SUV, δηλαδή μοντέλα όπως το Peugeot 2008, το Toyota Yaris Cross και το VW T-Roc, ήταν πρώτα στις προτιμήσεις των πελατών κατέχοντας το 25,4% της αγοράς, ενώ τα μεγαλύτερα C-SUV (Peugeot 3008, Toyota Corolla Cross, Nissan Qashqai), ακολούθησαν με 20,8%.

Δείτε ακόμη: Οι Top 10 μάρκες αυτοκινήτων που προτιμούν οι Έλληνες

Υψηλό ποσοστό κατέχουν παραδοσιακά και τα supermini, με τα compact οχήματα γενικότερα να είναι αυτά που επιλέγουν οι Έλληνες.

Εντυπωσιακή άνοδος για τα ηλεκτρικά

Όσον αφορά στα καύσιμα, η βενζίνη είναι η Νο1 επιλογή, με 4 στους 10 να αγοράζουν αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται με βενζινοκινητήρα. Τα υβριδικά αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο τους φθάνοντας τους πρώτους 9 μήνες το 30%, ενώ εξαιρετικά νούμερα κατέχουν και τα επαναφορτιζόμενα (ηλεκτρικά και plug-in), καταγράφοντας 16,2% τον Σεπτέμβριο και 10,5% από την αρχή της χρονιάς.

agora

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, τα BEV και PHEV πέτυχαν κάτι αξιοθαύμαστο, αφού πέρασαν τα diesel στις πωλήσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...