Σε ποια χώρα τρως χαράτσι 100.000 € για... το δικαίωμα να αγοράσεις αυτοκίνητο;

Τα αυτοκίνητα έχουν πολλούς φόρους, όπως ΦΠΑ και Τέλος Ταξινόμησης, ενώ σε κάποιες χώρες έχουν ακόμα περισσότερη επιβάρυνση. Μόνο μία, όμως έχει άδεια που κοστίζει 100.000 ευρώ.

  • -
  • -

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για να αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο η διαδικασία είναι ίδια. Πάει στην αντιπροσωπεία, βρίσκει το αυτοκίνητο που θέλει, το πληρώνει (μετρητοίς ή με δάνειο, δεν έχει σημασία) και το παραλαμβάνει. Ωστόσο, σε μία χώρα δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Δεν μιλάμε για κάποια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς όπως η Βόρεια Κορέα, ούτε κάποια που έχει πρόβλημα με την προμήθεια αυτοκινήτων όπως η Ρωσία. Το αντίθετο, πρόκειται για μία χώρα η οποία είναι πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με τους κατοίκους της να απολαμβάνουν πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα, σε σχέση με  το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1e75722873ea3ed8042fa3e775634952.JPG

Ποια είναι η χώρα που έχει αυτό το χαράτσι;

Η χώρα στην οποία υπάρχει αυτό το τεράστιο χαράτσι που φτάνει ή και ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ είναι η Σιγκαπούρη, στην οποία εφαρμόζεται ένα ιδιαίτερο σύστημα. Ένας κάτοικος δεν μπορεί να πάει απλά σε μία αντιπροσωπεία και να αγοράσει αυτοκίνητο. Θα πρέπει πρώτα να έχει πάρει τη σχετική άδεια από το κράτος. Πάμε να το εξηγήσουμε.

Δείτε ακόμα: «Χαράτσι» στο parking αν έχεις SUV - Πού εφαρμόζεται ήδη

Η Σιγκαπούρη έχει θέσει ένα όριο στο πόσα αυτοκίνητα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους της, με τον αριθμό αυτό να έχει οριστεί στις 950.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, δεν μπορούν να υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα στη χώρα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση αυτού του κανόνα, το κράτος έχει εκδώσει 950.000 άδειες κατοχής αυτοκινήτου, οι οποίες ονομάζονται COE.

sigapouri-singapore-aftokinita-aftokinito-dromos

Πριν αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο, λοιπόν, πρέπει να έχει φροντίσει να προμηθευτεί μία τέτοια άδεια. Με αυτή πάει στην αντιπροσωπεία και προχωράει στην αγορά αυτοκινήτου. Η τιμή της κάθε άδεις δεν είναι καθορισμένη, αλλά λειτουργεί σαν χρηματιστήριο.

Ποιος καθορίζει την τιμή της άδειας COE;

Έτσι, την περίοδο της καραντίνας που η ζήτηση ήταν μικρή, η τιμή της κάθε άδειας είχε πέσει στις 30.000 ευρώ. Με την οικονομία να είναι σε μεγάλη άνοδο μετά τον κορωνοϊό, οι αιτήσεις για άδειες είναι τόσο πολλές, ώστε η τιμή τους να έχει εκτοξευτεί πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι άδειες είναι συγκεκριμένες σε αριθμό, ο μόνος τρόπος μία άδεια να γίνει διαθέσιμη είναι από τα αυτοκίνητα που πάνε για απόσυρση, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω μη επισκευάσιμης ζημιάς μετά από ατύχημα.

Το σύστημα θυμίζει σε κάποιο βαθμό αυτό που συμβαίνει με τα ταξί στην Ελλάδα. Για να χρησιμοποιηθεί ένα αυτοκίνητο ως ταξί, θα πρέπει να έχει αγοραστεί πρώτα η σχετική άδεια.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ακραίες τιμές για τα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, το Toyota Yaris Cross Hybrid στη Σιγκαπούρη κοστίζει 121.523 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει 23.230 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...