Volvo XC40: Γιατί αυτό το SUV βγαίνει πισωκίνητο, προσθιοκίνητο και 4WD;

Κίνηση εμπρός, πίσω ή τετρακίνηση; Το οικογενειακό SUV της Volvo δεν προτείνεται για… αναποφάσιστους, καθώς διατίθεται με κάθε είδους συνδυασμό.

  • -
  • -

Στον κόσμο της αυτοκίνησης, είναι πολύ σπάνιο να βρούμε μοντέλο το οποίο διατίθεται σε πισωκίνητες, εμπροσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Μόνο τα… επαγγελματικά van προσφέρονται με τόσες επιλογές μετάδοσης, για εντελώς διαφορετικούς λόγους ωστόσο. Στα οικογενειακά C-SUV όμως, υπάρχει και το Volvo XC40, το οποίο εξαιρείται από τον κανόνα. Το σουηδικό μοντέλο έχει στην γκάμα του πολλές εκδόσεις για να καλύψει κάθε πιθανό αγοραστή, κάτι που αποτυπώνεται ακόμη και στις επιλογές για τη μετάδοση της κίνησης! Από πού προκύπτει όμως τόσος… πλουραλισμός στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο;

Βενζίνη, Mild Hybrid ή ηλεκτρικό SUV;

Θέλοντας να βρίσκεται στο κέντρο του ανταγωνισμού, η Volvo προσφέρει το XC40 με διαφορετικά κινητήρια σύνολα. «Σκέτη» βενζίνη στην έκδοση T2 με 129 ίππους, ήπια υβριδικό ως B3 με 163 ίππους, αλλά και ακόμη ένα Mild Hybrid σύνολο για την έκδοση B4 με 197 ίππους. Παράλληλα, υπάρχει και το Volvo XC40 Recharge Pure Electric, που όπως αφήνει να εννοηθεί το όνομά του, είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Σημειώστε ότι εδώ έχουμε τρεις προτάσεις, δύο δικίνητες με ηλεκτροκινητήρα 238 ή 252 ίππων (με μεγαλύτερη μπαταρία η δεύτερη) και μια τετρακίνητη, δύο ηλεκτροκινητήρες και σύνολο 408 ίππων (αποκλειστικά με την μεγάλη μπαταρία).

Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Volvo, προσφέρει κάθε έκδοση του XC40 με διαφορετική επιλογή κίνησης. Τα XC40 βενζίνης και Mild Hybrid είναι προσθιοκίνητα, τα δύο «μικρά» ηλεκτρικά με έναν ηλεκτροκινητήρα, είναι πισωκίνητα, ενώ το ισχυρότερο XC40 των 408 ίππων, διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, συνεπώς είναι τετρακίνητο. Παλαιότερα, το σουηδικό SUV ήταν διαθέσιμο και σε βενζινοκίνητες ή diesel τετρακίνητες εκδόσεις, πλέον όμως η μάρκα έχει αναπροσαρμόσει την γκάμα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα προς την ηλεκτροκίνηση.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πισωκίνητα;

Η «εξήγηση» λοιπόν, σχετικά με τον λόγο που η Volvo δίνει τόσες επιλογές μετάδοσης, κρύβεται στην ηλεκτρική εκδοχή του μοντέλου. Αν δεν υπήρχε ηλεκτρικό XC40, τότε η Volvo αποκλείεται να έδινε πισωκίνητη επιλογή. Θα ήταν μόνο προσθιοκίνητο ή τετρακίνητο. Οι ηλεκτροκινητήρες όμως τοποθετούνται απευθείας στον άξονα που θα αναλάβει την κίνηση του οχήματος. Δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης κεντρικού άξονα ή άλλων μηχανικών μερών που προσθέτουν σε κόστος και πολυπλοκότητα, άρα οι κατασκευαστές έχουν μεγαλύτερη ελευθερία σχετικά με την αρχιτεκτονική που θα ακολουθήσουν στο μοντέλο τους.

Δείτε εδώ όλες τις εκδόσεις, τις τιμές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του Volvo XC40, ενώ κάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε τα αντίστοιχα για το ηλεκτρικό XC40 Recharge Pure Electric.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...