«Κλείδωσε» ο νέος δρόμος που θα αλλάξει τη νότια Πελοπόννησο

Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ξεκινά η κατασκευή του νέου δρόμου που θα φέρει την Πύλο και τη Μεθώνη «πιο κοντά». Δες τι περιλαμβάνει το έργο.

  • -
  • -

Στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025 εντάχθηκε το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Οριστικός ανάδοχος για το συγκεκριμένο τμήμα αναδείχθηκε η κοινοπραξία της Άκτωρ Παραχωρήσεις με την Intrakat, με τον προϋπολογισμό του έργου να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ (311,23 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια).

Τι περιλαμβάνει το έργο:

  • Τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 km υφιστάμενων οδών,
  • Την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 km
  • Την προσαρμογή και βελτίωση 7 km κάθετου οδικού δικτύου,
  • Την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 km
  • Την κατασκευή 12 γεφυρών
  • Πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.
  • Κατασκευή 15 km τοπικών οδών πρόσβασης.

Ο άξονας Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη είναι η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το έργο και θα δοθεί στην κυκλοφορία ο οδηγός θα φτάνει σε 2 ώρες και 30 λεπτά στην περιοχή της Πύλου και σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά στην περιοχή της Μεθώνης.

Ο νέος οδικός άξονας θα είναι προφανώς ταχείας κυκλοφορίας, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, χωρίς όμως ανισόπεδους κόμβους (δε θα είναι δηλαδή κλειστού τύπου). Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 έτη, με τα 4 έτη εξ’ αυτών, να αφορούν την περίοδο κατασκευής.

Δείτε ακόμα: Τα 11 μεγάλα έργα υποδομών που «τρέχουν» ήδη και αλλάζουν την Ελλάδα

Στόχος και η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή

Ο σχεδιασμός του Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα βελτιώσει προφανώς τους χρόνους αλλά και την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου αλλά όπως υποστηρίζουν και αρμόδιοι φορείς της ευρύτερης περιοχής θα συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου εξασφαλίζοντας τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε υφιστάμενες δομές – το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑ και το Νοσοκομείο Καλαμάτας – δεδομένου ότι η υπάρχουσα οδός εμφανίζει προβλήματα κορεσμού στην εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...