Εταιρεία αυτοκινήτου θα σε πληρώνει για να οδηγείς πιο οικονομικά! Τι ποσό θα κερδίζεις;

Σε μία προσπάθεια μείωσης της ρύπανσης, γνωστή ιαπωνική εταιρεία αυτοκινήτων εξετάζει το να... πληρώνει όσους οδηγούν τα αυτοκίνητά της χωρίς να σπαταλούν καύσιμο.

  • -
  • -

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, η Honda εξετάζει το ενδεχόμενο του να πληρώνει τους ιδιοκτήτες μοντέλων της ως επιβράβευση όταν οδηγούν με τρόπο πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Ουσιαστικά έχει να κάνει με την προσπάθεια της ιαπωνικής μάρκας να χωρίσει τη διαδικασία του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (Emissions Trading System, ή ETS) που λειτουργεί σε διάφορες χώρες, σε μικρότερες μονάδες.

Το συγκεκριμένο σύστημα αυτό που κάνει είναι να δίνει πιστώσεις άνθρακα (carbon credits) στις αυτοκινητοβιομηχανίες, εάν βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτές οι πιστώσεις μπορούν να πωληθούν σε άλλες εταιρείες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα πρότυπα που ορίζονται από τις αρχές εκπομπών. Η αγορά αυτών των πιστώσεων φέρει λιγότερες επιπτώσεις από το να προσπαθήσεις να τις αποκτήσεις κανονικά, όπως ανακάλυψε η FCA όταν αγόρασε πιστώσεις από την Tesla.

honda

Το πρόβλημα με το συστήματα εμπορίας εκπομπών είναι η διακύμανση της νομισματικής αξίας των πιστώσεων άνθρακα σε πολλές χώρες, γι' αυτό και η Honda προτείνει τη χρήση μιας συσκευής που θα κάνει συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πληθώρα νέων ευρεσιτεχνιών και φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί για μικρές εταιρείες και πιθανότατα ιδιώτες. Αυτό που θα κάνει αυτό το σύστημα είναι να μετρά τις εκπομπές, ενώ το λογισμικό θα παρέχει πρόσβαση είτε σε πιστοποιητικό εκπομπών είτε σε πιστώσεις άνθρακα, αλλά όχι και στα δύο. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η κακή χρήση, δηλαδή το ενδεχόμενο κάποιος να προσπαθήσει να επωφεληθεί και από τα δύο.

Δείτε ακόμη: Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναλυτικά οι τιμές για όλα τα αυτοκίνητα

Ο στόχος είναι να αποκτήσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ένα έγγραφο που να πιστοποιεί τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Προφανώς, η μέτρηση της μείωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μια ορισμένη χρονική περίοδο. Η Honda αναφέρει μια περίοδο 2 ετών, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Πώς θα επωφελείται ο οικονομικός οδηγός

Το σχετικό hardware θα μετρήσει τις εκπομπές σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και στο τέλος ο χρήστης θα λάβει ένα πιστοποιητικό. Αυτό το πιστοποιητικό στην συνέχεια θα μπορεί να ανταλλάσσεται με κρυπτονομίσματα, τα οποία θα μπορεί στη συνέχεια είτε να κρατήσει, είτε να εξαργυρώσει με κανονικά χρήματα.

quiz

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί επίσης να επιλέξει πιστώσεις άνθρακα (carbon credits), οι οποίες αξίζουν κάπου ανάμεσα σε 37€ με 75€ η καθεμία, ανάλογα με το πού βρίσκεται. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιστώσεις άνθρακα λειτουργούν μόνο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όταν εμπλέκονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα. Το 2020, η Tesla κέρδισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση πιστώσεων άνθρακα, αλλά καθώς όλο και περισσότερα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζονται, οι μάρκες δεν χρειάζονται πλέον τόση βοήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει για ακόμη αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες χωρίς ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα από το 2027.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...