Έρευνα: Η Tesla θα φέρει τα πάνω κάτω και στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Η Tesla προσφέρει τη δική της ασφάλιση, προσπερνώντας τις παραδοσιακές εταιρείες.

  • -
  • -

Μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναφέρει ότι η χρήση πρωτοποριακών συστημάτων τηλεματικής από την Tesla, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χώρο της ασφάλισης των αυτοκινήτων. Οι περισσότερες εταιρείες αυξάνουν το κόστος ασφάλειας των μοντέλων της Tesla, ενώ υπάρχουν κάποιες που αρνούνται να προσφέρουν σχετική κάλυψη!

Η απάντηση της αμερικανικής εταιρείας ήρθε το 2019, όταν δημιούργησε τη δική της εταιρεία, η οποία και αναλαμβάνει την ασφάλιση των αυτοκινήτων της, με εξαιρετικά μειωμένες τιμές συγκριτικά με αυτές του ανταγωνισμού.

Πώς λειτουργεί το σύστημα ασφάλισης της Tesla

Η ιδιαιτερότητα του συστήματος της Tesla, το οποίο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο της ασφάλισης, ονομάζεται Safety Score. Ουσιαστικά, μέσα από το λογισμικό της Tesla που συναντάμε σε κάθε μοντέλη της, υπολογίζονται οι δυνατότητες και το επίπεδο ρίσκου του οδηγού. Η επίδοση του υπολογίζεται ανάλογα με τη συμπεριφορά του στο δρόμο, μετρώντας στοιχεία όπως η απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, η επιθετική αλλαγή πορείας, το απότομο φρενάρισμα, η χρήση της ζώνης ασφαλείας, η ταχύτητα και η χρήση του Autopilot. Η επίδοση του οδηγού μετριέται από το 0 έως το 100. Όσο υψηλότερο είναι το σκορ, άλλο τόσο μειωμένο είναι το ασφάλιστρο.

Δείτε ακόμη: Μάθε εδώ τα πάντα για το νέο Tesla Model 3

Δείτε ακόμη: Ο υπερυπολογιστής της Tesla!

Ποσο λιγότερο κοστίζει η λύση της Tesla

Σήμερα, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που ακολουθούν την ίδια λογική μέσω χρήσης εφαρμογών ή συστημάτων τηλεματικής που τοποθετούνται επιπλέον στα αυτοκίνητα. Όμως, κανένα από αυτά δεν έχει τις δυνατότητες υπολογισμού του λογισμικού της Tesla. Η έρευνα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άκρως επιτυχημένο σύστημα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ πιθανό να ωθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αύξηση των δαπανών τους για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου συστήματος, ενώ είναι πολύ πιθανό να μπουν στο χώρο και άλλες εταιρείες αυτοκινήτου!

Όταν η Tesla παρουσίασε το δικό της πρόγραμμα το 2019, υποσχόταν μείωση στα ασφάλιστρα –πάντα ανάλογα με τις επιδόσεις του οδηγού– της τάξης του 20%-30%. Στην πράξη, αποδείχθηκε ότι το κόστος είναι ακόμα μικρότερο! Βέβαια, το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Tesla σήμερα ασφαλίζει τα αυτοκίνητα της μόνο σε 12 Πολιτείες της Αμερικής. Αναμένεται να επεκταθεί και σε περισσότερες, ενώ είναι άγνωστο αν θα προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία και στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...