Τιμή βενζίνης: Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην Ευρώπη και 9η παγκοσμίως!

Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σύνολο 168 χωρών.

  • -
  • -

Η Ελλάδα, δε λέει να πέσει από την πρώτη 10άδα των χωρών παγκοσμίως με την ακριβότερη τιμή πώλησης στην αμόλυβδη βενζίνη. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ιστότοπος GlobalPetrolPrices, η χώρα μας φιγουράρει στην 9η θέση επί συνόλου 168 χωρών, έχοντας μπροστά της μονάχα το Χονγκ Κονγκ (1), την Ισλανδία (2), την Ολλανδία (3), το Μονακό (4), το Λιχτενστάιν (5), τη Νορβηγία (6), τη Δανία (7) και τη Φινλανδία (8). Όπως αντιλαμβάνεστε, στο «στενότερο» ευρωπαϊκό πλαίσιο, η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση πίσω από Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία, που σημαίνει ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν πιο χαμηλές τιμές από εμάς!

Ακριβή βενζίνη, χαμηλοί μισθοί

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο βέβαια είναι όταν στην εξίσωση αυτή των τιμών πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, προσθέσουμε και τον αντίστοιχο μέσο μισθό που λαμβάνει ο πολίτης. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ο μέσος μισθός είναι 780 €/μήνα, όταν στην Ολλανδία είναι 2,855 €/μήνα, στη Δανία 2,633 €/μήνα και στη Φινλανδία 3,807 €/μήνα.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται στα 2,002 €/λίτρο. Στο Νομό Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή είναι 1,966 €/λίτρο, με τους περισσότερους όμως από τους υπόλοιπους Νομούς της χώρας να ξεπερνά τα 2 €/λίτρο.

Στην Ολλανδία, η μέση τιμή είναι στα 2,114 €/λίτρο, στη Δανία 2,033 €/λίτρο και στη Φινλανδία 2,030 €/λίτρο. Για την ιστορία αυτή τη στιγμή, στο Χονγκ Κονγκ, η μέση τιμή πώλησης είναι τα 2,873 €/λίτρο, ενώ τη φθηνότερη βενζίνη παγκοσμίως έχει η Βενεζουέλα με μόλις 0,004 €/λίτρο!

Δείτε ακόμα: Νοθευμένο καύσιμο, πως το αντιμετωπίζω τι πρέπει να κάνω

Η υψηλή φορολογία, το μεγάλο αγκάθι

Στη χώρα μας ο ΦΠΑ στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνη και πετρέλαιο διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αντίστοιχα.  

Λίγο πριν φύγει ο Αύγουστος και συγκεκριμένα στις 24 του μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 0,7656 €/λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούσαν σε 1,1021 €/λίτρο, με αποτέλεσμα, η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων την Παρασκευή 25 Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 1,991 €/λίτρο.

Αυτό σημαίνει πως η τελική τιμή λιανικής διαμορφώθηκε από την τιμή διυλιστηρίου κατά 38,46%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 55,35%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,19%! Επομένως, τα τρία τέταρτα της τιμής καταλήγουν μέσω φόρων… στο κράτος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...