Έρευνα: Έτσι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα σου τα σύγχρονα αυτοκίνητα

Μια νέα μελέτη του ιδρύματος Mozilla υποστηρίζει ότι το 84% των κατασκευαστών μοιράζεται τα προσωπικά σας δεδομένα με «τρίτους», εύκολα, γρήγορα και απλά.

  • -
  • -

Εάν τα τσιπ στις ταυτότητες έχουν ξεσηκώσει μια θύελλα αντιδράσεων, αναφορικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του καθενός, στα σύγχρονα αυτοκίνητα θα έπρεπε να έχει γίνει ένας μικρός… «χαμός». Διότι πολύ απλά, τα αυτοκίνητα του σήμερα είναι σαν υπολογιστές με ρόδες, που παρέχουν πρόσβαση στο χρήστη τους σε ποικίλες εφαρμογές, συστήματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης και φυσικά στο διαδίκτυο. Όπως συμβαίνει λοιπόν με όλες τις «έξυπνες συσκευές», έτσι και τα σύγχρονα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουν οι χρήστες τους, πότε και που! Μια νέα μελέτη λοιπόν από το ίδρυμα Mozilla υποστηρίζει ότι το 84% των κατασκευαστών μοιράζονται τα προσωπικά σας δεδομένα με «τρίτους» αδιαφορώντας για την προστασία του απορρήτου!

Στο μικροσκόπιο 25 κατασκευαστές

Το ίδρυμα Mozilla αξιολόγησε 25 εταιρείες (Renault, Dacia, BMW, Subaru, Fiat, Jeep, Chrysler, Dodge, Volkswagen, Toyota, Lexus, Ford, Lincoln, Audi, Mercedes-Benz, Honda, Acura, Kia, Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Hyundai, Nissan, Tesla) και όλες ανεξαρτήτως έλαβαν με το πέρας της έρευνας την προειδοποιητική ετικέτα «Privacy Not Included», που σημαίνει ουσιαστικά ότι οι κατασκευαστές έκαναν πολύ κακή δουλειά στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και των δικλίδων ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, το ίδρυμα Mozilla, κατέταξε τα σύγχρονα αυτοκίνητα ως τα χειρότερα προϊόντα σε αυτόν τον τομέα που έχει αξιολογήσει μέχρι σήμερα!

Σύμφωνα με τη μελέτη, όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, πέραν των πληροφοριών που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός οχήματος, ενώ αποθηκεύουν στις βάσεις δεδομένων τους λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες των οχημάτων τους χρησιμοποιούν τα μοντέλα τους, πόσο γρήγορα οδηγούν, πού πηγαίνουν, τι αναζητούν στο διαδίκτυο και πολλά ακόμα στοιχεία.

Δείτε ακόμα: Είναι παράνομες οι κάμερες για παρμπρίζ αυτοκινήτου στην Ελλάδα;

Οι κατασκευαστές αντλούν επίσης πληροφορίες/δεδομένα μέσω των συνδεδεμένων υπηρεσιών που προσφέρουν στα αυτοκίνητα τους, συμπεριλαμβανομένων τρίτων πηγών όπως η Google, η Meta κ.α.. Μέσω επίσης των συστημάτων infotainment που συνδέονται με τα smartphone, αποκτούν πρόσβαση και στα προσωπικά δεδομένα της συσκευής σας από τη στιγμή που θα συνδέσετε το έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο μέσω Apple CarPlay, Android Auto, είτε μέσω Mirror Screen, USB και Bluetooth. Πολλά από τα data του κινητού σας όπως οι επαφές, οι κλήσεις, τα αρχεία και οποιαδήποτε ενέργεια έχετε πραγματοποιήσει στα social media, μεταφέρονται αυτούσια στην οθόνη του αυτοκινήτου σας και κατόπιν… στους κατασκευαστές.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι τα προσωπικά σας/μας δεδομένα μοιράζονται ή πωλούνται σε τρίτους, ενώ το 56% των κατασκευαστών, έχει επιβεβαιώσει κατά καιρούς ότι έχει συνεργαστεί, προφανώς προσφέροντας πρόσβαση στη βάση δεδομένων του, με κυβερνητικούς αξιωματούχους ή την Αστυνομία, προκειμένου να διευκολύνει τις δικαστικές αρχές για την έκδοση κάποιου εντάλματος ή για την επιβολή οποιαδήποτε ποινής.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...