Μπορώ να έχω κάμερα στο παρμπρίζ στην Ελλάδα;

Τι ισχύει με τις dashcams στην υπόλοιπη Ευρώπη

  • -
  • -
Μπορώ να έχω κάμερα στο παρμπρίζ στην Ελλάδα;
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι κάμερες στο ταμπλό του αυτοκινήτου (dashcams) συνιστούν μια νέα μόδα η οποία έχει γοητεύσει πολλούς οδηγούς, ανά την Ευρώπη. Επιτρέπεται, ωστόσο, η χρήση τους;

Το GOCAR με τη βοήθεια της Skoda… ξεφυλλίζει  τους ισχύοντες κανονισμούς μιας πληθώρας χωρών της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας -  και εντοπίζει, μεταξύ άλλων, νομοθετικά κενά αλλά και περιπτώσεις όπου ισχύουν “τσουχτερές” κυρώσεις.

Οι τελευταίες, μάλιστα, αποτελούν απόρροια του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) ο οποίος αποτελεί κοινό νομικό υπόβαθρο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλάδα

Το τοπίο στη χώρα μας είναι λίγο θολό. Αυτό διότι δεν λογίζεται ως παράβαση η καταγραφή της διαδρομής σας μέσω μιας dashcam. Θα έχετε, όμως, νομικές συνέπειες εφόσον δημοσιοποιήσετε το αρχείο. Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά εφόσον διασφαλίζεται πως ο σκοπός επεξεργασίας είναι μόνον η απόδειξη ατυχήματος. Αν, δηλαδή, έχετε βρεθεί κατηγορούμενος και επιθυμείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Τι αναφέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των καμερών καταγραφής ατυχημάτων σε αυτοκίνητα το 2014, όταν δηλαδή σε ισχύ βρισκόταν ο Νόμος 2472/1997 και πριν την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Έκτοτε έχει εκφράσει την άποψη πως εγείρονται  ζητήματα ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων – ειδικότερα:

α) Σε περίπτωση μόνιμης και συνεχούς καταγραφής, ο σκοπός και η αναλογικότητα της επεξεργασίας δεν μπορούν να προσδιορισθούν και να περιορισθούν επαρκώς,

β) Οι τρίτοι, διερχόμενοι ή εμπλεκόμενοι σε ατύχημα, δεν μπορούν να ενημερωθούν για την πραγματοποιούμενη επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, έτσι ώστε να ασκήσουν και τα περαιτέρω δικαιώματά τους,

γ) Επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα συντρέχουν και στην περίπτωση που θα μπορούσε η χρήση της συσκευής από κάθε ιδιώτη-χρήστη να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγματοποιείται για αποκλειστικώς προσωπικές δραστηριότητες. 

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

 

Γερμανία

Κινείσαι στη Γερμανία και θες να «κοκορευτείς» για τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σου καταγράφοντάς τες στην κάμερα; Πέρα από το γεγονός πως θέτεις σε κίνδυνο τόσο εσένα όσο και τους υπόλοιπους οδηγούς, η μαγνητοσκόπηση προσώπων και αριθμών κυκλοφορίας επιφέρει κυρώσεις.

Γαλλία

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες έτσι και στη Γαλλία η κάμερα οφείλει να μην αποσπά την προσοχή του οδηγού. Η μαγνητοσκόπηση για εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων υπάγεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο: Το οπτικοακουστικό υλικό πρέπει να παραδοθεί στην αστυνομία.

Αυστρία

Τα πράγματα στη συγκεκριμένη χώρα μέχρι πρότινος ήταν… μπερδεμένα. Αυτό διότι θα λάμβανες προστιμάκι, ακόμα και αν η κάμερα ήταν κλειστή. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορείς να μαγνητοσκοπείς την περιήγησή σου στους δρόμους, αλλά όχι να τη δημοσιεύσεις. Διαφορετικά «φλερτάρεις» με πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Χώρες με ιδιαίτερα χαλαρή νομοθεσία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ρωσία, όπου η χρήση των dashcams έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με μια πληθώρα οπτικοακουαστικών υλικών να έχει κατακλείσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια τη χρήση κάμερας ζητούν συχνά οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να αντιμετωπίσουν περιστατικά απάτης εναντίον τους.  

Τέλος υπάρχουν και οι περιπτώσεις που επιτρέπεται η δημοσίευση του υλικού εφόσον δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού και έχουν θολωθεί τόσο τα πρόσωπα όσο και οι αριθμοί πινακίδας. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Αλβανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...