Ανακαλούνται 52 εκατ. αερόσακοι! Δες ποιες εταιρείες επηρεάζονται

Σχεδόν 52 εκατ. αερόσακοι που έχουν τοποθετηθεί σε μοντέλα 12 κατασκευαστών από το 2000 έως το 2018, ανακαλούνται άμεσα από το NHTSA.

  • -
  • -

Ο Εθνικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), μετά από 8ετή έρευνα, ανακοίνωσε ότι 52 εκατομμύρια συστήματα ενεργοποίησης αερόσακων, των εταιρειών ARC και Delphi Automotive, είναι ελαττωματικά και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα γιατί εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους επιβάτες των αυτοκινήτων.

Τα συστήματα ενεργοποίησης, των οποίων την ανάκληση ζητά ο NHTSA, τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα διαφόρων κατασκευαστών και συγκεκριμένα σε μοντέλα παραγωγής από το 2000 μέχρι τις αρχές του 2018. Ο NHTSA προχώρησε σε αυτήν την απόφαση (εκκρεμεί το τυπικό της διαδικασίας, με την απόφαση-εντολή του δικαστηρίου να βγαίνει άμεσα ) επειδή έπειτα από έρευνες που διεξήχθησαν σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, διαπιστώθηκε ότι η αιτία των θανάτων οφείλονταν στα συστήματα ενεργοποίησης των αερόσακων.

Δείτε ακόμα: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα του 2022 σύμφωνα με το Euro NCAP

Τα εν λόγω συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε ποικίλα μοντέλα των BMW, Ford, GM, Hyundai, Kia, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Stellantis, Tesla, Toyota και Volkswagen. Οι αερόσακοι όταν ενεργοποιούνται προκαλούν συγχρόνως και την εκτόξευση μεταλλικών υπολειμμάτων στο χώρο των επιβατών, με αποτέλεσμα αντί να προστατεύουν το πλήρωμα να το τραυματίζουν ή ακόμα και να προκαλούν το θάνατό του.  

Η Delphi σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει τοποθετήσει από το 2001 περισσότερους από 11 εκατ. ελαττωματικούς αερόσακους σε πληθώρα μοντέλων, ενώ σταμάτησε την τοποθέτηση τους σε αυτοκίνητα παραγωγής περίπου στα μέσα του 2004. Η ARC Automotive αρνήθηκε ότι τα προϊόντα της είναι ελαττωματικά και είπε ότι τυχόν προβλήματα με τους αερόσακους της προέκυψαν από τυχαίες κατασκευαστικές ανωμαλίες που έχουν αντιμετωπιστεί ήδη με μεμονωμένες ανακλήσεις στο παρελθόν.

Πηγή: Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...