Πόσο κοστίζει το δίπλωμα για ταξί; Όλες οι προϋποθέσεις και η διαδικασία

Δείτε βήμα προς βήμα τη διαδικασία αλλά και το κόστος για να αποκτήσετε την ειδική άδεια οδήγησης επιβατικού δημοσίας χρήσης ή πιο απλά… ενός ταξί.

  • -
  • -

Η ειδική άδεια οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να οδηγεί Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο μέσα στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας που έχει εκδοθεί η σχετική άδεια. Για να αποκτήσετε λοιπόν αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει πρωτίστως, να καταθέσετε την αίτηση σας. Είτε δια ζώσης είτε ταχυδρομικά είτε ψηφιακά μέσω του «gov.gr». Η αίτηση κατατίθεται είτε από Νομικά πρόσωπα είτε από Φυσικά πρόσωπα.

Τι θα χρειαστείτε

  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου.
  • Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδος του ενδιαφερόμενου στην Ελλάδα ή εγγράφου που έχει εκδώσει αρμόδια ελληνική Αρχή καθώς και έγγραφο με το οποίο να αποδεικνύεται η νόμιμη διαμονή του στη χώρα (για υπήκοο τρίτης χώρας).
  • Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε.Ε. καθώς και Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε. ή Πιστοποίηση Μόνιμης Διαμονής Πολίτη Κράτους Ε.Ε, σε περίπτωση που ο αιτών έχει την ιθαγένεια άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)
  • Φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Για ξένους υπηκόους, απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας τουλάχιστον ειδικού επαγγελματικού σκοπού (Επίπεδο Α2) το οποίο χορηγείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Τρία τουλάχιστον Ιατρικά Πιστοποιητικά Υγείας (ΟΜΑΔΑΣ 2) από παθολόγο, οφθαλμίατρο και ψυχίατρο και αντίγραφα των αποδείξεων πληρωμής που καταβλήθηκαν (παράβολο 45 € ανά γιατρό). Τα εν λόγω πιστοποιητικά, εκδίδονται κατόπιν ιατρικής εξέτασης του ενδιαφερομένου από: ιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους (απογευματινά ραντεβού) με καταβολή αμοιβής το ύψος της οποίας ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο ή ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των κατά τόπους Περιφερειών με καταβολή αμοιβής σε κάθε ιατρό που διενεργεί την εξέταση ίσης με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο τους. Για την έκδοση των Ιατρικών Πιστοποιητικών απαιτούνται επιπλέον της αμοιβής: i) η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας, ειδάλλως προσκομίζονται οι εξής ιατρικές εξετάσεις: γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Τα πιστοποιητικά υγείας ισχύουν για 6 μήνες από την έκδοσή τους.
  • Δύο (2) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες μεγέθους και τύπου ταυτότητας (11 €).
  • Αποδεικτικό πληρωμής/παράβολο 50.00 €.

  • Υπεύθυνη Δήλωση από τον ενδιαφερόμενο στην οποία θα δηλώνει ότι: α. δεν υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα του ν. 1256/1982 (Α΄ 65), όπως ισχύει κάθε φορά β. δεν έχει συνταξιοδοτηθεί ως άμεσα ασφαλισμένη/ος από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο ή από το Δημόσιο γ. έχει ισχύουσα άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β΄, Γ΄ ή Δ΄. δ. δεν έχω καταδικαστεί αμετάκλητα για ένα από τα αδικήματα της περίπτωσης α΄ του άρθρου 100 του ν. 4070/2012 (Α΄ 82), όπως ισχύει.
  • Εξουσιοδότηση ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο τρίτου προσώπου από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, προς το πρόσωπο που εξουσιοδοτεί για να ενεργήσει για λογαριασμό του/της για την διεκπεραίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, που ισχύει και για τις επιμέρους ενέργειες οι οποίες ενδεχομένως απαιτούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες αυτές περιγράφονται επαρκώς στο σώμα της εξουσιοδότησης ή του πληρεξουσίου.
  • Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης.

Δείτε ακόμα: Είναι υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας στα ταξί;

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

  • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών και να μην έχει ξεπεράσει το 69ο έτος της ηλικίας του.
  • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για την άδεια οδήγησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της επιτυχούς εξέτασης.
  • Ο αιτών να πρέπει να έχει διετή εμπειρία στην οδήγηση.
  • Ο αιτών να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β.
  • Ο αιτών να μην υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου τομέα του ν. 1256/1982 (Α 65), όπως ισχύει κάθε φορά.
  • Ο αιτών να μην έχει τιμωρηθεί από Πειθαρχικό Συμβούλιο για οδήγηση ή χρήση οχήματος ως Ε.Δ.Χ. ενώ δεν έχει ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας ως Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο.
  • Ο αιτών να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ένα από τα αδικήματα της περίπτωσης α του άρθρου 100 του ν. 4070/2012 (Α 82), ήτοι για το αδίκημα της συγκρότησης ή ένταξης ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, παραχάραξης, κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, δωροδοκίας, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ληστείας, αρπαγής, βιασμού, κατάχρησης σε ασέλγεια, αποπλάνησης παιδιών, διευκόλυνσης ακολασίας άλλων, πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, εκμετάλλευσης πόρνης, σωματεμπορίας, ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, παράβασης των διατάξεων του νόμου για πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών, λιποταξίας, ανυποταξίας και παράνομης απασχόλησης εργαζομένων.
  • Ο αιτών να έχει επιτύχει στην ειδική γραπτή εξέταση σε θέματα κανονισμού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Βλ. υπ αριθμ. οικ. Α 23111/1479 απόφαση της Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  • Ο αιτών, αν δεν είναι Έλληνας υπήκοος, να ομιλεί με επάρκεια την Ελληνική γλώσσα.
  • Ο αιτών, αν είναι Έλληνας υπήκοος, να είναι απόφοιτος τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένης αντίστοιχης σχολής του εξωτερικού.
  • Ο αιτών να είναι υγιής με βάση το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
  • Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών ή/και η παραλαβή της ειδικής άδειας οδήγησης γίνεται από τον ενδιαφερόμενο στην Υπηρεσία, απαιτείται η επίδειξη του πρωτότυπου δικαιολογητικού ταυτοπροσωπίας (όπως αναφέρονται ανωτέρω), ενώ αν δε γίνεται από τον ίδιο, χρειάζεται εξουσιοδότηση και νόμιμη θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης από οποιαδήποτε δημόσια Αρχή.
  • Έκδοση Ειδικής Άδειας Οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου 50.00 €.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...