Ταξί και ζώνη ασφαλείας: Είναι υποχρεωτική; Τι ισχύει

Αν και για πολλούς η χρήση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται υποχρεωτική υπό όλες τις συνθήκες, πολλοί ισχυρίζονται ότι για τους οδηγούς ταξί είναι προαιρετική. Τι ισχύει τελικά;

  • -
  • -

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο οδηγών ταξί που αρνούνται πεισματικά να φορέσουν ζώνη ασφαλείας επικαλούμενοι δικαιολογίες του τύπου «με ενοχλεί», «δεν βολεύει στο συχνό μπες-βγες» ή «δεν είναι υποχρεωτική»; Αρκετά θα λέγαμε εμείς και ύστερα από συζήτηση με αυτοκινητιστή που συναντήσαμε στην επαρχία ο οποίος επέμενε πως η χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό δεν είναι υποχρεωτική, είπαμε να δούμε τι ισχύει όντως και τι επιβάλλει ο ΚΟΚ.

Οδηγός και επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας

Αν και το συγκεκριμένο μέτρο ξεκίνησε να ισχύει από το 2006, τόσο οι οδηγοί ταξί αλλά και λεωφορείων, ΚΤΕΛ και φορτηγών, υποχρεούνται να φορούν ζώνη ασφαλείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο που φτάνει τα 166 ευρώ.

zoni

Αντίστοιχο πρόστιμο ισχύει και για τους επιβάτες των ταξί, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να φορούν ζώνη ασφαλείας και μάλιστα με δική τους ευθύνη. Εάν δηλαδή πραγματοποιηθεί τροχονομικός έλεγχος και διαπιστωθεί πως δεν φορούν ζώνη, τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι και όχι ο οδηγός.

Δείτε ακόμη: Ζώνη ασφαλείας: Αφήνει σημάδια, σου σώζει τη ζωή

Υπάρχει περίπτωση όπου η χρήση της ζώνης δεν είναι υποχρεωτική;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις παρακάτω περιπτώσεις τα άτομα που αναφέρονται απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης ζώνης ασφαλείας:

  • Οδηγοί επιβατικών οχημάτων δημόσιας χρήσης όταν κυκλοφορούν εντός της περιμετρικής τους ζώνης.
  • Άτομα που το ανάστημα τους είναι κάτω από 1,5 μέτρο.
  • Οδηγοί οχημάτων που κάνουν συνεχείς στάσεις, όπως ταχυδρομικοί διανομείς, υπάλληλοι τροφοδοσίας καταστημάτων κλπ.
  • Έγκυες γυναίκες καθώς και άτομα στα οποία οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν χορηγήσει ιατρικό πιστοποιητικό απαλλαγής για σοβαρούς λόγους υγείας.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...