Ελλάδα: Γύρισαν την πλάτη σε βενζίνη-diesel - Σε ποιον δήμο ο κόσμος αγοράζει μόνο ηλεκτρικά;

Υπάρχει ένας δήμος στην Ελλάδα όπου οι κάτοικοι φαίνεται να ξέχασαν τη βενζίνη και το diesel, αφού εδώ και δύο χρόνια όλοι αγοράζουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Το 100% των πωλήσεων αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά. Όχι, δεν αναφερόμαστε στη Νορβηγία, η οποία παρά την εκπληκτική πρόοδο που κάνει δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτόν τον στόχο, αλλά σε έναν μικρό δήμο της Ελλάδας, ο οποίος αν και έχει μόλις 1.376 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2021, πέτυχε το αδιανόητο. Να σταματήσουν οι πωλήσεις κάθε είδους θερμικών αυτοκινήτων, ανεξάρτητα αν το καύσιμο είναι βενζίνη, diesel, φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Το στατιστικό είναι από μόνο του πάρα πολύ εντυπωσιακό, όμως γίνεται ακόμα εντυπωσιακότερο αν συγκριθεί με το αντίστοιχο ποσοστό ηλεκτρικών για το σύνολο της χώρας, το οποίο είναι ακόμα κάτω από 10%. Το απόλυτο ρεκόρ σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2023, όταν τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στην πρίζα έφτασαν να αποτελούν το 11,64% της αγοράς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/72502e700ef9f03c1e33aa6ddbc69382.jpg

Ο δήμος αυτός, λοιπόν, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού δείχνει ότι αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και δοθούν κίνητρα, ο κόσμος είναι πρόθυμος να κάνει την αλλαγή. Αποτελεί και αντικείμενο μελέτης, καθώς εκεί πραγματοποιείται ήδη αυτό που έχει ανακοινωθεί ότι θα συμβεί στην υπόλοιπη χώρα το 2035, δηλαδή η απαγόρευση πώλησης κάθε αυτοκινήτου που ρυπαίνει.

Φυσικά ο λόγος γίνεται για τον δήμο Αστυπάλαιας, εκεί όπου η Volkswagen μέσω της Kosmocar και η Ελληνική Δημοκρατία τρέχουν ένα πρόγραμμα με σκοπό να μετατραπεί το νησί σε έξυπνο και αειφόρο. Κομμάτι αυτού του προγράμματος είναι η ανάπτυξη υποδομών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επαρκούς δικτύου φόρτισης, καθώς και η παροχή μεγάλων επιδοτήσεων εκ μέρους του ελληνικού κράτους και γενναίων εκπτώσεων εκ μέρους της Volkswagen, ώστε να γίνει εύκολη η απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Ζήσαμε 24 ώρες στην Αστυπάλαια: Τι συμβαίνει πραγματικά στο πράσινο νησί

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6552e0ad6c24b6c22c308cf280ffc86a.jpg

Όλες αυτές οι δράσεις έκαναν τους κατοίκους να στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μόνοι τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος νόμος που δεν τους επιτρέπει την αγορά θερμικών αυτοκινήτων. Η τιμή κτήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τα πάρα πολύ χαμηλά έξοδα κίνησης, έκαναν την επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, μονόδρομο.

Κάπως έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της Αστυπάλαιας έχουν φτάσει τα 84, εκ των οποίων τα 51 είναι ιδιόκτητα Ι.Χ., ενώ η Volkswagen έχει δεχτεί 50 ακόμα παραγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι η τάση για αγορά αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο νησί του Αιγαίου συνεχίζεται.

Διαβάστε εδώ τις εντυπώσεις από την επίσκεψή μας στην Αστυπάλαια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...