Υδρογόνο όπως πετρέλαιο – Θα κάνουμε εξόρυξη αντί για παραγωγή;

Πόσο πιθανό είναι να αντλούμε υδρογόνο σε καθαρή μορφή, όπως γίνεται με το πετρέλαιο;

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες, αλλά και Αρχές σε όλον τον κόσμο, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο υδρογόνο. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να απομακρυνθεί η ανθρωπότητα από πηγές ενέργειας οι οποίες παράγουν ρύπους με βασικότερο τον άνθρακα και τα παράγωγά του. Στόχος είναι να περιοριστεί ή ακόμα και να ανατραπεί η κλιματική κρίση.

Για να καταφέρουμε να έχουμε το υδρογόνο που χρειαζόμαστε, είτε πρόκειται για παραγωγή ενέργειας είτε για κίνηση οχημάτων, πρέπει να το παράξουμε με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους.

idrogono-fotovoltaika-anemogennitries

Πώς παράγεται σήμερα το υδρογόνο;

Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το μεθάνιο, κατά τη διάρκεια των οποίων όμως εκλύονται ρύποι, οπότε χάνεται το όποιο οικολογικό πλεονέκτημα. Η άλλη εναλλακτική είναι να το κάνουμε μέσω ηλεκτρόλυσης (διαχωρισμός του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο) χρησιμοποιώντας ρεύμα που έχει παραχθεί από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, πρόκειται για μία ακριβή μέθοδο κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας.

Δείτε ακόμα: Τέλος το υδρογόνο στην Ευρώπη, αν δεν είναι από ΑΠΕ

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλες τις παραπάνω δυσκολίες, απλά εξορύσσοντας υδρογόνο το οποίο υπάρχει ήδη μέσα στη Γη, όπως ακριβώς κάνουμε με το πετρέλαιο ή καλύτερο, με το φυσικό αέριο, καθώς το υδρογόνο βρίσκεται σε αέρια μορφή.

idrogono-hydrogen-paragogi

Υπάρχει ενδιαφέρον γύρω από την εξόρυξη υδρογόνου; Τι χρώμα θα έχει;

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εύρεσης κοιτασμάτων υδρογόνου και ήδη υπάρχει η σχετική έρευνα γύρω από την εκμετάλλευσή τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτηριστικά, ο Bill Gates έχει ήδη επενδύσει 90 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Koloma με έδρα στο Κολοράντο.

Αν τελικά βρεθούν αρκετά κοιτάσματα υδρογόνου και ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους, τότε θα μιλάμε για λευκό υδρογόνο. Τα χρώματα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις διάφορες διαδικασίες παραγωγής αυτού του καυσίμου. Για παράδειγμα αυτό που προέρχεται από ΑΠΕ χαρακτηρίζεται ως πράσινο, εκείνο από φυσικό αέριο ως γκρι (εκτός αν γίνεται δέσμευση του εκλυόμενου CO2 οπότε είναι μωβ), εκείνο από άνθρακα αναφέρεται ως μαύρο κ.λπ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...