Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο λίθιο στον κόσμο;

Με το λίθιο να βρίσκεται στις περισσότερες μπαταρίες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες είναι σε πλεονεκτική θέση.

  • -
  • -

Όταν το πετρέλαιο αναδείχθηκε στην σημαντικότερη πηγή ενέργειας, οι χώρες στις οποίες γίνεται η εξόρυξή του απέκτησαν πλεονέκτημα και πλούτο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις αραβικές. Με τις ανάγκες για αποθήκευση ενέργειας να αυξάνονται κάθε μέρα και το λίθιο να παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, πλέον το πλεονέκτημα και ο πλούτος θα καταλήξει στις χώρες που θα το εξορύσσουν σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχεται σχεδόν όλο το λίθιο που χρησιμοποιείται στον πλανήτη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8d5a6da54e07e548a45edc636170ccf5.jpg

Απόλυτος βασιλιάς του λιθίου η Αυστραλία

Η Αυστραλία είναι για το λίθιο ό,τι είναι η Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό καθώς από το έδαφός της προέρχεται σχεδόν η μισή παγκόσμια παραγωγή λιθίου. Συγκεκριμένα, το 46,9%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε  61.000 τόνους. Μαζί με την Χιλή που παράγει 39.000 τόνους (30%) και την Κίνα των 19.000 τόνων (14,6%), αυτές οι τρεις χώρες ελέγχουν το 91,5% της παγκόσμιας παραγωγής, αφήνοντας ελάχιστα κομμάτια της πίτας στις υπόλοιπες χώρες.

Δείτε ακόμα: Ανατροπή με την παραγωγή λιθίου: Τελικά μας περισσεύει!

Από εκεί και πίσω οι μοναδικές χώρες που ξεχωρίζουν κάπως είναι η Αργεντινή με 6.200 τόνους και ποσοστό 4,8%, καθώς και η Βραζιλία με 2.200 τόνους και ποσοστό 1,7%. Την λίστα συμπληρώνουν οι Ζιμπάμπουε, Πορτογαλία, Καναδάς και πολλές ακόμα χώρες που δεν αναφέρονται ονομαστικά, όμως με ποσοστά κάτω του 1%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d5dc0df46697dfa3aaff56e655a7b243.jpg

Τι κάνουν διαφορετικά οι Αυστραλοί

Ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθάει την Αυστραλία να πετύχει τόσο μεγάλη παραγωγή είναι ότι εξορύσσει το λίθιο από ένα ορυκτό με την ονομασία σποδουμένιο, το οποίο απαντάται κυρίως σε κρυσταλλική μορφή. Αντίθετα, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που πρωταγωνιστούν στις επόμενες θέσεις της λίστας καθώς και η Κίνα, εξάγουν το λίθιο από άλμη. Πρόκειται για μία μέθοδο η οποία έχει μικρότερη αποδοτικότητα αλλά θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Εν τούτοις, έχει το αρνητικό της αυξημένης κατανάλωσης νερού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/184ca3eadbe70dfa09c016ba5b051415.jpg

Ο ρόλος της Κίνας στον έλεγχο του λιθίου και η παγκόσμια αξία του

Μπορεί η Κίνα να είναι μόλις τρίτη στην παραγωγή λιθίου και μάλιστα με πολύ μικρό ποσοστό, όμως στο έδαφός της γίνεται το 60% της επεξεργασίας του μετάλλου σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι ο οικονομικός γίγαντας από την Ασία έχει σημαντικό έλεγχο πάνω στην διάθεση του λιθίου.

Το 2022 η παγκόσμια παραγωγή λιθίου έφτασε τους 540.000 τόνους μετρημένη σε LCE, δηλαδή ισοδύναμο ανθρακικού λιθίου (lithium carbonate equivalent) και η συνολική αξία της αγοράς άγγιξε τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το 2030 η αξία θα έχει εκτοξευτεί στα 194 δισεκατομμύρια, ενώ η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: elements.visualcapitalist.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...