Πώς αποζημιώνομαι για καμένο αυτοκίνητο;

Η κάλυψη για πυρκαγιά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου έχει αρκετά ψιλά γράμματα που πρέπει να ξέρεις για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

  • -
  • -

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά φέτος το καλοκαίρι, οι πυρκαγιές στα ελάχιστα πράσινα μέρη που έχουν απομείνει στην χώρα μας, μονοπωλούν τις ειδήσεις για τις οποίες διαβάζουμε καθημερινά. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη πληγεί από την πύρινη λαίλαπα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ενώ οι φωτιές του «καλοκαιριού» δεν είναι η μόνη περίπτωση στην οποία το αυτοκίνητο μας κινδυνεύει να «λαμπαδιάσει».

Πολύ θα θέλαμε όλοι μας να έχουμε την δυνατότητα να φυλάμε το αυτοκίνητο μας σε κλειστό γκαράζ, έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα άσχημα που μπορεί να του συμβούν, αλλά τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Ενώ υπάρχουν πολύ πιο κοινά «κακά» που μπορεί να συμβούν στο όχημα μας (κλοπή, φθορά κτλ), η φωτιά όπως και να το κάνουμε υπάρχει πάντα σαν πιθανότητα. Το αν αυτή θα προκληθεί από εξωτερικό παράγοντα, είτε αυτό είναι εμπρησμός, είτε ατύχημα, είτε πυρκαγιά ή από κάποιο βραχυκύκλωμα δεν σε ενδιαφέρει… ή μάλλον σε ενδιαφέρει, αλλά θα εξηγήσουμε γιατί παρακάτω. Το βασικό όμως είναι ένα. Ποιος θα μας αποζημιώσει και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

fotia

Με καλύπτει η ασφάλεια που έχω στο όχημα μου;

Η απάντηση είναι «ναι», αλλά θέλει προσοχή. Θα πρέπει αρχικά να έχεις κάλυψη για πυρκαγιά. Πρόκειται για προαιρετική παροχή καθώς επηρεάζει το κόστος που πληρώνεις. Αν έχεις τσεκάρει το σχετικό κουτάκι στην ασφάλειά σου, τότε σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις το συμβάν στην ασφαλιστική σου και στην Αστυνομία. Στην συνέχεια το μόνο που μένει είναι να λάβεις την αποζημίωση με βάση την αξία του αυτοκινήτου σου.

Δείτε ακόμη: Ο καύσωνας σε video: Δες την Αθήνα να «ψήνεται» στους 72 βαθμούς!

Υπάρχουν ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξω;

Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν και από τη στιγμή που έχεις επιλέξει την εν λόγω παροχή θα έπρεπε να είσαι καλυμμένος οτιδήποτε κι αν συμβεί, κάποιες ασφαλιστικές διαχωρίζουν την αιτία πρόκλησης ή βάζουν περιορισμούς. Υπάρχουν δηλαδή εταιρίες που μπορεί να καλύπτουν μόνο στην περίπτωση κάποιου βραχυκυκλώματος ή αυτανάφλεξης και όχι αν πρόκειται για εμπρηστική επίθεση. Για το τελευταίο υπάρχει πιθανότητα να χρεώνουν παραπάνω ή να μην το προσφέρουν και καθόλου. Γι’ αυτό λοιπόν ιδανικά θα πρέπει να διαβάζουμε όλους τους όρους του συμβολαίου στο οποίο συμφωνούμε ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως την κρίσιμη στιγμή.

fotia

Εάν δεν έχω κάλυψη για πυρκαγιά, υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθώ;

Παραδόξως, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάλυψη για φωτιά, μπορεί ο ιδιοκτήτης να καταφέρει να αποζημιωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κάλυψη για τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με γνωστή ασφαλιστική, για να ενεργοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση στην ασφάλεια που έχεις κάνει πρέπει μία οργάνωση να έχει αναλάβει την ευθύνη για το ότι μπορεί να έχει συμβεί και στην συνέχεια η Αστυνομία να έχει σημειώσει το επεισόδιο ως τρομοκρατική ενέργεια. Επομένως, για ένα αντίστοιχο επεισόδιο εμπρηστικής επίθεσης, μπορείς να αποζημιωθείς μέσω της κάλυψης για τρομοκρατικές ενέργειες μόνο εφόσον ισχύουν τα παραπάνω.

Ακόμη μία περίπτωση που μπορεί να αποζημιωθεί κάποιος χωρίς να έχει κάλυψη πυρκαγιάς είναι αν έχει κάλυψη για κακόβουλες ενέργειες. Εάν δηλαδή κάποιος τρίτος πραγματοποιήσει μία στοχευμένη επίθεση και αυτό μπορεί να αποδειχθεί με κάποιο τρόπο ότι έγινε με πρόθεση (δεν σε καλύπτει δηλαδή αν συμβεί κατά λάθος από κάποιο συγγενή σου), τότε η ασφάλεια σου μπορεί να σε καλύψει. Προσοχή, η συγκεκριμένη παροχή δεν θα ενεργοποιηθεί εάν πρόκειται για επεισόδια μαζικών εμπρηστικών επιθέσεων.

Δείτε ακόμη: Τι κάνω όταν δω πυρκαγιά στο δρόμο;

kammenio

Δείτε ακόμη: Πορτοκαλί φανάρι: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Αν η φωτιά από το αυτοκίνητο μου επεκταθεί και σε άλλο, ποιος το πληρώνει;

Στο ατυχές συμβάν που το όχημα σου πάρει φωτιά και αυτή επεκταθεί και σε ένα διπλανό όχημα τότε σε καλύπτει η αστική ευθύνη προς τρίτους από πυρκαγιά. Για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη παροχή, βασική προϋπόθεση είναι να έχεις την κάλυψη πυρκαγιάς. Μόνο τότε σε περίπτωση που φωτιά μεταδοθεί από το όχημα σου σε κάποιο διπλανό, η ασφαλιστική θα καλύψει και τα έξοδα του ξένου οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...