Νέο ρεκόρ Guinness: Έκαναν 2.500 km με 1 κιλό υδρογόνο!

Το απόλυτο ρεκόρ αυτονομίας για ηλεκτρικό όχημα που κινείται με υδρογόνο πέτυχαν φοιτητές αφού κάλυψαν μια τεράστια απόσταση, με ελάχιστο καύσιμο.

  • -
  • -

Μια ομάδα φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Delft (TU Delft) στην Ολλανδία έγραψε ιστορία, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο με μία μόνο δεξαμενή καυσίμου υδρογόνου. Το εντυπωσιακό κατόρθωμα επιτεύχθηκε με το Eco Runner, ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που αναπτύσσεται από ομάδες φοιτητών από το 2005.

Με τη συνεχή εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων, το άγχος για την αυτονομία δεν αποτελεί πλέον σημαντική ανησυχία. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση των EV εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

idrogono-ydrogono-hydrogen-ecorunner

Η εναλλακτική λύση του υδρογόνου

Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση, καθώς προσφέρουν ταχύτερους χρόνους ανεφοδιασμού και επαρκή ισχύ για βαριές μεταφορές. Ενώ οι εταιρείες διερευνούν το υδρογόνο ως καύσιμο οχημάτων, ήταν μια ομάδα φοιτητών που πέτυχε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που διένυσε ένα όχημα που κινείται με υδρογόνο.

Δείτε ακόμα: Τέλος το υδρογόνο στην Ευρώπη, αν δεν είναι από ΑΠΕ

Το Eco Runner έχει ένα αξιοσημείωτο ιστορικό, καθώς είναι η πολλοστή φορά που καταρρίπτει κάποιο ρεκόρ. Η πρώτη έκδοση του οχήματος, γνωστή ως Eco1, σημείωσε ρεκόρ το 2005 διανύοντας 557 km με μόλις ένα λίτρο βενζίνης. Οι επόμενες εκδόσεις του αυτοκινήτου τροποποιήθηκαν ώστε να μοιάζουν περισσότερο με αστικά οχήματα παρά με φοιτητικές εργασίες. Το 2020 το EcoRunner ταξίδεψε ασταμάτητα για 1.195 km σε 36 ώρες με ένα μόνο ρεζερβουάρ υδρογόνου.

ydrogono-idrogono-hydrogen-ecorunner

Έκαναν 2.500 km με λιγότερο από 1 κιλό υδρογόνου

Αποφασισμένη να διευρύνει περαιτέρω τα όρια, η ομάδα έθεσε ως στόχο ένα νέο ρεκόρ Guinness. Σχεδίασαν ένα ελαφρύτερο και πιο αεροδυναμικό όχημα με την ονομασία EcoRunner XIII και επέλεξαν την πίστα δοκιμών Immendingen στη Γερμανία για την προσπάθειά τους. Ξεκινώντας στις 4 το πρωί, η ομάδα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2.056 km. Μετά από δύο ημέρες οδήγησης, το EcoRunner XIII σταμάτησε τελικά έχοντας καλύψει μια απίστευτη απόσταση που έφτασε τα 2.488 km, έχοντας χρησιμοποιήσει μόλις 950 γραμμάρια υδρογόνου.

Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα της φοιτητικής ομάδας από το TU Delft αναδεικνύει την εφευρετικότητα και τη δέσμευσή τους να διευρύνουν τα όρια των βιώσιμων μεταφορών. Αναδεικνύει επίσης τις δυνατότητες του υδρογόνου ως βιώσιμης και αποδοτικής πηγής καυσίμου για τα μελλοντικά οχήματα. Με τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία του υδρογόνου, μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω ανακαλύψεις στην επιδίωξη καθαρής και μεγάλης αυτονομίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...