Τι σημαίνουν τα ονόματα των BMW;

Πολλοί αριθμοί, μερικά γράμματα και κάποιοι συγκεκριμένοι κωδικοί απαρτίζουν τα ονόματα των μοντέλων της BMW. Ωστόσο, όλα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο!

  • -
  • -

Η BMW συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους, premium κατασκευαστές της Γερμανίας, με εξαιρετικές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και πολύ διάσημα μοντέλα. Η φίρμα πετυχαίνει πολύ αξιόλογη εμπορική πορεία και στη χώρα μας, ενώ έχει δημιουργήσει και φανατικό κοινό, κυρίως χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των μοντέλων της. Τα ονόματα των αυτοκινήτων όμως, μπορεί να φαίνονται… μυστήρια σε κάποιους. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται ακριβώς για ονόματα, αφού συνήθως χρησιμοποιούνται κωδικοί. Οπότε, πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το μυστήριο…

Το όνομα των BMW «μαρτυράει» τα… κυβικά;

Παλαιότερα, αν κάποιος έβλεπε στον δρόμο μια BMW 320i, αμέσως ήξερε ότι είχε κινητήρα 2.0 λίτρων. Αντίστοιχα και με μια 316i, υπήρχε κινητήρας 1.6 λίτρων. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει. Η BMW περιγράφει τα μοντέλα της με «σειρές», από τα μικρότερα, προς τα μεγαλύτερα. Η Σειρά 1 είναι η βασική, στη συνέχεια, η Σειρά 2 αποτελεί την κουπέ εκδοχή της πρώτης, ενώ η Σειρά 3 είναι το μεσαίο οικογενειακό sedan. Στην «ιεραρχία» ακολουθεί η Σειρά 4, που ουσιαστικά, είναι η κουπέ Σειρά 3! Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το ίδιο συναντάμε και ψηλότερα, όπου η Σειρά 5 έχει τον ρόλο του executive sedan και η Σειρά 6, την κουπέ εκδοχή της. Στην κορυφή συναντάμε φυσικά τη ναυαρχίδα Σειρά 7, την πολυτελή λιμουζίνα της μάρκας, μαζί με τη Σειρά 8 που είναι το δίθυρο, πιο σπορ alter ego της. Ίδια σχεδόν ακολουθία έχουμε και στα SUV, μόνο που χρησιμοποιείται το γράμμα X μπροστά από τον αριθμό, ενώ «μόνα τους» παίζουν τα roadsters της μάρκας με το γράμμα Z στην ονομασία τους. Σήμερα, υφίσταται μόνο η Z4.

Αυτά, λίγο-πολύ είναι γνωστά. Το μπέρδεμα ξεκινάει στα υπόλοιπα νούμερα του ονόματος. Όπως είπαμε, μια 330i δεν σημαίνει ότι είναι μια Σειρά 3 με κινητήρα 3.0 λίτρων. Η συγκεκριμένη λογική, έχει πλέον ξεπεραστεί. Η χρήση turbo κινητήρων και υβριδικών προτάσεων είχε ως αποτέλεσμα των περιορισμό των κυβικών εκατοστών των κινητήρων. Οπότε, η BMW χρησιμοποιεί τα δύο τελευταία νούμερα σαν έναν «μπούσουλα» απόδοσης. Για παράδειγμα, τόσο η 320i, όσο και η 330i, έχουν τετρακύλινδρους κινητήρες 2.0 λίτρων. Η πρώτη με 184 ίππους και η δεύτερη, με 245 ίππους. Παρά το γεγονός ότι έχουν τον ίδιο κυβισμό, η απόδοση ισχύος είναι υψηλότερη. Με το όνομα 330i, η BMW καθιστά σαφές πως πρόκειται για μια σημαντικά πιο δυνατή εκδοχή. Όσο πιο «μεγάλο» το νούμερο των δύο τελευταίων αριθμών, τόσο υψηλότερη η απόδοση του κινητήρα Το γράμμα στο τέλος του ονόματος, πάντως, υποδηλώνει το καύσιμο. Μια 118i έχει βενζινοκινητήρα (i από το injection), μια 330d είναι diesel, ενώ μια 530e είναι Plug-In υβριδική!

Τα… extra ταμπελάκια!

Η BMW έχει μια πληρέστατη γκάμα μοντέλων, από την οποία δύσκολα βρίσκεις ελλείψεις. Τα SUVτης (ή αλλιώς, SAV από το Sports Activity Vehicle στη γλώσσα της μάρκας) ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση. Το όνομα δεν αλλάζει με βάση την απόδοση του κινητήρα, καθώς αυτή αναφέρεται στο δεύτερο «μέρος» του ονόματος. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μια BMW X3 xDrive30d σημαίνει ότι μιλάμε για το μεσαίο SUV της BMW, με τετρακίνηση (xDrive) και πετρελαιοκινητήρα στην… κατηγορία απόδοσης 30. Για να το πούμε αλλιώς, μια αντίστοιχη Σειρά 3 θα λεγόταν 330d xDrive. Απλώς, στην X3, η απόδοση του κινητήρα και η τετρακίνηση αναφέρονται μετά το όνομα του μοντέλου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η BMW X1 sDrive18i. Εδώ, από το δεύτερο μέρος του ονόματος, «μαθαίνουμε» ότι αυτή η X1 δεν είναι τετρακίνητη (το sDrive σημαίνει κίνηση μόνο σε έναν άξονα) και χρησιμοποιεί έναν βενζινοκινητήρα της «κατηγορίας απόδοσης» 18. Αν ήταν Σειρά 1, δηλαδή, θα λεγόταν 118i! Εδώ να αναφέρουμε ότι το ταμπελάκι sDrive το συναντάμε μόνο στα SUV της μάρκας και στα roadsters. Αν μια Σειρά 4 είναι πισωκίνητη, δεν θα δούμε πουθενά γραμμένο πάνω της το sDrive. Αν όμως μιλάμε για μια εμπροσθιοκίνητη X1 ή πισωκίνητη Z4, τότε ο κωδικός κάνει την εμφάνισή του.

Ονόματα που αλλάζουν το μοντέλο

Παραπάνω, αναφέρουμε ότι οι «ζυγές» ονομασίες αποτελούν τις δίθυρες κουπέ εκδοχές του εκάστοτε μοντέλου. Όμως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Για παράδειγμα η Σειρά 4 Gran Coupe δεν είναι δίθυρη, αλλά πεντάθυρη! Η BMW με αυτόν τον τρόπο περιγράφει τις πρακτικές κουπέ δημιουργίες της. Μια Σειρά 4 Gran Coupe έχει πεντάθυρο αμάξωμα με κουπέ χαρακτηριστικά, ως μια πιο σπορ εκδοχή της Σειράς 3. Υιοθετεί περισσότερα σχεδιαστικά γνωρίσματα από τη Σειρά 4, μαζί με πίσω πόρτες που προσδίδουν οικογενειακή ταυτότητα. Αντίστοιχα η Σειρά 2 Gran Coupe δεν έχει δύο πόρτες όπως η συμβατική Σειρά 2, αλλά οικογενειακές περγαμηνές με κουπέ στυλ. Στην γκάμα της Σειράς 2 βρίσκουμε και την ονομασία Active Tourer, η οποία «μετατρέπει» το αμάξωμα σε ένα πρακτικό πολυμορφικό MPV.

Ηλεκτροκίνηση με το γράμμα i

Όταν ξεκίνησε την πορεία της στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, η BMW διάλεξε το γράμμα i για να ξεχωρίζει τα μοντέλα της. Το i3 για παράδειγμα ήταν ένα μικρό hatchback με ηλεκτρική τεχνολογία. Στο μέλλον, όλα τα ηλεκτρικά BMW έχουν το i στο όνομά τους. Η i4 είναι η ηλεκτρική Σειρά 4 Gran Coupe, το iX3 είναι η ηλεκτρική X3, το iX1, η αντίστοιχη X1 και πάει λέγοντας.

Δείτε ακόμη: Mercedes - Τι σημαίνουν τα ονόματα των μοντέλων της;

Φυσικά, έχουμε και εδώ συνοδευτικά ταμπελάκια. Μια iX xDrive40 είναι το αμιγώς ηλεκτρικό SUViX με δύο κινητήρες (άρα τετρακίνηση, για αυτό και το xDrive) στην κατηγορία απόδοσης «40» που χρησιμοποιεί η μάρκα. Εδώ όμως, δεν έχουμε γράμμα στο τελείωμα του ονόματος, όπως d ή e.

Magic world M!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο ποθητό γράμμα στην γκάμα της BMW είναι το… M. Το τμήμα Motorsport χρησιμοποιεί ως βάση τα μοντέλα της φίρμας και δημιουργεί εκπληκτικές σπορ προτάσεις. Η M2 είναι η Mεκδοχή της Σειράς 2, η M4 η αντίστοιχη της Σειράς 4 κλπ. Εννοείται ότι διαφέρουν σε πάρα πολλούς τομείς, για αυτό και χρησιμοποιείται ακόμη και διαφορετικός κωδικός στους αριθμούς αναγνώρισης. Μια γνήσια BMW M έχει αριθμό πλαισίου που ξεκινάει από τα γράμματα WBS (αντί για WBA των «απλών» μοντέλων) και κωδικό μοτέρ που ξεκινάει με το γράμμα S. Για παράδειγμα η M4 χρησιμοποιεί τον S58, κινητήρας που τοποθετείται αποκλειστικά σε M δημιουργίες (όπως και στις M2, M3). Καμία απλή BMW δεν έχει μοτέρ με κωδικό που ξεκινάει από το γράμμα S, καθώς τα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται μόνο από το τμήμα Motorsport. Εκτός από τα «ανόθευτα M», το τμήμα Motorsport της BMW αναλαμβάνει και γρήγορες εκδόσεις των απλών εκδόσεων. Ας πούμε μια M340i δεν είναι γνήσιο M δημιούργημα, απλώς γεφυρώνει το χάσμα απόδοσης από την γκάμα της απλής Σειράς 3, μέχρι και την κορυφαία M3 που στέκεται στην κορυφή. Αυτές οι εκδόσεις έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά όχι τόσο σκληροπυρηνικό χαρακτήρα όπως θα βρούμε στις κορυφαίες Μ.

Άλλοι κωδικοί της BMW

Στο πέρασμα των χρόνων, η BMW έχει χρησιμοποιήσει και αρκετά γράμματα ή ονόματα που δεν ανήκουν στην ευρεία ονοματολογία της. Παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικά από τα πιο βασικά και εξηγούμε την προέλευσή τους!

  • Ci: Παλαιότερα, η BMW Σειρά 3 εκτός από sedan, έβγαινε και σε coupe, cabrio, καθώς δεν υπήρχε η Σειρά 4. Για να ξεχωρίζουν οι δίθυρες εκδοχές, η μάρκα χρησιμοποιούσε το όνομα Ci. Μια 320i ήταν τετράθυρη sedan και μια 320 Ci, κουπέ.
  • Compact: Πριν τη Σειρά 1, η BMW έβγαζε «μικρές» εκδοχές της Σειράς 3 ως μικρομεσαία hatchback. Το όνομά τους ήταν Σειρά 3 Compact!
  • ti/tii: Τα γράμματα ti περιγράφουν σπορ εκδοχές διάφορων μοντέλων. Ξεκίνησαν από τη θρυλική BMW 02 και σημαίνουν Turismo Internazionale / Turismo Internationale Iniezione. Η μοναδική BMW που χρησιμοποιεί τα γράμματα αυτά σήμερα είναι η 128ti.
  • Competition: Το όνομα Competition συνοδεύει τις ακόμη πιο αποδοτικές BMW Μ. Για παράδειγμα, υπάρχει η M4, αλλά και η M4 Competition, για όσους ζητούν ακόμη περισσότερο σπορ χαρακτήρα και μεγαλύτερη ισχύ.
  • CS: Παλαιότερα, σήμαινε Coupe Sport, σήμερα όμως σημαίνει Competition Sport και συνοδεύει τις πάρα πολύ σπορ BMW M, περισσότερο και από τις Competition εκδοχές. Στην γκάμα της M5 ας πούμε, έχουμε τη «συμβατική» M5, την πιο σπορ M5 Competition και την κορυφαία M5 CS.
  • CSL: Όνομα με πολύ βαριά ιστορία για την BMW M. Σημαίνει Coupe Sport Leichtbau (lightweight) και περιγράφει ένα σπορ αυτοκίνητο αγωνιστικής φιλοσοφίας με χαμηλό βάρος και οδηγοκεντρικό χαρακτήρα. Σήμερα υπάρχει η M4 CSL, ωστόσο το μοντέλο που μας «έχει μείνει» με αυτό το όνομα είναι η M3 (E46) CSL.
  • L: Με το γράμμα L, η BMW περιγράφει τα μοντέλα της με επιμηκυμένο μεταξόνιο. Το συναντάμε κυρίως σε αυτοκίνητα πολυτελείας, όπως η 760Li.
  • GT: Συντομογραφία του Gran Turismo. Η BMW το χρησιμοποίησε στο λανσάρισμα διάφορων hatchback μοντέλων με αυξημένη πρακτικότητα, όπως η Σειρά 3 GT προηγούμενης γενιάς.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...