Mercedes-Benz: Τι σημαίνει το όνομα κάθε μοντέλου της;

Δες τι φανερώνει το όνομα για το μέγεθος, τον τύπο και το σύστημα κίνησης κάθε μοντέλου της Mercedes, και βάλε σε τάξη τα GLA, EQC, SLΚ... κ.λπ.

  • -
  • -

Κοιτάζοντας τους καταλόγους της Mercedes-Benz, θα δείτε μια από τις πιο πλήρεις γκάμες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η γερμανική μάρκα φροντίζει να δηλώνει το «παρών» σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, πάντα όπου της επιτρέπεται με βάση τον πολυτελή χαρακτήρα της. Τι σημαίνουν όμως τα ονόματα των μοντέλων της; Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για αρκτικόλεξο, απλώς για έναν τρόπο διαχωρισμού της ταυτότητας κάθε μοντέλου.

Τα ονόματα των Mercedes-Benz βάσει μεγέθους

Ανεξάρτητα αν μιλάμε για SUV ή όχι, η Mercedes-Benz ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο καθορισμού του μεγέθους. Με το γράμμα “A” συμβολίζονται τα πιο compact, σε μικρομεσαίες διαστάσεις και έχουν το ρόλο της εισαγωγικής έκδοσης. Το γράμμα B προσδίδει λίγο όγκο συγκριτικά με τη σειρά “A” και αυξημένη πρακτικότητα με περισσότερες πολυμορφικές λύσεις και το “C”, σηματοδοτεί τη μεσαία κατηγορία.

Το γράμμα “E” έρχεται όταν η πολυτέλεια, το μέγεθος και η τιμή αρχίζει να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στα στάνταρ της μεγάλης κατηγορίας και τέλος, το γράμμα S συμβολίζει την κορυφή, το απόγειο της πολυτέλειας και της τεχνολογίας.  

Πώς ξεχωρίζω τα SUV της Mercedes-Benz;

Όλα τα SUV της Mercedes ξεκινάνε με τα δύο γράμματα GL. Πριν από αρκετά χρόνια η Mercedes-Benz δεν χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη ονοματολογία για τα SUV της, αφού αυτά ήταν σημαντικά λιγότερα. Μετά την εποχή της ML όμως, το γράμμα G άρχισε να κυριαρχεί. Ο λόγος; Η G-Class! To εμβληματικό τετρακίνητο της μάρκας που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην γκάμα της εταιρείας έδωσε το πρώτο γράμμα της γκάμας των SUV της, αποδίδοντας φόρο τιμής στο θρυλικό μοντέλο. Η G-Class συχνά αναφέρεται και ως G-Wagen (ή G-Wagon), ως συντομογραφία του Gelandewagen, το οποίο στα γερμανικά σημαίνει όχημα εξοχής.

Δείτε ακόμη: Mercedes EQG - H η ηλεκτρική εκδοχή της G-Class

Σήμερα λοιπόν, μετά τα γράμματα GL (λόγω του G-Wagen και του Gelandewagen), ακολουθεί το κάθε γράμμα βάσει του μεγέθους του. GLA το πιο compact, GLB το ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο πρακτικό (υπάρχει και 7θέσιο), GLC το μεσαίο SUV, GLE το μεγάλο SUV και GLS το κορυφαίο, μεγάλο και απίστευτα πολυτελές SUV. Φυσικά υπάρχει και το «σκέτο» G-Class, που όπως είπαμε έχει μεγάλη ιστορία και δεν αλλάζει το όνομά του.

Τι όνομα έχουν τα ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes-Benz;

Το όνομα EQ είναι εκείνο που συμβολίζει τα ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes-Benz. Μπήκε στον κόσμο της μάρκας πριν από μερικά χρόνια και έρχεται για να συμβολίσει το συναίσθημα (Emotion) και την ευφυία (χρησιμοποιώντας το Q από τον επίσημο δείκτη ευφυίας, iQ). Παράλληλα, το EQ συμβολίζει τον όρο Emotional Quotient, δηλαδή την ικανότητα κάποιου να αντιληφθεί, να χρησιμοποιήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με καλό απώτερο σκοπό, όπως την καταπολέμηση του άγχους, την αποτελεσματική επικοινωνία και την καταπολέμηση των εμποδίων. Συνδέοντας λοιπόν όλα αυτά, η Mercedes υιοθέτησε το όνομα EQ για τα μοντέλα της, ενώ στηρίχθηκε και στο παραδοσιακό γράμμα που συμβολίζει τα ηλεκτρικά, το E. Ακολούθως, μετά τα γράμματα EQ, έρχονται τα A, B, C, E, και S, βάσει του μεγέθους του αυτοκινήτου.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα μοντέλα της Mercedes-Benz;

Όπως είπαμε, η Mercedes-Benz έχει πάρα πολλά αυτοκίνητα στους καταλόγους της. Τα τετράθυρα κουπέ της ας πούμε, ονομάζονται CLA και CLS. Το “A” συμβολίζει ότι το μοντέλο ανήκει στην compact κατηγορία και το “S”, ότι αποτελεί την κουπέ εκδοχή της S, στην πολυτελή κατηγορία κύρους. Από την άλλη, το SL, το μεγάλο cabrio μοντέλο της, παίρνει το όνομά του από τις γερμανικές λέξεις Sport Leicht, δηλαδή σπορ και ελαφρύ, σαν ένα από τα λίγα αρκτικόλεξα που χρησιμοποιούνται. Παλαιότερα, το SLK είχε το ίδιο όνομα, με το “K” να προέρχεται από τη λέξη Kurz, που σημαίνει μικρό. Ένα μικρό SL δηλαδή!

Δείτε ακόμη: Η «μικρή» Mercedes-AMG SL43 με κινητήρα 2.0 λίτρων στην Ελλάδα - Τιμές

Αργότερα, το SLK παρέδωσε τη σκυτάλη στο SLC, με το “C” να μη σημαίνει τίποτα αυτή τη φορά. Απλώς, ήταν πιο αρμονικό βάσει της τότε ονοματολογίας της Mercedes. Μετά το τέλος και του GLK, του προγόνου του GLC, κανένα μοντέλο δεν χρησιμοποιούσε το “K”, οπότε αυτό έπρεπε να αλλάξει και για το SLK. Τέλος, το θρυλικό SLR, το σπορ μοντέλο που αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας μεταξύ Mercedes και McLaren (συνεργάζονταν στην F1 τότε), είχε κι εκείνο όνομα από αρκτικόλεξο. Sport Leicht Rennsport ήταν οι λέξεις που κρύβονταν πίσω από τα γράμματα, με το Rennsport να προκύπτει από τη γερμανική λέξη Rennen, που σημαίνει Racing.

Εντάξει με τα γράμματα, αλλά τι σημαίνουν τα νούμερα;

Θα έχετε παρατηρήσει φυσικά ότι εκτός των γραμμάτων, τα ονόματα των Mercedes-Benz απαρτίζονται και από νούμερα. Παλαιότερα συμβόλιζαν τη χωρητικότητα του κινητήρα. Η C 200 ήταν 2λιτρη, η E 250 είχε κινητήρα 2,5 λίτρων κ.ο.κ.. Πλέον όμως αυτό δεν ισχύει. Απλώς συμβολίζουν το επίπεδο ισχύος του κινητήρα. Μια A 250 για παράδειγμα, έχει κινητήρα 2,0 λίτρων. Μια EQA 250, δεν έχει καν κυβισμό, αφού χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρα.

Είναι όμως ο τρόπος της Mercedes-Benz να υποδηλώσει πόσο «ψηλά» στην γκάμα του μοντέλου είναι μια έκδοση και πόσο ισχυρό είναι. Όσο περισσότεροι οι ίπποι, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός που ακολουθεί τα γράμματα λοιπόν, για να ξεχωρίζουν τα μοντέλα τους στο δρόμο. Φυσικά, ρόλο παίζει και αν είναι έκδοση βενζίνης ή πετρελαίου. Θεωρητικά, η βενζινοκίνητη E 200 θα πρέπει να έχει λιγότερους ίππους από την diesel E 220 d, όμως η πρώτη αποδίδει 211 ίππους και η δεύτερη, 190. Οπότε η σειρά προκύπτει ανάλογα με το καύσιμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκδόσεις AMG. Παλιά όταν έβλεπες 55, είχε κινητήρα 5,5 λίτρων κλπ, πλέον όμως απλά κατηγοριοποιούν τις εκδόσεις.

Κι άλλα γράμματα στο τέλος!

Εντάξει, υποσχόμαστε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ενότητα του θέματος. Στο όνομα των Mercedes-Benz, αρχικά βλέπουμε γράμματα, μετά αριθμούς και μετά, μερικές φορές, ξανά γράμματα! Αυτό συμβαίνει όταν κάτω από το καπό υπάρχει κάτι άλλο εκτός από βενζινοκινητήρας. Για παράδειγμα: μια E 300 καίει βενζίνη. Η αντίστοιχη έκδοση με κινητήρα diesel λέγεται E 300 d, με το d να συμβολίζει τον κινητήρα diesel. Επίσης, υπάρχει και η E 300 de. Το de σημαίνει ότι πρόκειται για έκδοση με Plug-In Hybrid υβριδικό σύστημα, που αποτελείται από πετρελαιοκινητήρα (diesel - άρα d) και ηλεκτροκινητήρα (άρα e).

Υπάρχει και η «σκέτη» E 300 e, που σημαίνει ότι και πάλι έχουμε Plug-In υβριδικό κινητήριο σύστημα με ηλεκτροκινητήρα (εξ ου και το e) αλλά βενζινοκινητήρα, αντί για σύνολο πετρελαίου, οπότε το d αποχωρεί. Μπερδευτήκατε; Ελπίζουμε πως όχι. Αν κατανοήσετε τη βασική λογική ονοματολογίας, θα μπορείτε να «αποκρυπτογραφείτε» εύκολα τι συμβολίζει το όνομα κάθε Mercedes-Benz, σε τι κατηγορία εντάσσεται και τι καύσιμο χρησιμοποιεί. Φυσικά οι ηλεκτρικές Mercedes EQ δεν χρησιμοποιούν κανένα γράμμα μετά το νούμερο του ονόματός τους, αφού ούτε diesel μπορούν να είναι, ούτε να χρησιμοποιούν υβριδικό σύστημα. Είναι απλώς ηλεκτροκίνητες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...