Δωρεάν διόδια αυτό το ΣΚ - Πού και για ποιους ισχύει

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο των εκλογών για το 2023 πλησιάζει και οι πολίτες καλούνται στην κάλπη! Τι ισχύει με τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους;

  • -
  • -

Οι εκλογές του 2023 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, με τον δεύτερο γύρο να έρχεται την Κυριακή, 25 Ιουνίου. Όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διευκολυνθούν οι πολίτες και να επισκεφθούν τον τόπο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους θα είναι δωρεάν. Έτσι μειώνεται ο προϋπολογισμός εκείνων που θα πρέπει να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να ψηφίσουν. Προσοχή, όμως: το αντίτιμο των διοδίων θα είναι μηδενικό, όμως οι μπάρες κατεβασμένες. Τα οχήματα θα περνάνε ένα-ένα, χωρίς φυσικά να πληρώνουν.

Πού και για ποιους είναι δωρεάν τα διόδια;

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να φέρουν κάποιο έγγραφο για να περάσουν δωρεάν από τα διόδια. Το μηδενικό αντίτιμο ισχύει για όλους, ανεξαιρέτως, σε κάθε σταθμό της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι δωρεάν θα είναι και η διέλευση από τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, για παράδειγμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Αττική Οδό στην πρωτεύουσα. Μοναδικό κριτήριο για ελεύθερη διέλευση είναι το όχημα να εντάσσεται στις κατηγορίες επιβατικού ή μοτοσυκλέτας. Με άλλα λόγια, τα επαγγελματικά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων δεν έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο.

Πότε θα είναι δωρεάν τα διόδια;

Οι οδηγοί που θα φτάσουν στους σταθμούς διοδίων από τις 00:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, 24 Ιουνίου έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, 26 Ιουνίου, δεν θα πρέπει να πληρώσουν αντίτιμο διέλευσης. Άρα τα δωρεάν διόδια ισχύουν μια ημέρα πριν τις εκλογές και περίπου 12 ώρες μετά τη λήξη τους, προκειμένου να ταξιδέψουν οι πολίτες. Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης 22 Μαΐου, με την επίδειξη των σχετικών εγγράφων και μόνο.

Ποιος θα πληρώσει τα «χαμένα» διόδια;

Οι παραχωρησιούχοι που εκμεταλλεύονται τα διόδια, θα αποζημιωθούν από το κράτος για τις δωρεάν διελεύσεις, καθώς πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματα δύο ολόκληρων ημερών.

Δείτε ακόμη: Αττική Οδός - 30% ακριβότερα διόδια στις ώρες αιχμής

Βάσει των σχετικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ της πολιτείας και των εν λόγω εταιρειών, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους παραχωρησιούχους όποτε το επιθυμεί, να σταματήσουν την είσπραξη διοδίων. Κάθε φορά όμως που το πράττει, η ιδιωτική εταιρεία δικαιούται να ζητήσει από την πλευρά της επιστροφή των απολεσθέντων εσόδων της, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει για τον αριθμό των αυτοκινήτων που πέρασαν.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...