Ατυχήματα στην Ελλάδα: Έχουμε περισσότερους νεκρούς; Τι λένε οι αριθμοί

Τον τελευταίο καιρό καταγράφονται συνεχώς σοβαρά τροχαία στους δρόμους της Ελλάδας. Είναι πράγματι περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ή έχουμε λάθος εντύπωση;

  • -
  • -

Μήπως έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό τα τροχαία στη χώρα μας; Αν κρίνουμε από τα θέματα που ανεβαίνουν στις προτεινόμενες θέσεις των μεγάλων ειδησεογραφικών sites η απάντηση είναι καταφατική. Βεβαίως, ανάλογα με το πώς κινείσαι στους δρόμους μπορεί να πεις ότι βλέπεις περισσότερα ή λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά, τελικά, πόσο βαρύς είναι ο φόρος αίματος που πληρώνουμε στον Μολώχ του ασφάλτου - για να θυμηθούμε και μερικά γλωσσικά στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών;

Η απάντηση είναι ότι απέχουμε πολύ από το να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων αλλά για όσους θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, η στατιστική είναι με το μέρος τους. Το 2022 στους δρόμους της χώρας μας έχασαν τη ζωή τους 638 άνθρωποι ενώ σε 648 ανήλθαν οι βαριά τραυματίες. Είναι λίγο να έχουμε σχεδόν δύο νεκρούς κάθε ημέρα σε κάποιο δρόμο στη χώρα μας; Φυσικά όχι, όμως δώδεκα χρόνια πριν, το 2010, ο αριθμός ήταν σημαντικά μεγαλύτερος, αφού είχαν καταγραφεί 1.258 νεκροί, σχεδόν διπλάσιος συγκρινόμενος με το 2022 και 1.709 βαριά τραυματίες.

Road accidents Graph

Πώς έχουμε λιγότερους νεκρούς και τραυματίες;

Οι αιτίες της μείωσης είναι πολλές. Οι βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, η προσθήκη των νέων αυτοκινητοδρόμων στην οδηγική καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών, η κυκλοφορία νεότερων οχημάτων με αναβαθμισμένες λειτουργίες ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, η κατανόηση αρκετών οδηγών ότι οι δρόμοι δεν είναι πίστες (ταχύτητας, όχι νυχτερινού κέντρου), φαίνεται να είναι μερικοί από τους παράγοντες.

Δείτε ακόμη Ποια συστήματα ασφάλειας θα έχουν όλα τα αυτοκίνητα το 2024;

Road accidents Graph 2

Η κατανομή των νεκρών ανά μήνα δείχνει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι και οι πιο επικίνδυνοι, και για αυτό υπάρχουν και πάλι αρκετές εξηγήσεις. Περισσότερες μετακινήσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες σε άδειους δρόμους, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι ορισμένοι από τους λόγους που ανεβάζουν τον αριθμό των τροχαίων και των απωλειών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Πράγμα που σημαίνει, αν το διαβάσουμε αντίστροφα, ότι κατά τους χειμερινούς μήνες του έτους, παράγοντες όπως οι κακές καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται να συνεισφέρουν σημαντικά σε τροχαία δυστυχήματα.

Δείτε ακόμη Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μειώθηκαν τα σοβαρά τροχαία στο μισό;

Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία, προφανώς, βασίζεται σε σχετικές αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας. Δυστυχώς, αν και βρισκόμαστε ήδη στον Ιούνιο, τα διαθέσιμα στοιχεία φτάνουν ως και τον Μάρτιο του 2023, οπότε δεν είναι και πολύ ασφαλές να εξάγουμε συμπεράσματα για το αν φέτος τα πράγματα έχουν πάει καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχουμε αμετάβλητο τον αριθμό των νεκρών (117 για κάθε τρίμηνο) και μικρή πτώση σε σχέση με το 2019, όταν είχαν καταγραφεί 122 απώλειες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...