Πιο πολλά ηλεκτρικά πατίνια, λιγότεροι τραυματισμοί! - Τι λένε τα νούμερα

Τα ηλεκτρικά πατίνια και γενικότερα η μικροκινητικότητα έχον γίνει κομμάτι των καθημερινών μετακινήσεων, με πολλούς να ανησυχούν για πιθανά ατυχήματα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η ανησυχία;

  • -
  • -

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Micro-Mobility for Europe (MMfE), τα ποσοστά τραυματισμών στα κοινόχρηστα ηλεκτρικά σκούτερ στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 19% το 2022. Παρά την αύξηση κατά 39% της ζήτησης για υπηρεσίες κοινόχρηστης μικρο-κινητικότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το ποσοστό των τραυματισμών σε e-scooter που απαιτούν ιατρική περίθαλψη μειώθηκε από 5,1 ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα το 2021 σε 4,1 ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα το 2022. Ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε επίσης κατά 17,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/acfdd2aca63b7ec20c95d76f7c3cb186.jpg

Είναι τα πατίνια πιο επικίνδυνα από τα ποδήλατα;

Συγκρίνοντας διαφορετικά μέσα μεταφοράς, τα στοιχεία του MMfE αποκαλύπτουν ότι ο κίνδυνος τραυματισμού που απαιτεί ιατρική περίθαλψη είναι συγκρίσιμος μεταξύ των κοινόχρηστων ηλεκτρικών σκούτερ και των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, με ποσοστά 4,09 ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα και 4,15 ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα, αντίστοιχα. Στη Γερμανία, ο κίνδυνος θανατηφόρου συμβάντος σε κοινόχρηστο e-scooter είναι παρόμοιος με αυτόν των ποδηλάτων, με 0,013 ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα και 0,011 ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα, αντίστοιχα.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Το μοναδικό ποδήλατο υδρογόνου στην Αθήνα

Η έκθεση δεδομένων του MMfE εξετάζει πάνω από 350 εκατομμύρια διαδρομές με e-scooter που καλύπτουν 640 εκατομμύρια χιλιόμετρα και 28 εκατομμύρια διαδρομές με e-bike που καλύπτουν 75 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι πληροφορίες βασίζονται σε αναφορές χρηστών και ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία αναφοράς με τα προηγούμενα δεδομένα περιστατικών που δημοσίευσε το MMfE.

Τα δεδομένα βελτιώνουν την οδική ασφάλεια

Η MMfE, ως οργανισμός που εντάσσεται σε αυτόν τον κλάδο, έχει στόχο να καταστήσει τις πληροφορίες για τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα ηλεκτρικά ποδήλατα πιο προσιτές στο ευρύ κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, έχει συμβάλει ενεργά στη δημόσια συζήτηση για την οδική ασφάλεια. Το 2021 δημοσίευσαν στοιχεία για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά σκούτερ και τώρα, στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία συμβάντων από το 2022, έχουν συμπεριλάβει στοιχεία και για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d59d7342b366d46069dd29144a381a26.jpg

Οι γνώσεις που παρέχουν τα δεδομένα του MMfE αποσκοπούν στην ενημέρωση των συζητήσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών οδικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως όσον αφορά τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι αναβάτες κοινόχρηστων μέσων μικροκινητικότητας. Το MMfE παραμένει προσηλωμένο στη στενή συνεργασία με τις αρχές για τη μείωση των κινδύνων ατυχημάτων και την προτεραιότητα της οδικής ασφάλειας για όλους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...