Ελλάδα: 1 στους 5 νέους οδηγούς κινδυνεύει λόγω αλκοόλ, υπνηλίας ή ναρκωτικών

Η επικίνδυνη συμπεριφορά που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών, την υπνηλία, είναι πολύ συνηθισμένη στους νέους οδηγούς στη χώρα μας.

  • -
  • -

Το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes δημοσιοποίησε τα -αρκετά ανησυχητικά θα λέγαμε- αποτελέσματα του 13ου Βαρομέτρου για την υπεύθυνη οδήγηση. Η μεγάλη ετήσια έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι. Παράλληλα, επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της επικίνδυνης οδήγησης και τις ορθές πρακτικές για να συμβάλλουμε κυρίως στον καλύτερο προσανατολισμό των μηνυμάτων πρόληψης.

Αφού είδαμε όσα αφορούσαν την εγκληματική χρήση του κινητού τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι και τα τεράστια ποσοστά οδηγών που συνόδευαν το εν λόγω παράπτωμα, σειρά έχει το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες και η υπνηλία. Πιο συγκεκριμένα, τα στατιστικά έδειξαν μία επιρρέπεια των νεότερων ηλικιών στην οδήγηση τουλάχιστον ενός από τα παραπάνω.

Επιρρεπείς σε αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες και φάρμακα οι νεότεροι οδηγοί

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων από το 44% των Ελλήνων στους δρόμους γενικά και το 24% στους αυτοκινητόδρομους. Λογικό αν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με την έρευνα το 9% των Ελλήνων οδηγών - μάλιστα το 11% των ανδρών κάτω των 35 ετών - παραδέχεται ότι οδηγεί σε κατάσταση μέθης.

drunk-man-with-car-key-

Ένα 15% των οδηγών δηλώνει ότι έχει ήδη, ή παραλίγο να έχει, ατύχημα εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ποσοστό που φτάνει το 21% σε περίπτωση που μιλάμε για άνδρες κάτω των 35 ετών.

Εν συνεχεία, να πούμε ότι το 7% των οδηγών - και το 14% των ανδρών κάτω των 35 ετών - οδηγεί έχοντας καταναλώσει φάρμακα που μπορούν να μειώσουν την προσοχή του. Τέλος, ένα 6% ανδρών κάτω των 35 ετών οδηγεί έχοντας καπνίσει κάνναβη ή έχοντας καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες. Εδώ να σημειωθεί πως το αντίστοιχο νούμερο για την Ευρώπη βρίσκεται στο 17%!

Δείτε ακόμη: Πότε η Αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 2.000 €;

Πάνω από το 50% οδηγούν αφηρημένοι και 1 στους 4 έχει κοιμηθεί στο τιμόνι

Μεταξύ των βασικών αιτιών θανατηφόρων ατυχημάτων στον αυτοκινητόδρομο, οι Ευρωπαίοι οδηγοί τοποθετούν την υπνηλία στην 4η θέση, πίσω από την υπερβολική ταχύτητα, την έλλειψη προσοχής και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, παρόλο που παραμένει ένας από τους πρώτους παράγοντες θνησιμότητας στον αυτοκινητόδρομο. Ένα ταπεινό 4% των Ελλήνων οδηγών αναγνωρίζει τον κίνδυνο της υπνηλίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 52% αναγνωρίζει την αφηρημάδα ή στιγμές που ταξιδεύει το μυαλό όταν οδηγούν.
  • Το 26% έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο τιμόνι.
  • Το 20% έχει εισέλθει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης ή έχει ανέβει στο κράσπεδο εξαιτίας μιας στιγμής απροσεξίας ή υπνηλίας.
  • Ένα 14% είχαν, ή παραλίγο να έχουν, ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας.

tired-pensioner-dring-in-a-car-

Το ανησυχητικό είναι ότι ένα 44% των Ελλήνων οδηγών συνεχίζει την οδήγηση αν και νιώθουν πολύ κουρασμένοι, γιατί είναι υποχρεωμένοι.

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια υπνηλίας πίσω από το τιμόνι και πώς αντιμετωπίζεται;

Πάμε να δούμε τι δήλωσαν οι Έλληνες οδηγοί σχετικά με τα αίτια υπνηλίας πριν από μία μεγάλη διαδρομή:

  • Το 86% των οδηγών κοιμάται πιο αργά ή ξυπνά νωρίτερα από το συνηθισμένο πριν από μία μεγάλη διαδρομή.
  • Το 88% τελειώνει τις προετοιμασίες την παραμονή της αναχώρησης έως και αργά το βράδυ,
  • και τέλος ένα 67% φεύγει τη νύχτα.

Το ποσοστό των οδηγών που δεν κάνουν διάλειμμα μετά από 2 ώρες οδήγησης παραμένει αυξημένο (πάνω από 7 στους 10), με τον μέσο χρόνο οδήγησης πριν το διάλειμμα κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης διαδρομής να είναι 3 ώρες και 24 λεπτά. Υψηλότερος σχεδόν κατά 75% σε σχέση με τις συνιστώμενες 2 ώρες.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να συμφωνεί:

  • Το 92% των οδηγών προγραμματίζουν την ώρα αναχώρησης ανάλογα με τις ώρες που γνωρίζουν ότι θα είναι λιγότερο κουρασμένοι,
  • Το 85% μεταθέτουν την ώρα αναχώρησης όταν νιώθουν κουρασμένοι,
  • Το 76% αλλάζουν οδηγό κατά τη διάρκεια της διαδρομής όταν αυτό είναι εφικτό,
  • Το 50% σταματάει κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κοιμηθεί - η πιο αποτελεσματική πρακτική για την πρόληψη του κινδύνου υπνηλίας στο τιμόνι.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...