Μετρό Αθήνας: Θα παράγει ρεύμα όταν φρενάρει!

Μία λειτουργία ίδια με εκείνη που συναντάμε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποκτήσει το Μετρό της Αθήνας, αφού θα μετατρέπει σε ρεύμα την ενέργεια που πηγαίνει χαμένη κατά το φρενάρισμα.

  • -
  • -

Το μετρό της Αθήνας παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια για ενεργειακή εξοικονόμηση και προστασία του περιβάλλοντος, όμως τώρα η προσπάθεια αυτή θα βελτιωθεί σημαντικά. Η ΣΤΑΣΥ μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ενέκρινε την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση ενός πρωτοποριακού έργου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ηλεκτρικά σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ελλάδα.

Το έργο αφορά την ανακαίνιση δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1 στο Νέο Φάληρο και το Ηράκλειο, με την προσθήκη ενός συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση (φρενάρισμα με χρήση ρεύματος) των συρμών και την διάθεσή της στο δημόσιο δίκτυο. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, η παραγόμενη ενέργεια από την επιβράδυνση των συρμών θα μπορεί να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f297a48f06efdb326aca9cbbc31072a0.jpg

Πόσο ρεύμα θα παράγεται από την ανάκτηση ενέργειας;

Εκτιμάται ότι το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να ανακτηθεί από την ηλεκτροπέδηση ανέρχεται σε περίπου 4.500 MWh ετησίως, που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της Γραμμής 1 του μετρό. Αυτή η "πράσινη" επένδυση μετατρέπει την κινητική ενέργεια που προκύπτει από την επιβράδυνση των συρμών σε ηλεκτρική ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δείτε ακόμα: Μετρό Θεσσαλονίκης: Το πρώτο δρομολόγιο με επιβάτες

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του έργου στη Γραμμή 1 και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, το σύστημα θα επεκταθεί και στις Γραμμές 2 και 3 του μετρό, ενώ αντίστοιχο σύστημα θα τοποθετηθεί εξαρχής στην υπό κατασκευή Γραμμή 4. Εκτός από το οικολογικό όφελος, αναμένεται ότι θα βελτιώσει την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου και θα μειώσει τις βλάβες που οφείλονται στον εξοπλισμό λόγω της παλαιότητάς του.

Το έργο έχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός φτάνει τα 4.174.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...