Πρόβλεψη-τρόμος για το Euro 7: Τουλάχιστον 2.000 € ακριβότερα τα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με τον ACEA, οι αυξήσεις τιμών των αυτοκινήτων λόγω των προδιαγραφών Euro 7 θα είναι έως και 10 φορές υψηλότερες από εκείνες που είχε προβλέψει η ΕΕ.

  • -
  • -

Οι προδιαγραφές Euro 7 αδιαμφησβήτητα θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής όλων των οχημάτων που θα τις υιοθετήσουν. Μια πρόσφατη μελέτη του Frontier Economics όμως μοιάζει ανησυχητική καθώς υπολογίζει ότι το κόστος ανά όχημα θα αυξηθεί κατά περίπου 2.000 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης και κατά 12.000 ευρώ για φορτηγά ντίζελ και λεωφορεία. Αυτά τα στοιχεία είναι 4 με 10 φορές υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (είχαν προβλέψει 180-450 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά και 2.800 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία).

Euro-7-costs-frontiers-economics

Αυτές οι εκτιμήσεις να πούμε ότι αφορούν μόνο το άμεσο κόστος κατασκευής και όχι την τελική τιμή την οποία θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές. Συνεπώς, οι αυξήσεις των τιμών αγοράς θα είναι πιθανότατα υψηλότερες από τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη.

Υπάρχει κάποιο άλλο κόστος που πρέπει να περιμένουμε;

Εκτός από το άμεσο κόστος, οι προδιαγραφές Euro 7 θα προκαλέσουν και  έμμεση αύξηση του κόστος χρήσης, όπως υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Κατά τη διάρκεια ζωής ενός οχήματος, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των καυσίμων κατά 3,5% σύμφωνα με τον ACEA. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση ύψους 20.000 € για τα φορτηγά και 650 € για αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμη: Πώς βρίσκω τι EURO είναι το αυτοκίνητό μου - Ποιες είναι οι προδιαγραφές ρύπων;

Αυτές οι έμμεσες δαπάνες οι οποίες δεν αναφέρονται πουθενά στην εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής, έρχονται να προστεθούν στις άμεσες δαπάνες, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...