«Έξυπνο» φανάρι, μένει πράσινο εφόσον δεν τρέχεις! – Πού τοποθετήθηκε;

Τα «έξυπνα» φανάρια φαίνεται πως είναι η λύση για να τιθασευτούν οι οδηγοί που δεν σέβονται τα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις.

  • -
  • -

Όλες και περισσότερες πόλεις δοκιμάζουν τους νέους φωτεινούς σηματοδότες, οι οποίοι θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των οχημάτων. Μετά την πόλη Amboise στη Γαλλία, ήρθε η σειρά της Brossard στο Κεμπέκ του Καναδά να τοποθετήσει φανάρια που ανάβουν σε πράσινο μόνο για τους οδηγούν που τηρούν το όριο ταχύτητας.

fanaria

Τα «έξυπνα» αυτά φανάρια διαθέτουν αισθητήρες και επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα, εντοπίζοντας την κίνηση των οχημάτων και επιβραβεύοντας τους οδηγούς που δεν ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας. Αντίθετα, όσοι κινούνται με επιπλέον ταχύτητα θα έχουν πάντοτε αναμμένο κόκκινο.

Πώς λειτουργούν τα «έξυπνα» φανάρια

Στην περίπτωση της καναδικής πόλης, τα νέα φανάρια τοποθετήθηκαν κατά μήκος του δρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, που περνά εμπρός από ένα σχολέιο. Εκεί το όριο είναι 30 km/h και οι οδηγοί των οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να μην ξεπερνούν τη συγκεκριμένη ταχύτητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν για την οδική ασφάλεια.

Για να συνετίσουν τους παραβάτες, επέλεξαν οι φωτεινοί σηματοδότες να είναι μόνιμα σε λειτουργία «κόκκινου». Όταν όμως περνά ένας οδηγός που κινείται με 29 km/h για παράδειγμα, τότε τα φανάρια θα ανάβουν αυτόματα σε πράσινο, εφόσον εκείνη την ώρα δεν περνούν παιδιά. Αν κινείται πάνω από τα 30 km/h τα φανάρια θα παραμένουν «κόκκινα», υποχρεώνοντάς τον να σταματά συνεχώς.

fanaria

Διαβάστε επίσης: «Αντίο δίπλωμα» αν περνάς κόκκινα: 388 νέες κάμερες σε φανάρια της Αθήνας

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της πόλης, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (3 μήνες) προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη. Μέχρι στιγμής ωστόσο – έπειτα από κάποιες ημέρες λειτουργίας – η χρήση των φαναριών αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού ο μέσος όρος ταχύτητας των οχημάτων μειώθηκε από τα 40 στα 29 km/h.

Πηγή: StreetsblogMass

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...