Η Tesla αφαιρεί τα ραντάρ στο service, χωρίς να το ξέρουν οι κάτοχοι

Με δική της πρωτοβουλία, η Tesla αφαιρεί αισθητήρες και ραντάρ από ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχει ήδη πουλήσει, με αφορμή την επίσκεψή τους στο συνεργείο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Ιδιοκτήτες Tesla εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες σε διάφορα φόρουμ, σχετικά με τα οχήματά τους που πήγαν για service, καθώς παρατήρησαν ότι αφαιρέθηκαν οι αισθητήρες και τα ραντάρ. Σύμφωνα με αναφορές, οι τεχνικοί της εταιρείας εξήγησαν ότι ακολουθούσαν οδηγίες της εταιρείας, οι οποίες υποδείκνυαν την αφαίρεση αυτών των συστημάτων.

Η Tesla έχει δώσει εντολή σε όλα τα κέντρα service να προχωρήσουν στην αφαίρεση των αισθητήρων και των ραντάρ από τα οχήματα λόγω της διακοπής χρήσης τους και της πιθανής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και λόγω του ενδεχόμενου εισροής νερού που επηρεάζει τους αισθητήρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Tesla μετατοπίζει την εστίασή της προς μια προσέγγιση στην οποία θα χρησιμοποιεί μόνο κάμερες για το λογισμικό Autopilot και το FSD (Full Self-Driving), εξαλείφοντας την ανάγκη για αισθητήρες υπερήχων και ραντάρ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4c2792c5740aaca46be4b98925fb38e6.jpg

Η Tesla βάζει το λογισμικό στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της

Ενώ η απενεργοποίηση των αισθητήρων είναι κατανοητή δεδομένης της στρατηγικής κατεύθυνσης της Tesla, η φυσική αφαίρεση αυτών χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη έχει προκαλέσει διαμάχη. Το ζήτημα περιστρέφεται γύρω από την έννοια της ιδιοκτησίας του οχήματος και τα θολά όρια μεταξύ της ιδιοκτησίας ενός φυσικού οχήματος και της συνδρομής σε υπηρεσίες λογισμικού.

Δείτε ακόμα: Νέος Tesla Supercharger στην Ελλάδα: Πού φτιάχνεται, πότε θα είναι έτοιμος

Η Tesla, όπως και πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οραματίζεται το αυτοκίνητο ως μια λύση με βάση το λογισμικό, παρόμοια με τις διαδικτυακές συνδρομητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι πελάτες που αγοράζουν ένα όχημα περιμένουν να έχουν την κυριότητα και του φυσικού υλικού. Η οπτική της Tesla φαίνεται να βλέπει τους πελάτες ως τελικούς χρήστες, με την εταιρεία να διατηρεί την κυριότητα του οχήματος.

tesla-vision-parking-othoni-apostasi-ekatosta-parkarisma-ilektriko

Ζητήματα ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου ανάμεσα σε αγοραστές και Tesla

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Tesla εμπλέκεται σε ζητήματα ιδιοκτησίας σχετικά με εξαρτήματα οχημάτων. Αρκετοί ιδιοκτήτες που αντικατέστησαν τις μπαταρίες τους εντός εγγύησης μοιράστηκαν περιπτώσεις όπου η Tesla αρνήθηκε να επιστρέψει την παλιά μπαταρία, ανακατασκευάζοντας και μεταπωλώντας την σε άλλους πελάτες.

Ενώ οι αισθητήρες ραντάρ μπορεί να μην είναι ακριβά εξαρτήματα, η ουσία του ζητήματος έγκειται στην απόφαση της Tesla να τους καταστήσει περιττούς, παρά το γεγονός ότι οι πελάτες έχουν πληρώσει για οχήματα εξοπλισμένα με αυτόν τον εξοπλισμό. Η φυσική αφαίρεση των αισθητήρων, σε συνδυασμό με τις εξηγήσεις για την κατανάλωση ενέργειας και την πιθανή ζημιά από το νερό, έχει προκαλέσει επικρίσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8cb5673d25f9d83353bef1c733cddac1.jpg

Πολλοί ιδιοκτήτες Tesla κρατούν τα παλαιότερα μοντέλα επειδή εξακολουθούν να διαθέτουν ραντάρ μεγάλων αποστάσεων και αισθητήρες υπερήχων, οι οποίοι παρέχουν προηγμένες λειτουργίες υποβοήθησης του οδηγού. Αντίθετα, τα νεότερα μοντέλα Tesla βασίζονται αποκλειστικά σε κάμερες, περιορίζοντας τη λειτουργικότητα των λειτουργιών ADAS και καθυστερώντας τις πολυαναμενόμενες δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, τουλάχιστον προσωρινά, αφού η ενημέρωση λογισμικού που θα κάνει τις κάμερες εξίσου ικανές με τα ραντάρ και τους αισθητήρες υπερύθρων έχει καθυστερήσει. Αυτό σημαίνει ότι η αφαίρεση των εν λόγω συστημάτων δημιουργεί μια υποβάθμιση στις δυνατότητες των αυτοκινήτων, έστω κι αν αυτή είναι προσωρινή.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων βασιζόμενα αποκλειστικά σε κάμερες, τα τελευταία Model S και Model X της Tesla είναι πλέον εξοπλισμένα με τη σουίτα αισθητήρων Hardware 4, η οποία περιλαμβάνει ένα νέο ραντάρ υψηλής ευκρίνειας. Αυτό υποδηλώνει ότι η Tesla αναγνωρίζει την αξία της τεχνολογίας ραντάρ και τον ρόλο της στις μελλοντικές δυνατότητες των οχημάτων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/23b3262411683b0d66d2e28e32c54851.jpg

Οι κάμερες θα κάνουν τα πάντα στα Tesla

Το σκεπτικό της Tesla είναι ότι όλα τα συστήματα όπως η υποβοήθηση στο παρκάρισμα, το Autopilot, ακόμα και το FSD θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις κάμερες μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων, AI και μηχανικής μάθησης, κάνοντας τους αισθητήρες και τα ραντάρ άχρηστα, ακόμα και για τον υπολογισμό απόστασης από άλλα αυτοκίνητα κατά τη στάθμευση.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι αν ο αγοραστής πληρώνει για ένα αυτοκίνητο με συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν πρέπει να ασχολείται με τον τρόπο που αυτές επιτυγχάνονται ή αν ο αγοραστής έχει πληρώσει για αυτές τις δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε αντικατάσταση ή/και αφαίρεση υποσυστήματος.

Καθώς η συζήτηση γύρω από την ιδιοκτησία και την ενσωμάτωση λογισμικού συνεχίζεται, οι ιδιοκτήτες και οι φίλοι της Tesla περιμένουν με ανυπομονησία περαιτέρω εξελίξεις και διευκρινίσεις από την εταιρεία σχετικά με την προσέγγισή της όσον αφορά την αφαίρεση του υλικού και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των πελατών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...